Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Ποιος θα έχει τον τελικό λόγο για τα σύνορα;

Το θέμα της μονομερούς παρέμβασης της Frontex έχει τεθεί, σύμφωνα τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη, ωστόσο «δεν έχει, ούτε θα απαντηθεί αύριο ή μεθαύριο» διότι «η συγκρότηση της νέας συνοριοφυλακής θα πάρει καιρό, από πολλούς μήνες έως ένα χρόνο...». Αυτό απάντησε ο υπουργός σε ερώτηση σχετικά με το θέμα μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή.  Όπως επισήμανε, η θέση της Αθήνας είναι ότι «ναι μεν χρειαζόμαστε να δούμε όλα τα κράτη-μέλη την ενιαία φύλαξη συνόρων και την ενιαία τήρηση κανόνων για την αναβάθμιση της ζώνης Σένγκεν, τη διαφύλαξή της καταρχάς.
Αλλά η φύλαξη συνόρων παραμένει ένα κυριαρχικό δικαίωμα του έθνους-κράτους και εκεί θα πρέπει να γίνει μια πολύ σοβαρή συζήτηση σε βάθος και με λεπτομέρειες».
Ο πυρήνας την εθνικής κυριαρχίας
Ο υπουργός σημείωσε ότι όταν κάποιος αγγίζει «τον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, πάντα οι συζητήσεις είναι πολύ σοβαρές και χρειάζονται πολύ καιρό. Αυτό είναι μέσα στο πνεύμα των ευρωπαϊκών συνθηκών, δεν ζητάμε κάτι αντιευρωπαϊκό». Χαρακτήρισε την εφαρμογή του μέτρου «νεωτερισμό» και γι' αυτό «το καινούργιο στοιχείο στην Ευρώπη αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή».

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, εν όψει και της μίνι συνόδου κορυφής με την Τουρκία αύριο για το προσφυγικό, στην περίληψη της πρότασης που παρουσίασε η Κομισιόν για τη νέα υπηρεσία φύλαξης των συνόρων, η Ευρωπαϊκή Φρουρά Συνόρων και Ακτοφυλακή (EBCG), θα μπορεί να αναπτύσσει τους άνδρες της στα σύνορα μιας χώρας-μέλους σε έκτακτες περιστάσεις ακόμα και παρά τις αντιρρήσεις της αρμόδιας κυβέρνησής της.
Μέτρο κομμένο και ραμμένο για την Ελλάδα

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν έχουν καταγράψει τα πιθανά σημεία όπου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η νέα αυτή προτεινόμενη υπηρεσία (Eυρωπαϊκή Φρουρά), ωστόσο οι εκτιμήσεις είναι ότι η πρόταση φαίνεται να είναι κομμένη και ραμμένη για την περίπτωση της Ελλάδας.
«Είναι η νόμιμη υποχρέωση μιας χώρας-μέλους να εφαρμόσει την απόφαση» είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος «και αν δεν συνεργαστεί θα έχουμε πράγματι ένα πρακτικό πρόβλημα, αλλά υποθέτουμε ότι θα υπάρχει συνεργασία».

Σύμφωνα με την περίληψη της πρότασης, η ανάπτυξη μιας τέτοιας δύναμης θα συμβεί μόνο σε «επείγουσες καταστάσεις», όπως στη διάρκεια μιας «δυσανάλογης αύξησης της πίεσης» στα εξωτερικά σύνορα μιας χώρας «όπου η εθνική υπηρεσία φύλαξης συνόρων δεν είναι σε θέση να τη διαχειριστεί».
Επίσης, η πρόταση για να εφαρμοστεί θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο, ωστόσο η πρόταση έχει ήδη την υποστήριξη της Γαλλίας και της Γερμανίας, δηλαδή των δύο μεγαλύτερων και ισχυρότερων χωρών.
Αβραμόπουλος: «Δεν θίγεται η κυριαρχία, αλλά...»

«Η κυριαρχία των κρατών-μελών δεν θίγεται» από τη θέσπιση της EBCG σύμφωνα με τον επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Αβραμόπουλο, που μίλησε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ωστόσο ενώ τόνισε πως «τίποτα δεν μπορεί να συμβεί σε ένα κράτος-μέλος χωρίς τη συγκατάθεσή του, ούτε μπορεί κανείς να το υποχρεώσει σε συνεργασία με τρίτη χώρα αν το ίδιο δεν το επιθυμεί», ανέφερε πως πλέον «χωρίς ουσιαστική αλληλεγγύη κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις, πολλώ δε μάλλον, τις μεγαλύτερες που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν στο μέλλον».

Ειδικά για την Ελλάδα, ο επίτροπος εξήγησε πως η EBCG «θα ενισχύσει ουσιαστικά τις δυνατότητές της να προλαμβάνει κρίσεις σαν τη σημερινή και να διαχειρίζεται τα σύνορά της που ταυτίζονται νομικά με τα ευρωπαϊκά».
Τόνισε δε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βάζει άλλους να φυλάνε τα ελληνικά σύνορα, αλλά «ένας ευρωπαϊκός οργανισμός, κομμάτι του οποίου είναι και η Ελλάδα, θα ενισχύσει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της χώρας μας και θα βοηθήσει στην καλύτερη οργάνωση των μεταναστευτικών ροών οι οποίες δεν θα σταματήσουν και εκτιμώ ότι στο μέλλον θα αυξηθούν».

Επίσης επανέλαβε ότι οι συνθήκες συμμετοχής του Οργανισμού σε κάθε χώρα προϋποθέτουν και την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ της χώρας και του Οργανισμού.
«Νομίζω ότι όλοι έχουμε να ωφεληθούμε από μια τέτοια εξέλιξη και ειδικότερα οι χώρες που έχουν το πρόβλημα σήμερα, λόγω της γεωγραφικής» θέσης τους, τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Γερμανία επιχαίρει

Στη σωστή κατεύθυνση βλέπει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων η Γερμανία.
Σε δηλώσεις εν όψει της συνόδου κορυφής, Γερμανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «κινείται προς την σωστή κατεύθυνση» και είναι «φιλόδοξη», διότι «προσπαθεί να αντισταθμίσει τα ελλείμματα της φύλαξης των συνόρων που είναι αναμφισβήτητα».

«Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις», ανέφερε, «θα υπάρξουν δύσκολες συζητήσεις και για το θέμα της κυριαρχίας, διότι η φύλαξη των συνόρων είναι βεβαίως θέμα που συνδέεται στενά με την εθνική κυριαρχία. Πιστεύουμε όμως ότι η προσέγγιση την οποία επέλεξε η Επιτροπή, με την καλύτερη υποστήριξη στον επαναπατρισμό, τη μόνιμη ύπαρξη μίας ομάδας και με προσωπικό και με εξοπλισμό, το δικαίωμα για δράση ως ύστατη περίπτωση ακόμα και εναντίον της βούλησης ενός κράτους-μέλους, θα καταστήσει την ευρωπαϊκή φύλαξη των συνόρων πολύ πιο αποτελεσματική».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή στη γερμανική κυβέρνηση, «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», αλλά η γενική προσέγγιση την βρίσκει σύμφωνη.
Ειδικά για την Τουρκία, και το αν υλοποιεί τα συμφωνηθέντα, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε οτι το Βερολίνο βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Τουρκία μέσω ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί από την τουρκική κυβέρνηση.
«Βεβαίως θέλουν πάντα όλοι να εφαρμοστούν όλα αμέσως, αλλά πολλά είναι και νομοθετικές ρυθμίσεις - αυτό δεν γίνεται σε μία μέρα. Η Τουρκία όμως έδειξε τι θέλει να κάνει, και εμείς το χαιρετίζουμε», κατέληξε.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: