Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Θυμάστε την παλιά Κομωδία, Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο Κοντός.:

Έτσι κατέληξαν στη συμφωνία
Με σχεδόν 7 ώρες καθυστέρηση ξεκίνησε η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, λόγω των μαραθώνιων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.
"Κορυφώνονται οι προσπάθειες", έγραψε ο Νίκος Αναστασιάδης στο Τwitter, προαναγγέλλοντας την έναρξη της συνεδρίασης του Εurogroup.
"Ξεκίνησε το Eurogroup, έχουμε ενημερωθεί και για άλλες σκέψεις και προτάσεις, ωστόσο τίποτα δεν είναι προς ανακοίνωση" δήλωνε την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος επιβεβαίωνε τις πληροφορίες ότι επήλθε συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, ενώ αναμένεται να επικυρωθεί από το Eurogroup.
Πριν καταλήξουν σε μία κατ'αρχήν συμφωνία η τρόικα αξίωνε «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ κατά 50%. Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής αντιπρότεινε κούρεμα της τάξης του 35-40% όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Guardian.

Ως γνωστόν η διαφωνία μεταξύ τρόικας και Λευκωσίας αφορά τη συγχώνευση Κύπρου-Λαϊκής.
Το ΔΝΤ και η Γερμανία επέμεναν στην συγχώνευση της «καλής» Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου, μαζί όμως με τις υποχρεώσεις της πρώτης στον ELA , που ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ. Κατά τους υπολογισμούς της Λευκωσίας αυτό θα επιφέρει τόσο πολλά βάρη στην Τράπεζα Κύπρου, ώστε ουσιαστικά θα την οδηγήσει σε εκκαθάριση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη Λαϊκή. Στην περίπτωση αυτή η ρευστότητα, που θα αντλήσει η Τράπεζα Κύπρου από την ΕΚΤ θα είναι μόνον 3 δισ. ευρώ.
«Αν η Κύπρος συμφωνήσει, το Eurogroup θα συνεδριάσει μόνο για μία υπογραφή» φέρεται να δήλωνε εκείνη την ώρα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με πληροφορίες του 24h.com.cy.
Nωρίτερα, είχαν φουντώσει τα σενάρια που έκαναν λόγο για νέα αναβολή της συνεδρίασης του Eurogroup. Υπήρχε το ενδεχόμενο το Εurogroup να γινόταν αύριο το πρωί και κατά τη διάρκεια της νύχτας να γίνονταν μόνο παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με την τρόικα, σε τεχνικό επίπεδο. Πριν ξεκινήσει το Eurogroup ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών για τις μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις. Εκείνη την ώρα, στην αίθουσα δεν βρισκόταν ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής ο οποίος είχε επαφές με την τρόικα σε διπλανή αίθουσα.
Απειλούσε με παραίτηση ο Αναστασιάδης

Η προηγούμενη διευρυμένη συνάντηση του πρόεδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τους επικεφαλής της ευρωζώνης, Γιερούν Ντεϊσελμπλούμ, και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.
"Οι συνομιλίες συνεχίζονται" μεταξύ του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και ευρωπαίων ηγετών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανακοίνωσε ευρωπαϊκή πηγή σύμφωνα με το Reuters. Αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, με ένα tweet του, πριν από λίγα λεπτά, ενημερώνοντας ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.
Το μεγαλύτερο "αγκάθι" ήταν η πίεση της τρόικας να απορροφηθεί ο όμιλος της Λαϊκής από την τράπεζα Κύπρου για να καλυφθούν παραλληλα δάνεια τα οποία έχει λάβει η Λαϊκή από το πρόγραμμα ELA της ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Αναστασιάδης απείλησε ακόμα και να επιστρέψει στη Λευκωσία εάν προχωρήσει η αφομοίωση της υγειούς Λαϊκής από την Κύπρου.
«Με εξωθείτε σε παραίτηση» φέρεται να είπε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης στην διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ συμπλήρωσε ότι, «εάν παραιτηθώ θα το μετανιώσετε», όπως μετέδωσε λίγο νωρίτερα το ΡΙΚ. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η λύση στην οποία επιμένει το ΔΝΤ δεν είναι λειτουργική.
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, στους ευρωπαίους επισήμους, με τους οποίους συναντήθηκε ενόψει της έκτακτης συνόδου του Eurogroup, ότι δεν αποδέχεται συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα φορτωθεί τα εννέα δισ. ευρώ, τα οποία έλαβε η Λαϊκή από τον ΕLA, όπως επιμένει στην θέση αυτή η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ , Κριστίν Λαγκάρντ.
Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε σε τηλεοπτική συζήτηση ότι αναλόγως της απόφασης στο Eurogroup θα πρέπει να συνέλθει αύριο ή τις επόμενες μέρες η Βουλή.
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι, αν η απόφαση δεν είναι θετική, «τότε θα πρέπει επειγόντως να γίνει σχεδιασμός για να εκτυπωθεί κυπριακή λίρα». Πρόσθεσε ότι με τις ρυθμίσεις, που απαιτεί η τρόικα, θα διαλυθεί η κυπριακή οικονομία

Οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών

Να δείξει ρεαλισμό η Κύπρος για να κλείσει η συμφωνία ζήτησε ο Β.Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup.
«Δεν μπορώ να πω πολλά, άλλωστε οι αριθμοί δεν έχουν αλλάξει» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup.
«Το προηγούμενο Σάββατο καταλήξαμε σε μια πρόταση. Τώρα ξαναρχίζουμε τις διαδικασίες. Ελπίζω να έχουμε σήμερα κάποιο αποτέλεσμα. Προϋπόθεση είναι βέβαια να ‘δει’ η Κύπρος την κατάσταση και τη θέση της ρεαλιστικά.
Ο Βόλφγκαν Σόιμπλε, στο «παρά πέντε» της κρίσιμης συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, έστειλε τελεσίγραφο στην Κύπρο για οριστικοποίηση της συμφωνίας «εδώ και τώρα». Σε συνέντευξή του στην Welt am Sonntag τόνισε ότι «δεν θα αφήσω κανέναν και τίποτα να με εκβιάσει, έχω επίγνωση της ευθύνης για τη σταθερότητα του ευρώ» και προειδοποιεί ότι εάν δεν υπάρξει σήμερα συμφωνία με την Κύπρο, η ΕΚΤ θα μπλοκάρει τη χρηματοδότηση προς τις κυπριακές τράπεζες.
Υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, κατά την άφιξή του στο Eurogroup, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.
"Ελπίζουμε να καταλήξουμε", ανέφερε χαρακτηριστικά.
O κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε την κατάσταση της Κύπρου μοναδική και είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στους καταθέτες άλλων χωρών.

Δεν "παγώνουν" οι διαδικασίες μεταβίβασης των τραπεζών 
«Μπάχαλο» επικρατεί τις τελευταίες ώρες αναφορικά με το αν έχουν διακοπεί οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. «Όλα κυλούν ομαλά» διαβεβαιώνει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.
Όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, «πάγωσε» το θέμα της πώλησης στην Τράπεζα Πειραιώς των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ύστερα από σχετική οδηγία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Το θέμα των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, θα αποτελέσει μέρος μιας ενδεχόμενης συνολικής συμφωνίας επί της δανειακής σύμβασης της Κύπρου απόψε στο Eurogroup.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει ότι δεν έχει παρουσιαστεί καμία εμπλοκή στη συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται κανονικά .
Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών λένε ότι μέχρι το πρωί θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και ακόμα και αν υπάρξει εμπλοκή κατά τη διάρκεια της νύχτας θα πραγματοποιηθεί επιθετική εξαγορά.
Παράλληλα, αντιπροσωπεία της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται στην Λευκωσία, και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον συζητούν και για την Ελληνική Τράπεζα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αργότερο μέχρι την Τρίτη θα έχει ολοκληρώσει τις συζητήσεις, έτσι ώστε και οι τρεις Κυπριακές Τράπεζες που έχουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα να περάσουν στον έλεγχο του δικτύου της Τράπεζας Πειραιώς.
Σημειώνεται ότι αυτή η κίνηση διασφαλίζει τις καταθέσεις των Ελλήνων στα Κυπριακά υποκαταστήματα.
Το χρονικό πριν το Eurogroup
Σε ένα ολονύκτιο θρίλερ που διήρκεσε μέχρι τις 2 μετά τα μεσάνυχτα, το ΔΝΤ έβαλε στο τραπέζι νέα σκληρή απαίτηση για «σπάσιμο» της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή», στο πρότυπο της Λαϊκής Τράπεζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εμπλοκή προκλήθηκε λόγω της αδιάλλακτης στάσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ειδικότερα της εκπροσώπου του στην Κύπρο Ντέλια Ντελκουλέσκου, η οποία φαίνεται να έχει εντολή από την Κριστίν Λαγκάρντ να επιμείνει στο διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου, στο πλαίσιο της απόφασης που εφαρμόστηκε στη Λαϊκή, ώστε στη συνέχεια να γίνει συγχώνευση των υγιών τμημάτων των δύο τραπεζών.
Τα σενάρια που είναι υπό εξέταση αυτή την ώρα είναι να εφαρμοστεί «κούρεμα» 20% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ που βρίσκονται στην Τράπεζα Κύπρου και εισφορά 4% στις καταθέσεις άνω των 100.000 που βρίσκονται στις υπόλοιπες τράπεζες.
Μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης εξέδωσε γραπτή δήλωση στις 02.15 μετά τα μεσάνυχτα δίνοντας το στίγμα της δραματικής κατάστασης: «Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά» επεσήμανε.
Τραπεζικός παράγων δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει μια τράπεζα (Λαϊκή), που είναι «κλινικά νεκρή» και μια (Τράπεζα Κύπρου), η οποία «βρίσκεται στον αναπνευστήρα». Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα πρέπει οπωσδήποτε να σωθεί η Τράπεζα Κύπρου για να σωθεί και η κυπριακή οικονομία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ΔΝΤ και Βερολίνο επιδιώκουν την εκκαθάριση των μεγάλων τραπεζών Λαϊκής και Κύπρου.
Η στάση του ΔΝΤ θα μπορούσε να αμβλυνθεί, καθώς τα δύο άλλα μέρη της τρόικας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, φαίνεται να ικανοποιούνται από τις θέσεις της Λευκωσίας.
Ευρωπαίος παράγοντας, που παίρνει μέρος στις διαπραγματεύεσεις, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η τρόικα είχε προειδοποιήσει την κυπριακή κυβέρνηση από τον Νοέμβριο του 2011, που θα έφθαναν τα πράγματα χωρίς την έγκαιρη λήψη μέτρων. Αποδείχθηκε, υποστήριξε ότι ουδέν μέτρο λήφθηκε προς την ορθή κατεύθυνση.

www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: