Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Προσφορές κάτω του κόστους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Σε προσφορές κάτω του κόστους έχει οδηγήσει ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας προμήθειας ρεύματος Watt and Volt, Αναστάσιος Παπαναγιώτου,στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης της εταιρείας.
Τα τιμολόγια κάτω του κόστους εντοπίζονται στη μέση τάση, δηλαδή σε μεγάλες βιομηχανίες και αλυσίδες καταστημάτων όπου τα συμβόλαια κλείνουν ύστερα από διαγωνισμό μεταξύ των ενδιαφερομένων προμηθευτών.
Αντίστοιχα στη χαμηλή τάση (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις) υπάρχει το φαινόμενο των μετακινούμενων πελατών. Δηλαδή οι καταναλωτές “σπάνε” τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει για να επωφεληθούν από τις προσφορές που τρέχουν κατά διαστήματα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλότερες τιμές ή και με πρόσθετες παροχές πέραν της ενέργειας.
Μάλιστα ο κ. Παπαναγιώτου εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις πιθανές επιπτώσεις του έντονου ανταγωνισμού, λέγοντας ότι αν επαναληφθεί το φαινόμενο εξόδου από την αγορά εναλλακτικών προμηθευτών (όπως είχε συμβεί πριν από λίγα χρόνια) τότε η αγορά θα κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα αντί να απελευθερωθεί.
Επιπλέον ο ίδιος εκτίμησε ότι το 2018 θα είναι δύσκολο έτος για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ενώ αποκάλυψε πως ήδη γίνονται συζητήσεις μεταξύ εναλλακτικών προμηθευτών για εξαγορές και συγχωνεύσεις προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά.

Ωστόσο ο επικεφαλής της εταιρείας προσδιόρισε τρεις βασικές αιτίες για τις οποίες καθυστερεί το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας παρά τους στόχους που έχουν τεθεί από το μνημόνιο.Σε αυτές περιλαμβάνονται: η έκπτωση 15% που παρέχει η ΔΕΗ στους συνεπείς πελάτες της, η έλλειψη επαρκών ελέγχων για τις ρευματοκλοπές και τα ρυθμιστικά μέτρα όπως αυτά για την αποζημίωση διαθεσιμότητας ισχύος και την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών που επιβαρύνουν τους προμηθευτές.
enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: