Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Πώς η Κίνα διέλυσε το δίκτυο παρακολουθήσεων της CIA

Θα μπορούσε να είναι αποσπάσματα από ένα καλογραμμένο σενάριο κατασκοπευτικής ταινίας, όμως, πρόκειται για μια περίεργη υπόθεση, η οποία δεν έχει βγει ξανά στο φως και εκθέτει ανεπανόρθωτα τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά και την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το ρεπορτάζ των New York Times αποκαλύπτει πως πίσω από τις επίσημες ανακοινώσεις, τις οικονομικές συμφωνίες και τα καλά λόγια, κρύβεται ένας ανελέητος πόλεμος πληροφοριών και κατασκοπίας.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει συστηματικά πετύχει να διαλύσει τις όποιες κατασκοπευτικές... δραστηριότητες της CIA στην Κίνα από το 2010 και μετά, αναφέρουν οι New York Times στο αποκαλυπτικό άρθρο τους. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι υπηρεσίες του Πεκίνου έχουν σκοτώσει ή φυλακίσει τουλάχιστον δώδεκα άτομα καταστρέφοντας, ουσιαστικά, το δίκτυο πληροφοριών που είχε στήσει εδώ και χρόνια η αμερικανική υπηρεσία.
Νυν και τέως αξιωματούχοι περιγράφουν στους NYT την «παραβίαση ασφαλείας» ως μια από τις χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών. Πυροδότησε έναν αγώνα στις υπηρεσίες της Ουάσινγκτον για να περιορίσουν τις απώλειες, αλλά οι ερευνητές είναι ιδιαίτερα διχασμένοι για το ποιος κρύβεται πίσω από αυτές τις επιτυχίες του Πεκίνου. Κάποιοι είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχει «καρφί» μέσα στην CIA που έχει προδώσει τις ΗΠΑ. Άλλοι εκτιμούν ότι οι Κινέζοι έχουν παραβιάσει το κρυφό σύστημα της CIA, το οποίο χρησιμοποιείται για να επικοινωνούν οι πράκτορες με πηγές εκτός των ΗΠΑ. Μετά από τόσα χρόνια, πάντως, το ερώτημα παραμένει αναπάντητο.
Εκείνο στο οποίο όλοι συμφωνούν, όμως, είναι το μέγεθος της ζημιάς. Από τις τελευταίες εβδομάδες του 2010 έως τα τέλη του 2012, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους, η Κίνα σκότωσε τουλάχιστον δώδεκα πληροφοριοδότες της CIA. Όπως αναφέρουν τρεις πρώην αξιωματούχοι στους New York Times ένας πυροβολήθηκε μπροστά σε συναδέλφους του στην αυλή ενός κυβερνητικού κτιρίου, ένα μήνυμα προς τους υπόλοιπους που μπορεί να εργάζονται για την CIA. Άλλοι επίσης μπήκαν φυλακή.
Στο σύνολο οι Κινέζοι σκότωσαν ή φυλάκισαν 18-20 ανθρώπους που φέρεται να ήταν πηγές της CIA στην Κίνα και, ουσιαστικά, διέλυσαν ολόκληρο το δίκτυο που είχαν στήσει για πολλά χρόνια οι Αμερικανοί.
Το περιστατικό αυτό, το οποίο δεν είχε έρθει στο φως μέχρι στιγμής, δείχνει πόσο επιτυχημένοι είναι οι Κινέζοι στο να αποκρούουν τις κατασκοπευτικές προσπάθειες των ΗΠΑ και να κλέβουν πληροφορίες αρκετά χρόνια πριν από την παραβίαση του 2015, όταν το Πεκίνο απέκτησε πρόσβαση σε χιλιάδες κυβερνητικά προσωπικά αρχεία, ανάμεσά τους και στοιχεία πληροφοριοδοτών. Η CIA θεωρεί την κατασκοπία στην Κίνα μια από τις βασικές της προτεραιότητες, αλλά η το τεράστιο δίκτυο ασφαλείας της χώρας κάνει πολύ δύσκολη τη δουλειά δυτικών κατασκόπων.
Σε μια περίοδο που η CIA προσπαθεί να ανακαλύψει πως μερικά από τα πιο «ευαίσθητα» έγγραφα διέρρευσαν στο Διαδίκτυο από τα Wikileaks και το FBI ερευνά το ενδεχόμενο δεσμών του Τραμπ με τη Ρωσία, η έρευνα για τις δολοφονίες στη Κίνα καταδεικνύει τη δυσκολία να υπάρξουν καλά οργανωμένες κατασκοπευτικές αποστολές σε χώρες με ανεπτυγμένα δίκτυα, όπως οι Ρωσία και Κίνα.
Οι New York Times αναφέρουν ότι τόσο η CIA όσο και το FBI δεν θέλησαν να σχολιάσουν το ρεπορτάζ.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα στην ιστοσελίδα της οι λεπτομέρειες για την έρευνα δεν είναι πολλές και οι δέκα αξιωματούχοι που μίλησαν στους Times το έκαναν υπό το καθεστώς ανωνυμίας για ευνόητους λόγους.
Προδοσία ή φιάσκο;
Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια εμφανίστηκαν το 2010. Τότε η ποιότητα των πληροφοριών που είχε η CIA ήταν στο καλύτερο επίπεδο ως αποτέλεσμα στρατολόγησης πηγών, οι οποίες εργάζονταν μέσα στην γραφειοκρατία του Πεκίνου. Ορισμένοι ήταν Κινέζοι για τους οποίους η CIA εκτιμούσε ότι είχαν απογοητευτεί από την εκτεταμένη διαφθορά στο εσωτερικό της κινεζικής κυβέρνησης.
Στο τέλος της χρονιάς η ροή πληροφοριών άρχισε να στερεύει και από τις αρχές του 2011 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι υπάρχει πρόβλημα. Πηγές στην Κίνα άρχισαν να εξαφανίζονται.
Το FBI και η CIA ξεκίνησαν κοινή έρευνα με το κωδικό όνομα «Honey Badger». Καθώς όλο και περισσότερες πηγές εξαφανίζονταν η επιχείρηση απέκτησε μεγάλη αναγκαιότητα και σχεδόν όλοι οι υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας βρέθηκαν υπό έλεγχο ανεξαρτήτως του βαθμού τους. Ορισμένοι ερευνητές πίστεψαν ότι οι Κινέζοι είχαν σπάσει τον κώδικα που χρησιμοποιούσε η CIA για να επικοινωνεί με τις πηγές της.  Άλλοι έκαναν λόγο για προδότη ή προδότες στο εσωτερικό της CIA, θεωρία την οποία αρχικά οι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας δίσταζαν να αποδεχθούν. Ακόμη και τώρα ορισμένοι και στις δύο υπηρεσίες δεν αποδέχονται.
Τελικά, το κυνήγι για τον «προδότη» περιορίστηκε σε έναν πρώην πράκτορα της υπηρεσίας, ο οποίος εργαζόταν στο τμήμα της CIA που ασχολούνταν με την Κίνα. Οι προσπάθειες, ωστόσο να μαζέψουν αρκετά στοιχεία ώστε να τον συλλάβουν απέτυχαν και τώρα ζει σε άλλη χώρα της Ασίας.
Υπήρχαν αρκετοί λόγοι για να υπάρξουν υποψίες για προδοσία. Εκείνη την περίοδο Κινέζοι κατάσκοποι κατάφεραν να διεισδύσουν στις υπηρεσίες πληροφορίες της Ταϊβάν, η οποία εργαζόνταν στενά με τις ΗΠΑ. Και η CIA είχε ανακαλύψει Κινέζους κατασκόπους στις λίστες προσλήψεων της υπηρεσίας. Πάντως, ο κορυφαίος κυνηγός κατασκόπων της CIA, Μαρκ Κέλτον, αρνείται την θεωρία περί «καρφιού», τουλάχιστον στις αρχές της έρευνας.
Εκείνοι που αντιτίθενται στην θεωρία περί προδοσίας αποδίδουν τις απώλειες σε κακές αμερικανικές πρακτικές σε μια περίοδο όπου οι Κινέζοι βελτιώνονταν όλο και περισσότερο στην κατασκοπία και αντικατασκοπία. Ορισμένοι πράκτορες του FBI άρχισαν να πιστεύουν ότι αρκετοί συνεργάτες της CIA στο Πεκίνο πραγματοποιούσαν πολύ συχνά τα ίδια δρομολόγια, έκαναν συναντήσεις στα ίδια σημεία, κάτι που θα βοηθούσε το τεράστιο δίκτυο παρακολουθήσεων της Κίνας να αναγνωρίζει και να ταυτοποιήσει τους κατασκόπους.
Αξιωματούχοι επισημαίνουν στους New York Times  ότι ορισμένοι πράκτορες συναντούσαν τις πηγές τους σε ένα εστιατόριο στο οποίο είχαν «φυτέψει» οι Κινέζοι «κοριούς», ενώ ακόμη και οι σερβιτόροι δούλευαν για τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Αυτή η απροσεξία, σε συνδυασμό με το χακάρισμα των καναλιών επικοινωνίας θα μπορούσε να εξηγήσει πολλές, αν όχι όλες, από τις εξαφανίσεις και τους θανάτους. Ορισμένοι στην Υπηρεσία, ιδιαίτερα εκείνοι που είχαν βοηθήσει να στηθεί το μεγάλο δίκτυο κατασκοπίας, απορρίπτουν αυτούς τους ισχυρισμούς και πιστεύουν ότι βρέθηκαν στη μέση ενός «πολέμου» στο εσωτερικό της CIA.
Ο βασικός ύποπτος
Πάντως οι Κινέζoι συνέχισαν να βρίσκουν όλο και περισσότερους κατασκόπους το 2011 και το 2012. Ενώ οι ερευνητές περιόρισαν τη λίστα με τους υπόπτους που θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, άρχισαν να επικεντρώνονται σε έναν Αμερικανοκινέζο, ο οποίος είχε φύγει από την CIA λίγο καιρό αφότου άρχισαν οι απώλειες. Ορισμένοι ερευνητές πίστευαν ότι είχε εξοργιστεί και άρχισε να κατασκοπεύει για την Κίνα. Ένας αξιωματούχος ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος πράκτορας είχε πρόβαση στις ταυτότητες των πληροφοριοδοτών της CIA.
Αφού έφυγε από την CIA αποφάσισε να μείνει στην Ασία με την οικογένειά του και ξεκίνησε δική του επιχείρηση, την οποία ορισμένοι αξιωματούχοι της CIA υποπτεύονται ότι την έστησαν Κινέζοι πράκτορες.
Σύμφωνα με τους New York Times  αξιωματούχοι στο FBI και την CIA κατάφεραν να φέρουν τον ύποπτο στις ΗΠΑ το 2012 προτείνοντάς του ένα νέο συμβόλαιο με την υπηρεσία. Πράκτορες τον ανέκριναν για να μάθουν εάν όντως είχε αλλάξει στρατόπεδα, αλλά εκείνος αρνήθηκε πως έχει κάνει κάτι λάθος. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ασία.
Προσπάθειες για νέο δίκτυο
Μέχρι το 2013 το FBI και η CIA συμπέραναν ότι οι επιτυχίες της Κίνας στο συγκεκριμένο μέτωπο είχαν περιοριστεί, ωστόσο η ζημιά είχε γίνει.
Η CIA προσπαθεί να στήσει ξανά το δίκτυό της στη Κίνα, αναφέρουν αξιωματούχοι, μια επιχείρηση δαπανηρή και χρονοβόρα. 
Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι ιδιαίτερα επιθετική στις επιχειρήσεις κατασκοπίας τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι ένας εργαζόμενος του FBI ομολόγησε ότι εργαζόταν σαν πράκτορας του Πεκίνου για αρκετά χρόνια μεταφέροντας ευαίσθητες τεχνικής φύσεως πληροφορίες στο Πεκίνο. Η αμοιβή του, πέρα από χρήματα, περιλάμβανε διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία, ταξίδια στο εξωτερικό και πόρνες.
Τον Μάρτιο οι εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη της υπαλλήλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κάντας Μαρί Κλέρμπορν, η οποία κατηγορείται ότι είπε ψέμματα σε ερευνητές για τις επαφές της με Κινέζους αξιωματούχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία κατά της Κλέρμπορν (τα οποία αρνείται) Κινέζοι πράκτορες μετέφεραν χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό της και της έδωσαν πολλά δώρα, όπως ένα iPhone, ένα λαπτοπ και δίδακτρα σε μια κινέζικη σχολή μόδας. Επιπλέον, σύμφωνα με τις κατηγορίες, της αγόρασαν ένα πλήρως επιπλωμένο διαμέρισμα και της έδωσαν και μια υποτροφία.

 .efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: