Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Παύση καθηκόντων σε 59 διοικητές δημόσιων νοσοκομείων

Μετά από δεκάμηνη διαδικασία αξιολόγησης από τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), αποφασίστηκε από την πενταμελή επιτροπή του υπουργείου Υγείας παύση καθηκόντων για την πλειοψηφία των διοικητών των δημόσιων νοσοκομείων.
Ειδικότερα, 59 από τους 71 (σ.σ. 44 διοικητές και 15 αναπληρωτές) διοικητές κρίθηκαν... μετεξεταστέοι, με αποτέλεσμα να παύονται τα καθηκοντά τους, ενώ οι 12 που υπολείπονται παραμένουν στα καθηκοντά τους.
Στην ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως η εν λόγω διαδικασία ήταν ανοιχτή, διαφανής και για πρώτη φορά η επιτροπή δεν ήταν κυβερνητικά ελεγχόμενη.
Επίσης, σημειώνεται: «Για την πλειονότητα των διοικητών/ αν. διοικητών για τους οποίους η επιτροπή εισηγήθηκε θετικά, η πολιτική ηγεσία αποφάσισε την παραμονή τους. Υπήρξαν, ωστόσο, και κάποιες περιπτώσεις διοικητών για τους οποίους - παρά τη θετική εισήγηση της επιτροπής- η πολιτική ηγεσία συνεκτιμώντας  το συνολικό τους έργο και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων καθώς και  διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης στα νοσοκομεία που διοικούν, έκρινε ότι η παραμονή τους στις συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης δεν θα βοηθούσε στην προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Υγείας  για σταθεροποίηση του συστήματος και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.
Για την πλειονότητα των περιπτώσεων για τους οποίους η επιτροπή εισηγήθηκε θετικά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε την παραμονή τους. Υπήρξαν, ωστόσο, και κάποιες περιπτώσεις διοικητών για τους οποίους -παρά τη θετική εισήγηση της επιτροπής- το υπουργείο συνεκτιμώντας το συνολικό τους έργο και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων, καθώς και διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης στα νοσοκομεία που διοικούν, έκρινε ότι η παραμονή τους στις συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης δεν θα βοηθούσε στην προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Υγείας  για σταθεροποίηση του συστήματος και  αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας».
Η διαδικασία αξιολόγησης διήρκεσε δέκα μήνες με ευθύνη των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ). Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας «η εν λόγω διαδικασία ήταν ανοιχτή, διαφανής και για πρώτη φορά η επιτροπή δεν ήταν κυβερνητικά ελεγχόμενη».
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι από τους αποχωρήσαντες διοικητές και αναπληρωτές που αμφισβητούν την διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης, καθώς όπως υποστηρίζουν οι αποφάσεις για τις αποπομπές τους ήταν προειλημμένες
Αιχμές για αδιαφανείς διαδικασίες από ΠΟΕΔΗΝ
Για αδιαφανείς διαδικασίες έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στο koutipandoras.gr. «Έκαναν ό,τι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις» υπογραμμίζει, χαρακτηρίζοντας πολύ μικρό το χρονικό διάστημα της αξιολόγησης, ενώ ανέφερε πως οι συνεντεύξεις των διοικητών διήρκεσαν μόλις πέντε λεπτά.
«Η πάγια θέση της ΠΟΕΔΗΝ ήταν να οριστούν γενικοί διευθυντές και όχι διοικητές, με πιο διαφανείς διαδικασίες, αλλά και με περισσότερη συμμετοχή στο Δ.Σ. των ίδιων των εργαζομένων» καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.
www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: