Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ο επι της ουσίας πρωθυπουργεύων μίλησε, χωρίς να ανοίξει και πάλι το βιβλίο της Γ΄ Λυκείου.

Δεν θα υπάρξουν δημοσιονομικά μέτρα – Νέα συνάντηση αύριο με την τρόικα
«Δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή, μειώσεις μισθών και συντάξεων και αύξηση φορολογίας» διαβεβαίωσε για ακόμα μια φορά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αργά το βράδυ της Κυριακής, μετά την ολοκλήρωση και της νέας συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας και κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα.
Αρχικά ο κ. Στουρνάρας επρόκειτο να συναντηθεί εκ νέου με τους εκπροσώπους της τρόικας σήμερα, Δευτέρα, το απόγευμα. Ωστόσο, τελικά έγινε γνωστό ότι η συνάντηση αυτή αναβάλλεται και θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη, στις 4 το απόγευμα, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση ώστε να κλείσει όλα τα ζητήματα το συντομότερο δυνατόν και με στόχο το αργότερο ως τις 12 Απριλίου, ώστε στο προσεχές Eurogroup αν είναι δυνατόν να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης (διπλής) δόσης. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει πρώτα την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ της δόσης του Μαρτίου και στη συνέχεια των 6 δισ. ευρώ, διευκρινίζεται ωστόσο ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα.
 Ο κ. Στουρνάρας, το μεσημέρι της Κυριακής έπειτα από τη συνάντηση που είχε η τρόικα με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί (για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε εδώ). Από το υπουργείο Οικονομικών, διαρρέει αισιοδοξία ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει μέσα στις επόμενες μέρες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τις δόσεις. Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα του φόρου στα ακίνητα, αναμένεται ότι θα υπάρξει οριζόντια μείωση 15% σε όλους τους συντελεστές για το 2013. Από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά και διευκρινίζουν ότι παράλληλα γίνονται προσπάθειες για αλλαγές και στο θέμα του αφορολόγητου ορίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες (που προέρχονται από δηλώσεις ανώτερου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών σε δημοσιογράφους, δεν αλλάζουν οι προβλέψεις για την ύφεση (4,5% του ΑΕΠ το 2013), ενώ οι απώλειες από την Κύπρο αναμένεται να αντισταθμιστούν από τις προβλέψεις για καλύτερη τουριστική χρονιά. Στόχος της κυβέρνησης, εξακολουθεί, να είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. «Αν πετύχουμε πλεόνασμα θα ζητήσουμε σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup μείωση χρέους», είπε το στέλεχος του υπουργείου.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα των επίορκων στο δημόσιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ισχύει το θέμα της απόλυσης 1.000 επίορκων με ισάριθμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. «Αυτό που ισχύει είναι ότι, για όσους αποχωρήσουν υποχρεωτικά, έχουμε το δικαίωμα να προσλάβουμε ισάριθμους μέσω ΑΣΕΠ. Για όλες τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις», ανέφεραν, διευκρινίζοντας πως για όλες τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα ισχύσει 1 προς 1.
www.eklogika.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: