Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Πρόστιμο 8 δισ. στη Chevron για περιβαλλοντικές καταστροφές στον Ισημερινό

Η Δικαιοσύνη στον Ισημερινό επιδίκασε αποζημίωση ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (6 δισ. ευρώ) από την εταιρεία πετρελαιοειδών Chevron σε χιλιάδες κατοίκους του Εκουαδόρ για υπόθεση χρόνιας μόλυνσης από πετρελαιοειδή στο δάσος του Αμαζονίου.

Η δίκη άρχισε το 2003 στον Ισημερινό αφού νωρίτερα αμερικανικό εφετείο είχε αποφασίσει ότι η υπόθεση θα εκδικάζονταν στον Ισημερινό.

Τη μήνυση κατά της εταιρείας είχαν καταθέσει 30.000 κάτοικοι του Ισημερινού, πολλοί από αυτούς είναι αυτόχθονες Ινδιάνοι. Συγκεκριμένα, η Texaco (η οποία το 2001 συγχωνεύτηκε με τη Chevron) κατηγορείται ότι μόλυνε με τεράστιες ποσότητες τοξικών υλικών ποτάμια και το έδαφος στην περιοχή του Αμαζονίου.

Υπολογίζεται ότι μεταξύ 1972 και 1992 η εταιρεία άφησε να διαρρεύσουν στο έδαφος και τα νερά 68 δισ. λίτρα τοξικών ουσιών, με αποτέλεσμα την καταστροφή σπαρτών και το θάνατο ζώων και κατοίκων της περιοχής. Οργανώσεις υπογραμμίζουν επίσης ότι αυξήθηκε η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου λόγω της μόλυνσης.

Πρόκειται για «ένα μεγάλο βήμα» προς την απονομή δικαιοσύνης, είπε ο δικηγόρος των μηνυτών ενώ θεώρησε ότι το τελικό ποσό που επιδικάστηκε ήταν μικρό και για αυτό θα ασκηθεί έφεση. Η Chevron δήλωσε και αυτή ότι θα ασκήσει έφεση χαρακτηρίζοντας την απόφαση ανεφάρμοστη και παράνομη.
 
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: