Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΤΟΕΒ : Ακόμα και το βρόχινο νερό θέλουν να ελέγξουν

Οι όροι, οι προϋποθέσεις αλλά και το πλήθος των δικαιολογητικών που απαιτούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας (αιτήσεις, τοπογραφικά διαγράμματα, μετρήσεις αγροτεμαχίων, περιβαλλοντική μελέτη, γεωλογική μελέτη) επιβαρύνουν σημαντικά τους αγρότες.

Προθεσμία μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου 2012 έχουν όσοι διαθέτουν γεωτρήσεις και πηγάδια για να τα νομιμοποιήσουν.


Στο Νομό Λασιθίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, υπάρχουν χιλιάδες πηγάδια και ειδικά στην περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου. Μέχρι όμως και την προηγούμενη εβδομάδα οι ιδιοκτήτες που είχαν προσέλθει στην υπηρεσία του τμήματος περιβάλλοντος της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου για να καταθέσουν το φάκελο με τα δικαιολογητικά για την αδειοδότηση ήταν περίπου 500.

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες των Λασιθιωτών αγροτών και όχι μόνον, εξαιτίας του υψηλού κόστους κατάθεσης των αιτήσεων για την χορήγηση των αδειών, ιδιαίτερα σήμερα με την δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα μας. Τέτοιου μεγέθους επιβάρυνση για τον αγροτικό κόσμο, είναι δυσβάσταχτη και συνεπώς οι υπόχρεοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Συγκεκριμένα οι όροι, οι προϋποθέσεις αλλά και το πλήθος των δικαιολογητικών που απαιτούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας (αιτήσεις, τοπογραφικά διαγράμματα, μετρήσεις αγροτεμαχίων, περιβαλλοντική μελέτη, γεωλογική μελέτη) επιβαρύνουν σημαντικά τους αγρότες, οι οποίοι πλέον δεν δύνανται να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα.

Ενδεικτικά, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Γούδουρα κ. Τσιφετάκης ανέφερε ότι ιδιοκτήτες από την περιοχή αναγκάστηκαν να δώσουν από 500 έως 1000€ μόνον για την σύνταξη της περιβαλλοντικής μελέτης από γεωλόγο μηχανικό.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Παπαδάκης αλλά και αρκετοί συνδικαλιστές του αγροτικού χώρου εξέφρασαν το φόβο τους ότι αυτή η καταγραφή θα είναι η αρχή για την ιδιωτικοποίηση των υδάτων, την αυστηροποίηση πολλών διαδικασιών και εν κατακλείδι την απαγόρευση να χρησιμοποιεί κάποιος ακόμα και το βρόχινο νερό, όπως επίσης παρότρυναν τους ενδιαφερόμενους να μην κάνουν καμία διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: