Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Επ’ αόριστον επίσχεση στο ΕΚΑΒ. Ακούει κανείς;

Εξαντλήθηκαν η ανοχή και η κατανόηση των εργαζομένων του ΕΚΑΒ προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Από χθες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας επ’ αόριστον, με κύρια αιτήματα τη λύση των θεσμικών, αλλά και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, για τα οποία η Αριστοτέλους αδιαφορεί.  Εξω από το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) χθες, από το πρωί βρέθηκαν παραταγμένα δεκάδες ασθενοφόρα με σηκωμένα χειρόφρενα.  Δεν μπορεί  να ανταποκριθεί στις κλήσεις, αφού είναι τέτοιος ο τομέας της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας που δεν μπορεί να αδιαφορήσει για τους ανθρώπους. Ενδεικτικό το παράδειγμα των νησιών του Αιγαίου, όπου ούτε λόγος για επίσχεση, αφού ασθενοφόρα και διασώστες είναι είδος απειλούμενο με εξαφάνιση.
«Καμία απολύτως λύση»

Στην πρόσφατη συνάντηση του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, «δεν δόθηκε καμία απολύτως λύση», επισημαίνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι, που είναι απλήρωτοι για δεδουλευμένα, όπως αμοιβές εκτός έδρας από τον Δεκέμβριο 2014 έως και σήμερα, εξαιρέσιμα, νυχτερινά και αργίες, δεν κατάφεραν να πάρουν ικανοποιητική απάντηση και προχώρησαν στην υλοποίηση των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεών τους για έναρξη επίσχεσης εργασίας.

«Ο φόβος που υπάρχει είναι ότι θα εξακολουθήσει το καθεστώς της απληρωσιάς. Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις οικονομικές μας υποχρεώσεις και ουδείς μάς διαβεβαιώνει ότι η προβληματική αυτή συνθήκη θα αλλάξει ή έστω θα ομαλοποιηθεί», σημειώνει.
Συνολικά οφείλονται στους εργαζόμενους ένα εκατομμύριο ευρώ για τα εκτός έδρας και 270.000 για εξαιρέσιμα, νυχτερινά και αργίες.
Τα προβλήματα του ΕΚΑΒ είναι γνωστά, όπως λέει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων.

«Αυτή τη φορά όμως προτάσσουμε τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοί του», προσθέτει, καθώς διατρανώνουν εδώ και καιρό την υπολειτουργία του μοναδικού οργανισμού δημόσιας και δωρεάν επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στη χώρα μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους χιλιάδες ασθενείς που αντιμετωπίζει και διακομίζει όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο.
Απανωτό ψαλίδισμα
«Ο ανεπαρκής και κάθε χρόνο μειωμένος προϋπολογισμός για τις λειτουργικές δαπάνες του ΕΚΑΒ, καθώς και η μη έγκαιρη πολλές φορές χορήγησή του υποβαθμίζουν το Κέντρο.

»Το ίδιο και η έλλειψη πρόβλεψης, μέχρι στιγμής, προκήρυξης για την πρόσληψη διασωστών και τεχνικού προσωπικού για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων του ΕΚΑΒ πανελλαδικά.

»Ελλειψη πρόβλεψης υπάρχει και για ενίσχυση με διασώστες των νησιών του Αιγαίου, τα οποία αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με τις μεγάλες ροές προσφύγων και μεταναστών», επισημαίνει ο Γ. Μαθιόπουλος.

Επιπλέον, όπως αναφέρει, ο συνεχώς μειούμενος αριθμός των εν λειτουργία ασθενοφόρων λόγω σοβαρών και υψηλού κόστους βλαβών, αλλά και λόγω τεράστιας έλλειψης ανταλλακτικών, εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών.
Παράλληλα, προβληματική είναι και η μη ύπαρξη σχεδίου για διαγωνισμό νέων ασθενοφόρων για την αντικατάσταση πλήρως του στόλου των οχημάτων του ΕΚΑΒ, ο οποίος ανέρχεται πανελλαδικά σε περισσότερα από 600 οχήματα.
Ταυτόχρονα, τονίζει, με το 3ο Μνημόνιο (νόμος 4336/2015) καταργείται η αποζημίωση για προμήθεια στολής, η ασφάλεια ατυχήματος που προβλεπόταν για τους εργαζόμενους, καθώς επίσης μειώνεται κάτω από το μισό η αποζημίωση για εκτός έδρας (από 45 σε 20 ευρώ).

«Η απόλυτη υποβάθμιση του διασώστη. Με τα νέα δεδομένα δεν διασφαλίζεται ούτε ο ίδιος ούτε η οικογένειά του, στην περίπτωση ατυχήματος», αναφέρει και προσθέτει ότι -στην περίπτωση των εκτός έδρας- θα αναγκαστεί να πληρώσει από την τσέπη του από τη στιγμή που «δεν έχει την επιλογή να πάει ή να μην πάει στην εκτός έδρας κλήση. Εχει υποχρέωση, γιατί διακυβεύεται ανθρώπινη ζωή».

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: