Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Τα Α. Λιόσια ακολουθούν Γραμματικό και Κερατέα

Με την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μονάδα επεξεργασίας στα Α. Λιόσια, μετά το Γραμματικό και την Κερατέα, απομένει μόνο η μονάδα της Φυλής για να ολοκληρωθεί ο κύκλος των δημοπρατήσεων των εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.
Από τις περιλήψεις των προκηρύξεων των 3 διαγωνισμών, που αφορούν σε επεξεργασία 655.000 τόνων/έτος σύμμεικτων απορριμμάτων, προκύπτει ένα ενδεικτικό ποσό «πληρωμών διαθεσιμότητας» από 379.000.000 €, έως 461.000.000 €. Με την προσθήκη της μονάδας της Φυλής (700.000 τόνοι/έτος) το ποσό αυτό θα διπλασιαστεί. Δεν είναι σαφές αν αυτός ο όρος («πληρωμές διαθεσιμότητας») είναι ισοδύναμος με το κόστος κατασκευής των έργων. Για το λόγο αυτό, αρκούμαστε, προς το παρόν, να θυμίσουμε ότι η τελευταία ανακοίνωση της διυπουργικής επιτροπής (25/10/2012) ανέφερε ότι το ύψος των επενδύσεων θα διαμορφωθεί στα 350.000.000 €.
Ακολουθούν οι μέχρι τώρα αποφάσεις, που αναφέρονται στις δημοπρατήσεις:

Έγκριση τευχών δημοπράτησης
Περίληψη προκήρυξης διαγωνισμού για τη μονάδα της ΒΑ Αττικής (Γραμματικό)
Περίληψη προκήρυξης διαγωνισμού για τη μονάδα της ΝΑ Αττικής (Κερατέα)
Περίληψη προκήρυξης διαγωνισμού για τη μονάδα των Α. Λιοσίων

Έχει επισημανθεί  το γεγονός ότι για την περίπτωση της Κερατέας αφήνεται ανοιχτό το θέμα της δυναμικότητας και της χωροθέτησης της μονάδας. Σε αυτό αξίζει να προστεθεί ότι η λύση αυτού του «γρίφου» παραπέμπεται σε διαβούλευση ανάμεσα στο δήμο Λαυρεωτικής και στο ΥΠΕΚΑ. Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι τη σχετική ευθύνη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων την έχει ο ΕΔΣΝΑ (στα χαρτιά). Οι ερμηνείες που μπορούν να δοθούν είναι δύο: ή ο ΕΔΣΝΑ τυπικά μόνο έχει αυτό το ρόλο ή ότι, στην περίπτωση της Κερατέας, έχει προαποφασιστεί ότι η λύση θα δοθεί με καθαρά πολιτικά κριτήρια.

prosynat.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: