Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Ηρακλείου για το έγραφο του Δήμου

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της Ένωσης αναφέρεται:
Ο ρόλος των Συλλόγων είναι διεκδικητικός, συντονιστικός, οργανωτικός που θα αναδεικνύει τα προβλήματα και θα μπαίνει μπροστά στον αγώνα για την επίλυσή τους, κόντρα στις λογικές της διαχείρισης και της ενσωμάτωσης όπως αυτή που εκφράζεται με τις «συστάσεις» του δήμου Ηρακλείου, που αποτελούν προσπάθεια ανοικτής παρέμβασης στις δομές και τη λειτουργία του γονεϊκού κινήματος. 

Πρωτοστατεί στην εφαρμογή του «Καλλικράτη» ο Δήμος Ηρακλείου ενημερώνοντας για τις διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες η εποπτεία και ο έλεγχος των Συλλόγων Γονέων έχει περάσει στους δήμους. Η δικαιολογία του Δήμου είναι ότι κάποιοι σύλλογοι ζήτησαν να θεωρήσουν τα μπλοκ αποδείξεών τους.
Πρόκειται για προσπάθεια αλλαγής της φυσιογνωμίας των συλλόγων γονέων, μετατρέποντάς τους σε επιχειρήσεις, αναπροσανατολίζοντας τη λειτουργία τους σε όργανα συνδιαχείρισης του σχολείου.
Η ΑΣΓΜΕ, είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι «οι σύλλογοι, ενώσεις, ομοσπονδίες γονέων θα εκβιαστούν να βάλουν πλάτη στην εφαρμογή του αποκεντρωμένου νέου σχολείου της αγοράς». Θα κρίνονται για τη στάση και τη συμβολή τους κι αυτή την έννοια έχει η αρμοδιότητα που δίνεται στους Δήμους για την εποπτεία και τον έλεγχο των συλλόγων γονέων, όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης».

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ :
Η έκδοση ΑΦΜ είναι πρόδρομος για την επιφόρτιση των γονέων με τη χρηματοδότηση του σχολείου, επομένως την ανάγκη επιχειρηματικών δράσεων από μεριάς τους ή τη «συνεργασία» τους με επιχειρήσεις είτε με τους συνεταιρισμούς γονέων που θα συναλλάσσονται με τοπικούς παράγοντες για το καλό του σχολείου τους κλπ.
Στο πλαίσιο αυτό επανέρχεται το ζήτημα του ΑΦΜ των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων από τον δήμο Ηρακλείου, που παρεμβαίνει απροκάλυπτα σε ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο πάλης του γονεϊκού κινήματος .

Πάγια θέση της ΑΣΓΜΕ είναι: Κανένας σύλλογος με ΑΦΜ, κανένας σύλλογος να μην ασκεί επιχειρηματικές συναλλαγές , μαύρες ή άσπρες, κανένας σύλλογος να μην δεχτεί να παίξει το ρόλο του κακού εργοδότη, κανένας σύλλογος να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ για τα λειτουργικά ή άλλα έξοδα του σχολείο.
Τα βιβλία ταμείου (εσόδων - εξόδων), μπλοκ εισπράξεων και πληρωμών, μαρτυρούν και τον επιχειρηματικό χαρακτήρα που αποδίδεται στους συλλόγους από τον «Καλλικράτη».

Οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων δεν θα επιτρέψουν να περάσει η προσπάθεια διάλυσης και χειραγώγησης του οργανωμένου γονεϊκού κινήματος. Οι Σύλλογοι Γονέων δεν είναι ούτε εταιρείες ούτε ΜΚΟ και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παίξουν το ρόλο της «παραδουλεύτρας» που θα καλύπτει με πασαλείμματα τα όποια κενά του δημόσιου σχολείου.
Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στους συλλόγους και στις ενώσεις γονέων, ούτε διευθυντές, ούτε δήμος, περιφέρεια ή κυβέρνηση. Μοναδική εξαίρεση είναι η περίπτωση που ένας Σύλλογος ή μια Ένωση ή μια Ομοσπονδία έχει διαλυθεί, τότε έχουνυποχρέωσηνα συγκαλέσουν – και μόνο – Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων ή της Ένωσης Γονέων ή της Ομοσπονδίας Γονέων ή της ΑΣΓΜΕ, κατά περίπτωση, ο οικείος Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας, ο Δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης και ο Γενικός Διευθυντής της Διοίκησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κ.Υ. του ΥΠΕΠΘ αντίστοιχα .

Η συγκρότηση του γονεϊκού κινήματος καθορίζεται από τους νόμους 1566/85 (άρθρο 53) και του Ν. 2621/98 (άρθρο 2). Σύμφωνα με την Δ4/662/23-12-1998 απόφαση του Υπουργού Παιδείας, οι Σύλλογοι Γονέων υποχρεούνται να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους. Όπου αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί, μέχρι τώρα υποχρεωτικά θα πρέπει να εφαρμόζεται ο Ν. 2621/98 ο οποίος υπερισχύει των καταστατικών. Η ΜΗ τροποποίηση των καταστατικών δηλαδή δεν θέτει θέμα νομιμοποίησης των συλλόγων αρκεί να λειτουργούν σύμφωνα με το Ν 2621/98.

Σε μια περίοδο που τα σχολεία υπολειτουργούν λόγω κενών , υποχρηματοδότησης, που οι μαθητές στεγάζονται σε ακατάλληλα και επικίνδυνα κτήρια , ο δήμος Ηράκλειου αντί να σηκώσει γη και ουρανό για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ) στις σχολικές επιτροπές, η οποία έχει περικοπεί κατά 60% και της χρηματοδότησης για επισκευές (ΣΑΤΑ), αναλαμβάνει τον ρόλο του τοποτηρητή του γονεϊκού κινήματος με έλεγχους νομιμότητας. Όταν είναι άλλα και πολύ σοβαρά τα προβλήματα μαθητών- γονιών, ποιος μπορεί να μη σκέπτεται πως αυτές οι ενέργειες του δήμου έχουν απώτερο σκοπό τη χειραγώγηση του γονεϊκού κινήματος ;

Υπάρχουν πολυπληθή σωματεία ( π.χ. ΕΛΜΕ Ηρακλείου) που λειτουργούν χωρίς να έχουν τροποποιήσει το καταστατικό τους , με δεδομένο ότι απαιτούνται πλειοψηφίες που δύσκολα επιτυγχάνονται και επιπλέον αποτελεί κοστοβόρο διαδικασία γι’ αυτούς που συντηρούνται με την 5ευρη συνδρομή κάποιων γονιών.
Φυσικά οι σύλλογοι θα είναι πάντα παράνομοι για όσους θεωρούν τη διεκδικητική στάση γονιών και μαθητών (π.χ. στις σχολικές επιτροπές) αγκάθι στην εφαρμογή του νέου αποκεντρωμένου σχολείου και μέσω των υποτιθέμενων ελέγχων «νομιμότητας» (την οποία πρώτα απ’ όλους προασπίζουν τα όργανα του γονεϊκού κινήματος), θεωρούμε πως γίνεται προσπάθεια να τους αποβάλουν από τις σχολικές επιτροπές, να τους ενσωματώσουν , να τους αδρανοποιήσουν .

Το γονεϊκό κίνημα έχει οργανωτική δομή και συλλογικά όργανα, δεν μπορεί να είναι ούτε ΜΚΟ, ούτε φορέας της ενσωμάτωσης, της υποταγής, της κοινωνικής συναίνεσης, της συμμετοχής, της αναδιαμόρφωσης, της συναλλαγής και της συνενοχής.
Κανένας σύλλογος να μην στείλει νομιμοποιητικά έγγραφα.
Κανένας σύλλογος με ΑΦΜ.
Κανένας σύλλογος να μην ασκεί επιχειρηματικές συναλλαγές.
Κανένας σύλλογος να μη δεχτεί να παίξει το ρόλο του εργοδότη.

www.candianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: