Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

17 Απριλίου 2013, Το έδαφος στην Ελλάδα “βουλιάζει” κι ανυψώνεται – Βυθίζεται η Αθήνα

Ορισμένες περιοχές της Ελλάδας βυθίζονται, ενώ άλλες ανυψώνονται σύμφωνα με δορυφορικές παρατηρήσεις το αποτέλεσμα των οποίων γνωστοποίησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).
Ειδικότερα, οι δορυφόροι ERS-1 και ERS-2 συνέλεξαν δεδομένα τα οποία έτυχαν επεξεργασίας από το λογισμικό “Wide Area Processor” (WAP).
Το σύστημα WAP (Wide Area Processor) αναλύει δεδομένα από δορυφορικά ραντάρ, των οποίων η ακτινοβολία ανακλάται πάνω σε μεταλλικές κατασκευές και κτήρια και επιστρέφει πίσω το δορυφόρο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ορισμένες περιοχές της Ελλάδας βυθίζονται κατά περίπου 10 χιλιοστά κάθε χρόνο.
Υψηλή καθίζηση, μεταξύ άλλων, ανιχνεύθηκε στην Αθήνα, στη Λάρισα και γύρω από τον Κορινθιακό κόλπο, ενώ μεικτές ήταν οι τάσεις παραμόρφωσης του εδάφους στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι στιγμής έχει χαρτογραφηθεί η μισή ηπειρωτική Ελλάδα.
Ο εν λόγω επεξεργαστής χρησιμοποιείται για τη δημιουργία χαρτών ακριβείας για την παραμόρφωση της Γης, οι οποίες θα χρησιμεύσουν για την ανίχνευση και την παρακολούθηση των γεωλογικών φαινομένων.
—Οι αιτίες της παραμόρφωσης των εδαφών

Σύμφωνα με την ESA, οι παράγοντες που προκαλούν υποχωρήσεις ή βυθίσεις των εδαφών περιλαμβάνουν την εξόρυξη μεταλλευμάτων, τους σεισμούς και την εξόρυξη φυσικού αερίου. Αντίθετα ανυψώσεις προκαλούν η υπόγεια διόγκωση των ηφαιστείων ή οι συγκρούσεις τεκτονικών πλακών.
Για την εξαγωγή δεδομένων με ακρίβεια, ο WAP εφαρμόζει την τεχνική της συμβολομετρίας η οποία βασίζεται στο συνδυασμό εικόνων που συλλέχθηκαν στο πέρας του χρόνου και μέσω των οποίων εντοπίζονται οι παραμορφώσεις των εδαφών με ακρίβεια χιλιοστού.
Σε επόμενη φάση ο WAP θα εκτελέσει υπολογισμούς για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται δεδομένα από διάφορους αισθητήρες, έτσι ώστε να μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες και από άλλους δορυφόρους (Envisat, ALOS, TerraSAR-Χ και τον μελλοντικό Sentinel-1).
Οι νέες αυτές δυνατότητες θα επιτρέψουν τη συγκέντρωση πολύτιμων γεωπληροφοριών από το διάστημα, την παρακολούθηση των σεισμικών κινδύνων, των ηφαιστείων, των πεδινών παράκτιων καθιζήσεων και την άμυνα κατά των πλημμυρών και των υδρογεωλογικών κινδύνων όπως οι κατολισθήσεις.
Ο βελτιωμένος WAP αναπτύχθηκε από το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR) στο πλαίσιο του έργου της ESA «GSE Terrafirma».

www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: