Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Tο Βερολίνο, βασικός κήρυκας της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, απορρίπτει όλες τις εκκλήσεις να γίνουν περισσότερα για την ανάπτυξη.

Επιμένει το Βερολίνο στην «ήδη επιτυχημένη» γραμμή της λιτότητας
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έκανε έκκληση να συνεχιστεί η πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής και οι μεταρρυθμίσεις για μια «υγιή ανάπτυξη», αντιδρώντας στην τοποθέτηση που έκανε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος αμφισβήτησε την εφαρμογή μιας υπερβολικά αυστηρής λιτότητας στην Ευρώπη.
«Το ζητούμενο τώρα είναι να επιδιωχθεί με συνέπεια η εφαρμογή της πολιτικής (δημοσιονομικής) προσαρμογής και η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω μεταρρυθμίσεων, ανέφερε το υπουργείο.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε εκτιμήσει ότι «οι τρέχουσες πολιτικές έφθασαν στα όριά τους, από πολλές απόψεις», αφού «οφείλουν να χαίρουν μιας ελάχιστης πολιτικής και κοινωνικής υποστήριξης».

Αλλά για το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας η δημοσιονομική πολιτική που μετά την εκδήλωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη —παρά τις επικρίσεις πολλών ότι συνθλίβει την ανάπτυξη— «συνιστά ήδη επιτυχία».
Το Βερολίνο αναγνωρίζει ότι κάθε μέλος της ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόζει την πολιτική αυτήν σε συνάρτηση με τις «ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητές του» αλλά «με σεβασμό των δεσμεύσεων εκείνων που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο».
Οι δηλώσεις Μπαρόζο ερμηνεύτηκαν από ορισμένες πλευρές ως αλλαγή στάσης από πλευράς των Βρυξελλών, με την σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εκτιμά πως σηματοδότησαν την «αναγνώριση ότι η λιτότητα που έχει επιβληθεί στην Ευρώπη (. . .) είναι αντιπαραγωγική».
Την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει στροφή 180 μοιρών.
Ως τώρα το Βερολίνο, που θεωρείται ο βασικός κήρυκας της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, απορρίπτει όλες τις εκκλήσεις να γίνουν περισσότερα για την ανάπτυξη, υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαία η ανάταξη των δημοσιονομικών για να υπάρξει μακρόπνοη ανάπτυξη.
news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: