Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Προβληματισμός πρυτάνεων για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε σύνοδος των πρυτάνεων πανεπιστημίων, στην οποία έδωσαν το «παρών» ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, και η αναπληρώτρια υπουργός, Σία Αναγνωστοπούλου. Στο επίκεντρο της συνόδου βρέθηκε το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων και οι ανάγκες για στελέχωσή τους.
«Η υποχρηματοδότηση και η αδυναμία λειτουργίας με τα δεδομένα του σημερινού προϋπολογισμού», ήταν το βασικό θέμα της συνόδου, δήλωσε Ο πρόεδρος της Συνόδου και πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα υπάρξει κάποια αναθεώρηση των προϋπολογισμών με μία αύξησή της».

Επίσης, μίλησε για την υποστήριξη των υποδομών, την ανάγκης προκήρυξης θέσεων για διδακτικό, επιστημονικό, και άλλο προσωπικό που είναι απαραίτητο, καθώς και για την αναγκαιότητα «να προχωρήσει γρήγορα η πολιτεία σε λειτουργικές ρυθμίσεις, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία των ΑΕΙ».
Μετά τη λήξη της συνόδου, ο ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για «συναντίληψη» κυβέρνησης και πρυτάνεων, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Στόχος είναι η ανάκαμψη της δημόσιας χρηματοδότησης, ούτως ώστε να ακολουθήσουμε τους μέσους όρους των ευρωπαϊκών χωρών... Φέτος σταθεροποιήσαμε το ποσοστό στο 2,8% του ΑΕΠ, με στόχο να φτάσουμε το 4,5-5%».
Από την πλευρά της, η κ. Αναγνωστοπούλου υπογράμμισε πως «για εμάς κόκκινη γραμμή είναι, επικουρικά στον εθνικό διάλογο, να υπάρξει αυτό το μεταβατικό νομοσχέδιο, που θα λύνονται θέματα δημοκρατίας και αντιπροσώπευσης, τόνωσης του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα των πανεπιστημίων, αλλά και της ακαδημαϊκότητας».

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: