Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Επιτέλους πόσιμο νερό σε Πάτμο και Αρκιούς

Το χρονίζον και μεγάλο πρόβλημα της υδροδότησης της Πάτμου και των Αρκιών πρόκειται να λύσει ένα σημαντικό έργο, τη σύμβαση του οποίου υπέγραψε πρόσφατα ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, παρουσία του γ.γ. Αιγαίου Γιάννη Γιαννέλη και του προέδρου της εταιρείας Culligan. Η σύμβαση αφορά τη λειτουργία και συντήρηση των υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης και του ταχυδιυλιστηρίου.

Το έργο προβλέπει την επεξεργασία θαλασσινού νερού και την παραγωγή πόσιμου, με τη λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης -που έμεναν ανενεργές για 3,5 χρόνια τώρα- και ταχυδιυλιστηρίου, ενώ προβλέπει τη δέσμευση από πλευράς εταιρείας για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων στα νησιά.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης βρίσκει το δημόσιο συμφέρον κερδισμένο, αφού μέχρι τώρα η μεταφορά νερού στα άνυδρα αυτά νησιά με υδροφόρο πλοίο κόστιζε από 12 έως 15 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, ενώ τώρα η σύμβαση προβλέπει κόστος 0,64 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι η υδροδότηση της Πάτμου και των Αρκιών, από 1.199.200 ευρώ που στοίχισε το 2013 και 1.003.933 ευρώ το 2014, τώρα θα στοιχίζει 153.600 ευρώ ετησίως (240.000 μέγιστη ποσότητα κυβικών x 0,64 πλέον ΦΠΑ) Επομένως, η δαπάνη για το ελληνικό Δημόσιο περιορίζεται κατά περίπου 87,2%.
Η πρακτική του υπουργείου Ναυτιλίας και της κυβέρνησης για εξοικονόμηση δημόσιου χρήματος και ταυτόχρονα η ικανοποίηση του δικαιώματος πρόσβασης σε πόσιμο και καθαρό νερό των νησιωτών θα συνεχιστεί και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, υποστήριξε ο Ν. Σαντορινιός και συμπλήρωσε:
«Στόχος μας είναι η υδρευτική αυτονομία των νησιών μας, η δημιουργία υποδομών που να καλύπτουν τις ανάγκες των νησιωτών και να εξασφαλίζουν ένα αναπτυξιακό περιβάλλον, αλλά και η μια για πάντα απαγκίστρωση από τις κατεστημένες νοοτροπίες και τα συμφέροντα που λυμαίνονταν τα νησιά.
»Ο τερματισμός ενός πολυδάπανου και αναχρονιστικού τρόπου αντιμετώπισης της λειψυδρίας με τη μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία στα άνυδρα νησιά του νότιου Αιγαίου είναι η λογική επιλογή μιας κυβέρνησης που δεν μπορεί να αφήνει τους νησιώτες σε τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης, αλλά ούτε και το δημόσιο ανοχύρωτο σε κατασπατάληση λόγω, αν μη τι άλλο, ανικανότητας των προηγούμενων ιθυνόντων».
.efsyn.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: