Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Περίεργο! Πώς η Πειραιώς κατάφερε να γίνει …Εθνική – τι αναμένει στις 30/4

Σε μετρ της στρατηγικής στην εγχώρια τραπεζική σκακιέρα, αναδεικνύεται ο Μιχάλης Σάλλας: Με ταχύτατες και «χειρουργικής ακρίβειας» κινήσεις κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρόνο και κάτω από συνθήκες ασφυκτικής πίεσης -εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης που σαρώνει την ελληνική επικράτεια και όχι μόνον- να οδηγήσει την Τράπεζα Πειραιώς στα υψηλότερα σκαλοπάτια της εγχώριας αγοράς.
Μέσα σε διάστημα ολίγων μηνών η διοίκηση της Πειραιώς πέτυχε αυτό που πριν λίγο καιρό έμοιαζε ακατόρθωτο: Πλέον το ενεργητικό της Τράπεζας που καθοδηγεί ο Μιχάλης Σάλλας βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με αυτό της Εθνικής Τράπεζας. Αυτή την στιγμή το ενεργητικό της Πειραιώς διαμορφώνεται στα 103 δισ ευρώ και της Εθνικής στα 104 δισ.!
«Φουλ επίθεση» έπαιξε η διοίκηση της Τράπεζας πηγαίνοντας «κόντρα» στο ρέμα, καθώς μετά την εξαγορά της «καλής» ATEBank και της Societe Generale ήρθε η εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών Κύπρου, CPB και Ελληνικής, όπως και της Millenium Ελλάδας.



Το «στοίχημα», βεβαίως, παραμένει μεγάλο καθώς η διοίκηση της Πειραιώς έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η ομογενοποίηση 6 τραπεζών με τα συστήματά της, η διαχείριση του υπεράριθμου προσωπικού, αλλά και οι δυσκολίες που έχουν από μόνες τους έτσι και αλλιώς οι διαδικασίες συγχωνεύσεων.
Αν όμως όλα κυλήσουν, όπως τα έχουν υπολογίσει τα διοικητικά στελέχη της Τράπεζας, τότε δεν αποκλείεται το σχήμα που έχει προκύψει μέσα από αλλεπάλληλες εξαγορές και συγχωνεύσεις να αναδειχτεί ως ένα από τα πλέον επιτυχημένα στην χώρα.
Η Πειραιώς πέραν των οικονομικών μεγεθών κατάφερε με μεθοδικές κινήσεις να ενσωματώσει Millennium bank και Societe Generale και όχι μόνο να διασφαλίσει την κάλυψη του 10% της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου που θα της επιτρέψει να παραμείνει υπό την καθοδήγηση Σάλλα, αλλά και να την υλοποιήσει χωρίς ομολογιακά δάνεια μετατρέψιμα σε μετοχές.
Ο στόχος είναι να καλυφθούν τα 733 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 7,33 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης. Κινούμενη κατ΄ αυτό τον τρόπο η Πειραιώς έκανε την έκπληξη, καθώς «μηδένισε» την αρνητική καθαρή θέση και πλέον εμφανίζει θετικά κεφάλαια 800 εκατ. ευρώ προ ανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή βρέθηκε από το -2 δισ στα +800 εκατ καλύπτοντας «κενό» 2,8 δισ ευρώ.
Το πλέον πρόσφατο «χτύπημα» του Μιχάλη Σάλλα ήταν η υπογραφή της οριστικής συμφωνίας με την Millennium BCP, αναφορικά με την απόκτηση της Millennium Bank Ελλάδος και τη συμμετοχή της πορτογαλικής BCP στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.
Οι όροι και οι προϋποθέσεις της συναλλαγής έχουν εγκριθεί από το ΤΧΣ, ενώ η συναλλαγή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2013 και υπόκειται στις τελικές απαιτούμενες κανονιστικές εγκρίσεις.
Η BCP θα επενδύσει 400 εκατ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με παραίτηση των δικαιωμάτων των παλαιών μετόχων, εντός του πλαισίου του ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση, με επακόλουθη απόκτηση ποσοστού μειοψηφίας στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς.
«Η εξαγορά της MBG βελτιώνει περαιτέρω την κεφαλαιακή μας θέση και τη δυνατότητα δημιουργίας κερδών, ενώ η επένδυση της BCP στην Τράπεζα Πειραιώς οδηγεί στην υπερκάλυψη του 10% της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης που είναι και η ελάχιστη απαιτούμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα για τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα της τράπεζας», δήλωσε ο Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, μετά το «κλείσιμο» της συμφωνίας.
exelixeis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: