Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Αλλαγή ηγεσίας στον ασιατικό γίγαντα

Είναι η δεύτερη οικονομία του κόσμου, διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό του αμερικανικού χρέους, είναι η πρώτη δύναμη στις επενδύσεις στην Αφρική – ανατρέποντας την πρωτοκαθεδρία Ευρωπαίων και ΗΠΑ-, είναι η χώρα που σκοπεύει το 2013 να στείλει άνθρωπο στο Φεγγάρι- αποτελεί πόλο έλξης όλων των επιχειρηματιών του κόσμου, τηρεί τα πρωτεία του μεγαλύτερου ρυπαντή του πλανήτη, έγινε μια από τις τροφοδότριες τουριστικές δυνάμεις του κόσμου. Διαθέτει το μεγαλύτερο στράτευμα του κόσμου, προκαλώντας ανησυχία τόσο στους γείτονές της όσο και γενικώς. Ακόμη ολοένα και περισσότερος κόσμος μαθαίνει τη γλώσσα της και αναγνωρίζει τους αθλητές της. Αυτοί είναι μερικοί επιφανειακοί λόγοι για τους οποίους μπορεί κανείς να ενδιαφερθεί στην πραγματοποίηση του 18ου Συνεδρίου του ΚΚ της Κίνας, το οποίο ξεκινά τις εργασίες του στις 8 Νοεμβρίου.

Το ΚΚΚ είναι το μεγαλύτερο κόμμα παγκοσμίως με 80 εκατομμύρια μέλη. Εχει μια σφιχτή οργάνωση κι αυστηρότητα στην εφαρμογή αποφάσεων, γεγονός που αποτελεί και μια από τις αιτίες που δύναται να παραμένει στην εξουσία τόσα χρόνια. Υπενθυμίζεται πως ελέγχει και καθοδηγεί πολλές – αν όχι όλες τις εκφάνσεις της κινεζικής ζωής, από το τι θα μάθουν τα παιδιά στο σχολείο, πώς θα αναπτυχθεί η χώρα μέχρι το πόσα παιδιά επιτρέπεται κάθε οικογένεια να κάνει. Αποτελείται από κυβερνητικούς, στρατιωτικούς, αγρότες, εργάτες και υπαλλήλους κρατικών υπηρεσιών. Εχει μια υποδομή πυραμίδας ξεκινώντας από τις εκατομμύρια τοπικές οργανώσεις και καταλήγοντας στα όργανα που λαμβάνουν αποφάσεις στο Πεκίνο. Στην ουσία στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται το Συνέδριο του Εθνικού Κόμματος, το οποίο συνεδριάζει κάθε πέντε χρόνια, κάθε δέκα εκλέγει τον ηγέτη του, συγκεντρώνοντας τουλάχιστον 2.200 εκπροσώπους από όλη τη χώρα. Αυτοί θα εκλέξουν την Κεντρική Επιτροπή των 200 μελών και τους 150 αντικαταστάτες τους, αυτή θα εκλέξει το νέο Πολίτμπουρο και την Επιτροπή του, όργανα που λαμβάνουν τελικά τις αποφάσεις.
Ο διάδοχος και οι προκλήσεις

Στο Συνέδριο του ΚΚΚ αναμένεται να οριστεί ως διάδοχος του προέδρου Χου Ζιντάο στη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος ο Σι Ζινπίνγκ – ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος-, ο οποίος θα αναλάβει την ηγεσία της χώρας στις αρχές του 2013. Παράλληλα, θα οριστεί κι ο διάδοχος του πρωθυπουργού Γουέν Ζιαμπάο και θα είναι ο αναπληρωτής του, ο Λι Κεκιάνγκ. Αυτό που παραμένει ακόμη επτασφράγιστο μυστικό είναι τα μέλη της Επιτροπής, καθώς πολλά παίζονται ειδικά από τη στιγμή που τα μέλη της θα μειωθούν στα 7 από τα 9.
Επίσης, διακυβεύεται και η πορεία της χώρας. Στο εσωτερικό του ΚΚΚ πραγματοποιείται η διαμάχη ανάμεσα στην «αριστερά» και τη «δεξιά» πλευρά του, με την πρώτη να είναι οι αυστηροί μαοϊστές και τη δεύτερη οι μεταρρυθμιστές. Εκείνοι που αναγνωρίζουν πως η χώρα οφείλει να προβεί στα απαραίτητα ανοίγματα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που μόνο λίγες δεν είναι. Διότι όλοι οι αναλυτές διαγιγνώσκουν ένα βαθύτατο χάσμα ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη, η οποία, ενώ έτρεχε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες σε διψήφια ποσοστά, πλέον... περιορίστηκε σε μονοψήφιο αριθμό. Απειλείται από το χάσμα ανάμεσα στο ένα εκατομμύριο των εκατομμυριούχων και στα εκατομμύρια των φτωχών. Απειλείται από το γεγονός ότι η οικονομική πρόοδός της δεν ακολουθήθηκε από αντίστοιχα πολιτικά ανοίγματα, με τον κόσμο να δυσανασχετεί και να διεκδικεί δικαιώματα ειδικά μέσω των ολοένα και πιο διαδεδομένων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, παρόλη τη λογοκρισία και την ανελευθερία του Τύπου που διακρίνουν τη χώρα. Ο Σι θα πρέπει να βρει τρόπο ακόμη να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια που αυξάνεται εκ μέρους των διανοουμένων και της αναπτυσσόμενης μεσαίας τάξης σχετικά με την πορεία της χώρας. Σε ολοένα και περισσότερα κείμενα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγράφεται πως η επόμενη δεκαετία θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για την Κίνα, για προβλήματα που υποδαυλίζουν το θαύμα και δύνανται να προκαλέσουν μαζικές αναταραχές- ξεκινώντας από τα επιτόκια και τον κρατικό έλεγχό τους και καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων μέχρι τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η ηγεσία τους αντιφρονούντες. Πολλοί μάλιστα, γράφει ο «Εκόνομιστ», εκτιμούν πως μια χρηματιστηριακή και οικονομική κρίση μπορεί να επιφέρει απρόβλεπτες εξελίξεις στην κοινωνική σταθερότητα. Κάποιος έγραψε σε εφημερίδα πως το ΚΚΚ αντιμετωπίζει μια «κρίση νομιμότητας», η οποία προκύπτει από το οικονομικό χάσμα και την αδυναμία του να ικανοποιήσει ένα από τα βασικά αιτήματα των Κινέζων να επιστρέψει η εξουσία στο λαό. Σε όλα αυτά, αν προσθέσει κανείς τα σκάνδαλα, τη διαφθορά των αξιωματούχων, καταλαβαίνει την κρισιμότητα της διαδοχής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί.

www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: