Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Κοινωνικό τιμολόγιο και από την ΕΥΔΑΠ

Δωρεάν νερό σε περίπου 58.000 νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και απαλλαγή από τα πρόστιμα σε όλους τους καταναλωτές που θα ρυθμίσουν τους καθυστερούμενους λογαριασμούς τους έως το τέλος Μαΐου αποφάσισε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο της κοινωνικής της πολιτικής. Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις καταναλωτές δεν πληρώνει τους λογαριασμούς νερού, παρόλο που το 70% διαμορφώνεται έως 15 ευρώ την τριμηνία.
Το πρώτο μέτρο, που θα ισχύσει για ένα χρόνο, περιλαμβάνει δωρεάν διάθεση 6 κυβικών το τρίμηνο για οικογένειες με δύο μέλη, ενώ η ποσότητα θα αυξάνεται κατά 3 κυβικά για κάθε επιπλέον άτομο. Η ποσότητα νερού που θα διατεθεί χωρίς χρέωση στις οικογένειες που πλήττονται από την οικονομική κρίση υπολογίζεται σε 1,72 εκατ. κυβικά και αντιστοιχεί σε κατανάλωση που καλύπτει το σύνολο των πελατών της ΕΥΔΑΠ για μιάμιση ημέρα.

Το ειδικό έκτακτο τιμολόγιο αφορά λογαριασμούς που θα εκδοθούν μετά την 1η Φεβρουαρίου και οι δικαιούχοι θα κληθούν τις επόμενες ημέρες να υποβάλουν αιτήσεις ένταξης στο μέτρο. Επιπλέον, θα έχουν διαγραφή των προστίμων που τους έχουν επιβληθεί για καθυστερούμενες οφειλές. «Είναι ένα μικρό αλλά πολύ σημαντικό βοήθημα», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Γιάννης Μπενίσης, που θεωρεί ότι η δωρεάν ποσότητα καλύπτει τις βασικές ανάγκες μιας οικογένειας.

Με την ίδια απόφαση, η ΕΥΔΑΠ κάνει μια προσπάθεια να νοικοκυρέψει τα ταμειακά ανοίγματα των δύο εκατ. ευρώ που δημιούργησε παλιότερη απόφαση, σύμφωνα με την οποία δεν κόβεται η παροχή για καθυστερούμενους λογαριασμούς έως 500 ευρώ. Θεσπίζει εξόφληση σε δόσεις για οφειλές πάνω από 60 ευρώ. Η ελάχιστη δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 20 ευρώ και ο χρόνος αποπληρωμής θα καθορίζεται κατά περίπτωση, με την προϋπόθεση ότι θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαΐου. Προβλέπεται απαλλαγή από τα πρόστιμα για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ τους καθυστερούμενους λογαριασμούς.

Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε ισχύ, ακόμη και αν ο καταναλωτής καθυστερήσει την καταβολή τριών δόσεων. Σε περίπτωση όμως τετράμηνης καθυστέρησης θα επιβαρύνεται με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις και τόκους, καθώς και τα πρόστιμα που είχαν διαγραφεί.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: