Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλάει τα ελληνικά «φιλέτα» αντί πινακίου φακής!

Προβληματισμό ακόμα και σε πολιτικά στελέχη που στηρίζουν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προκαλούν τα χαμηλά τιμήματα με τα οποία παραχωρούνται «φιλέτα» του Δημοσίου ανά την Ελλάδα, αλλά και η φημολογία περί «πολύ χαμηλών προσφορών» στους προσεχείς διαγωνισμούς του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), όπως του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ από τις μέχρι σήμερα παραχωρήσεις ακινήτων είναι προκλητικά χαμηλά έως μηδενικά, καθώς δεν έχει εισπράξει το σύνολο του ποσού ούτε από ολοκληρωμένους διαγωνισμούς, όπως το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC) και η Κασσιόπη.
Δυσμενείς θεωρούνται και οι όροι παραχώρησης των 28 κρατικών κτηρίων, μέσω του διαγωνισμού που προκήρυξε την προηγούμενη εβδομάδα το ΤΑΙΠΕΔ.
Προβλέπεται ότι ο αγοραστής (ή οι αγοραστές αφού τα ακίνητα πωλούνται σε δύο τμήματα) θα έχουν έσοδα περί τα 750.000.000 ευρώ την προσεχή 25ετία από τα ενοίκια (που θα είναι σταθερά).
Το Δημόσιο θα έχει πολύ λίγα έσοδα, καθώς αναγκάζεται να παραχωρήσει εμβληματικά κτήρια σε περίοδο μεγάλης κρίσης για την αγορά ακινήτων.
Την ίδια ώρα που θα πληρώνει στον ιδιώτη 30.000.000 ετησίως για τα 28 κτήρια, μένουν αναξιοποίητα και ρημάζουν δεκάδες ιδιόκτητα ακίνητα οργανισμών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.
Όσοι στηρίζουν τις πωλήσεις ακινήτων θεωρούν ότι το Δημόσιο εξασφαλίζει, έστω μικρά, έσοδα, ενώ παράλληλα γλιτώνει και το κόστος συντήρησης των κτιρίων, που δεν είναι χαμηλό. Οσο για τα παραθαλάσσια ακίνητα, προσθέτουν ότι το Δημόσιο είχε μηδενικά έσοδα, οπότε ακόμα και το χαμηλό τίμημα που εξασφαλίζει το ΤΑΙΠΕΔ εν μέσω κρίσης είναι ικανοποιητικό.

IBC: Πώς η Lamda Development γλίτωσε 171.000.000 ευρώΤο μοντέλο με βάση το οποίο παραχωρεί τα ακίνητα το ΤΑΙΠΕΔ στηρίζεται σε ένα αρχικό τίμημα που προσφέρει ο επενδυτής και στη συνέχεια προστίθεται το ύψος της επένδυσης που θα πραγματοποιήσει. Ετσι εμφανίζονται νούμερα τα οποία δεν έχουν σχέση με τα έσοδα που μπαίνουν στα ταμεία του Δημοσίου και στην ουσία οδεύουν κατευθείαν για τη μείωση του δημοσίου χρέους, με βάση τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Κασσιόπης οι Αμερικανοί της NCI Capital θα πληρώσουν στο Δημόσιο 23.000.000 ευρώ και θα επενδύσουν άλλα 75.000.000, ενώ θα εκμεταλλεύονται το ακίνητο για 99 χρόνια.
Στο ΤΑΙΠΕΔ τονίζουν ότι τα πρόσθετα οφέλη είναι οι θέσεις εργασίας, η προστιθέμενη αξία για τον τουρισμό μέσω των ποιοτικών υποδομών κ.λπ.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα για το IBC, όπου το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει 81.000.000, όταν μόνο το ετήσιο μίσθωμα που καταβάλλει σήμερα το εμπορικό κέντρο «Golden Hall» στο Δημόσιο ανέρχεται σε 7.200.000 ευρώ. Τα επόμενα 35 χρόνια το «Golden Hall», με βάση τα σημερινά δεδομένα θα έπρεπε να πληρώσει ενοίκια 252.000.000 ευρώ, δηλαδή ποσό τριπλάσιο από το τίμημα που καταβάλλει για τη μίσθωση ολόκληρου του IBC για 90 χρόνια. Ακόμα κι αν το Δημόσιο μείωνε το ενοίκιο κατά 40%, πάλι το ποσό παραμένει σχεδόν διπλάσιο του τιμήματος που καταβάλλει στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ.
 newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: