Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

«Πετάει» η συμφωνία με τη Fraport

«Πετάει» χωρίς... αναταράξεις η συμφωνία με τη Fraport για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Τη διαβεβαίωση έδωσε χθες ο αερολιμενάρχης του «Μακεδονία», Αχιλλέας Τοπούζας, διαψεύδοντας δημοσίευμα περί ματαίωσης της διαδικασίας λόγω των καθυστερήσεων στα έργα του διαδρόμου προσαπογειώσεων στον αερολιμένα της Θεσσαλονίκης.
«Δεν υπάρχει καμία βάση αλήθειας και λογικής στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί ματαίωσης της συμφωνίας παραχώρησης των 14 αεροδρομίων», ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Τοπούζας, διαψεύδοντας κατηγορηματικά δημοσιεύματα περί του αντιθέτου που επικαλούνται ανώνυμες πηγές.

«Εκτελούνται δύο έργα: το ένα είναι η επέκταση του διαδρόμου στη θάλασσα κατά 1.000 μέτρα και το δεύτερο η εξυγίανση του υπόλοιπου χερσαίου τμήματος του 10/28», είπε στο ραδιόφωνο του Alpha, εξηγώντας ότι το έργο έχει μοιραστεί σε τέσσερις φάσεις.  «Στην τέταρτη φάση, η οποία θα ξεκινήσει στις 16/1 μέχρι 31/5/2017, περιλαμβάνονται εργασίες στη διασταύρωση των διαδρόμων», ανέφερε επισημαίνοντας ότι σε αυτό το διάστημα «ο υπάρχων διάδρομος 16/34 θα σταματήσει να δουλεύει και τότε θα δουλεύει ο παράλληλος τροχόδρομος, ο 10/28, προκειμένου να μην κλείσει το αεροδρόμιο "Μακεδονία"».
Σχετικά με τις πηγές στο περιβάλλον της Fraport τις οποίες επικαλείται η «Καθημερινή» και κάνουν λόγο για κίνδυνο λουκέτου στον αερολιμένα της Θεσσαλονίκης, αλλά βάζουν και θέμα ακύρωσης της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ο κ. Τοπούζας ξεκαθαρίζει πως «το πλάνο είναι αν θα μετατεθούν οι εργασίες για τον Σεπτέμβριο ώστε να περάσει χωρίς πρόβλημα η τουριστική περίοδος ή αν θα συνεχιστούν από 16/1 όπως προβλέπει η φάση Δ του έργου».
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, έχει ενημερωθεί πως στην περίπτωση αναβολής των έργων «αν τελειώσει το 2018, αντί για το 2017, υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση», όπως επίσης γνωρίζει για τη μείωση της χωρητικότητας πτήσεων από και προς τη Θεσσαλονίκη σε περίπτωση που τηρηθεί κανονικά το χρονοδιάγραμμα και εκτελεστούν οι εργασίες μέσα στη θερινή περίοδο.
«Ασφαλείς οι πτήσεις»
Ο αερολιμενάρχης του «Μακεδονία» διαψεύδει και τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος περί ασφάλειας των πτήσεων εφόσον χρησιμοποιηθεί ο παράλληλος διάδρομος ως κύριος, λέγοντας ότι «συστήματα αυτόματης προσγείωσης δεν δουλεύουν σε κανένα αεροδρόμιο της Ελλάδος.
Το πρόβλημα το δικό μας με τις ομίχλες δεν είναι τέτοιας εμβέλειας ώστε να βάλει κανείς αυτόματη προσγείωση. Εάν δω φώτα, θα προσγειωθώ. Δεν μπαίνει θέμα ασφάλειας πτήσεων», είπε χαρακτηριστικά.
Γεγονός είναι ότι οι φορείς του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη ασκούν πιέσεις στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, να δώσει τάχιστα λύση στο θέμα που έχει προκύψει με το προσωρινό κλείσιμο και των δύο διαδρόμων του «Μακεδονία». Προς το παρόν πάντως, ο αερολιμενάρχης είναι ο μόνος που έδωσε δημόσιες διαβεβαιώσεις για το θέμα.
efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: