Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Εφημερεύων... κτηνίατρος


Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν για άλλη μια φορά πάνω στο μαιευτήριο «Ελενα», με αφορμή τη δημοσιοποίηση στοιχείων έτερης έρευνας του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, εκτός εκείνης που είχε να κάνει με τα έργα και τις ημέρες του τέως διοικητή του ιδρύματος Ηλία Δαλαΐνα, για την οποία πρώτη είχε γράψει η «Εφ.Συν.» στις 19 Σεπτεμβρίου. Η συγκεκριμένη έρευνα είχε προηγηθεί χρονικά εκείνης για τον διοικητή και αφορούσε την εσωτερική λειτουργία του νοσοκομείου, καθώς υπήρχαν καταγγελίες για πλασματικές εφημερίες και όργιο σπατάλης εντός του ιδρύματος.
Η έρευνα, λοιπόν, έβγαλε αρκετούς «λαγούς», όπου μεταξύ άλλων αξίζει να αναφερθούν η τοποθέτηση στο νοσοκομείο αναισθησιολόγου με πλαστό πτυχίο, η συμμετοχή στις εφημερίες... κτηνιάτρου, η συμμετοχή εξωτερικής μαίας σε τοκετούς εντός νοσοκομείου, αλλά και οι εξετάσεις για... PSA (προστάτη) στα εξωτερικά ιατρεία ενός ιδρύματος που όλοι το ξέρουν ως μαιευτήριο.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», εδώ κι ένα χρόνο συμμετείχε στα χειρουργεία αναισθησιολόγος με πλαστό πτυχίο, ο οποίος ήδη απομακρύνθηκε απ’ τη θέση του, ενώ η περίπτωση της κτηνιάτρου είναι κάπως πιο περίπλοκη.

Πρόκειται για υπάλληλο η οποία εργάζεται στο «Ελενα» εδώ και αρκετά χρόνια, λαμβάνοντας διάφορες διοικητικές θέσεις κατά καιρούς στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου.
Στην πορεία των χρόνων αυτών απέκτησε πτυχίο κτηνιάτρου, το οποίο όπως φαίνεται... μέτρησε, προκειμένου να ενταχθεί και το δικό της όνομα στις εφημερίες του Παθολογικού-Ογκολογικού Τμήματος του νοσοκομείου, όπως αποδείχτηκε απ’ την έρευνα που διεξήχθη απ’ τον Μάρτιο έως και τον Ιούλιο του 2015.

Να σημειωθεί εδώ ότι κορυφαίο στέλεχος του ίδιου τμήματος εμπλέκεται και στη δεύτερη ιστορία με τον διοικητή Ηλία Δαλαΐνα, τον οποίο φέρεται να «κάλυψε» όταν ο τελευταίος νοσηλεύτηκε κρυφά στο νοσοκομείο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο θέμα των εφημεριών -όχι μόνο της κτηνιάτρου αλλά και άλλων «ύποπτων» περιπτώσεων- ευθύνη φέρει και ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, ο οποίος τις υπέγραφε και αυτή τη χρονική στιγμή εκτελεί χρέη διοικητή μετά τις πρόσφατες εκκαθαρίσεις του υπουργείου Υγείας.
Η... κολοκυθιά

Το εντυπωσιακό είναι πως ενώ οι συγκεκριμένες ατασθαλίες γίνονταν εδώ και καιρό, τώρα που βγήκαν στη φόρα, ο καθένας προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του.
Υπενθυμίζεται, π.χ., ότι ο σύλλογος εργαζομένων δεν είχε βγάλει ούτε μία ανακοίνωση για τα όσα συνέβαιναν στο νοσοκομείο και το έπραξε αφού βγήκε στο φως η κρυφή νοσηλεία του διοικητή.

Στο ίδιο μοτίβο, η επίσημη απάντηση της Παθολογικής Κλινικής για το θέμα της κτηνιάτρου ήταν πως πρόκειται για την «υπεύθυνη του Τμήματος Τροφίμων του νοσοκομείου από 15ετίας, που πέραν του συγκεκριμένου αντικειμένου εργάζεται στο Παθολογικό Τμήμα, ασκώντας διοικητικό έργο. Συγκεκριμένα, τακτοποιεί φακέλους χημειοθεραπειών, ασχολείται με το αρχείο του νοσοκομείου και κατά την εφημερία ενημερώνει τον διευθυντή του τμήματος για οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει στο τμήμα μας και στο νοσοκομείο…».

Με βάση τα όσα προέκυψαν από την έρευνα, «συνάγεται ότι τα καθήκοντά της συνίστανται σε διοικητική υποστήριξη του τμήματος, δηλαδή τακτική διοικητική εργασία, που είναι άσχετη με τη συνδρομή επειγόντων ιατρικών λόγων, με συνέπεια να μην είναι νόμιμη η αιτιολογία χορήγησης αποζημίωσης εφημεριών». Σε ό,τι έχει να κάνει, τέλος, με την εξωτερική μαία, κάποιοι οφείλουν να δώσουν απαντήσεις όσον αφορά τη συμμετοχή της σε τοκετούς, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις εξετάσεις για τον προστάτη, όπως αυτές αποκαλύφθηκε ότι γίνονταν στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: