Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Άρση του αδιεξόδου για ΠΓΔΜ βλέπουν στη Γερμανία

Αφού το βλέπουν στη Γερμανία, σύντομα θα το δούμε και εμείς!
Εύσημα στην αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στην ΠΓΔΜ αποδίδει ο γερμανικός τύπος για την κινητικότητα στο ζήτημα της ονομασίας της βαλκανικής χώρας, σημειώνοντας πως μετά από 25 χρόνια, η διευθέτηση του ζητήματος είναι πιο εφικτή από ποτέ.


Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η γερμανική εφημερίδα Südwest Presse αποδίδει την κινητικότητα στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στην αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στα Σκόπια, υπογραμμίζοντας τον ρόλο που παίζει με τη στάση του ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.
 
Η Südwest Presse κάνει λόγο για «κινητικότητα στη διαμάχη για την ονομασία», αποδίδοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη στην αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στα Σκόπια με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ, ενώ το δημοσίευμα υπογραμμίζει και τον ρόλο του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, εξαίροντας το γεγονός ότι «εδώ και σχεδόν 25 χρόνια καταβάλλει προσπάθειες κατ' εντολή του ΝΑΤΟ να διαμεσολαβήσει σε μια διαμάχη που είναι πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητή από την κοινή γνώμη εκτός Βαλκανίων».
 
Παρά ταύτα, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα πως το ζήτημα παραμένει δύσκολο και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της διεθνούς διπλωματίας, καθώς «η διαμάχη για την ονομασία της ΠΓΔΜ έχει γεωπολιτικές διαστάσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τη συγκεκριμένη περιοχή. Ο Νίμιτς είναι στο μεταξύ 78 ετών, αλλά τώρα θεωρεί ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο του: Οι κυβερνήσεις σε Σκόπια και Αθήνα φαίνονται επιτέλους διατεθειμένες να διευθετήσουν τη διένεξη».
 
Ακολούθως, το δημοσίευμα κάνει ειδική μνεία και στους δύο πρωθυπουργούς, υπογραμμίζοντας από τη μία την αξία της αντικατάστασης «του εθνοσυντηρητικού πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι από τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ τον περασμένο Μάιο έφερε κινητικότητα στη διαμάχη», αλλά σημειώνοντας και τις πιέσεις που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας από τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους στο ΝΑΤΟ, που στοχεύουν στην ένταξη της ΠΓΔΜ, για τη σταθεροποίηση των «ταραγμένων Βαλκανίων».
.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: