Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Μήπως θα έπρεπε να βάλουμε και το Ιράκ στην ΕΕ;Τι θα συμβουλέψουν οι Αμερικάνοι;

Το Ιράκ κατηγορεί την Τουρκία για «σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας του»
Το Ιράκ ζήτησε από την Τουρκία να αποσύρει άμεσα εκατοντάδες στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί κοντά στη Μοσούλη καταγγέλοντας «σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ» και τονίζοντας πως η Άγκυρα δεν είχε ενημερώσει για την κίνηση αυτή  Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δύναμη 600 Τούρκων στρατιωτών έφθασε στην περιοχή της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, την οποία έχει καταλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής αποστολής κουρδικών στρατευμάτων του Ιράκ.
Ο Ιρακινός υπουργός Άμυνας ανέφερε πως ο Τούρκος ομόλογός χαρακτήρισε την ανάπτυξη αναγκαία για την προστασία των Τούρκων στρατιωτικών συμβούλων που εκπαιδεύουν ιρακινές δυνάμεις σε στρατόπεδο κοντά στη Μοσούλη. Ωστόσο, ο Χαλέντ αλ-Ομπέιντι τόνισε πως η τουρκική δύναμη είναι υπερβολικά μεγάλη για τον σκοπό αυτό.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι κατήγγειλε «σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ» και το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε το Σάββατο τον Τούρκο πρεσβευτή στη Βαγδάτη για να του επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε από πλευράς του ότι πρόκειται για αλλαγή φρουράς ρουτίνας και ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν στρατοπεδεύσει σε απόσταση 30 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά της Μοσούλης έπειτα από αίτημα του κυβερνήτη της Μοσούλης και σε συντονισμό με το ιρακινό υπουργείο Αμυνας.
www.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: