Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Γιατί τα αεροπλάνα έχουν κυκλικά παράθυρα; Δείτε την απάντηση

Γιατί τα αεροπλάνα έχουν κυκλικά και όχι τετράγωνα παράθυρα; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος; Σαφώς και υπάρχει και σχετικά είναι απλός και άκρως κατανοητός.Τις τελευταίες δεκαετίες η αεροπορική βιομηχανία έχει κάνει τεράστια πρόοδο στην τεχνολογία των αεροπλάνων, με σκοπό να τα καταστήσει πιο ευρύχωρα, γρηγορότερα και ασφαλέστερα.

Τη δεκαετία του 1950, όταν οι αερογραμμές άρχισαν να χρησιμοποιούνται μαζικά, ο τύπος εμπορικού αεροσκάφους de Havilland Comet καθιερώθηκε ως το κορυφαίο στην αεροπορική βιομηχανία, καθώς χαρη στην συμπιεσμένη καμπίνα του μπορούσε να φτάνει σε υψηλότερο ύψος και να ταξιδεύει ταχύτερα από κάθε άλλο αεροπλάνο.
Αρχικά, το αεροσκάφος είχε τετράγωνα παράθυρα. Το 1953, ωστόσο, δύο αεροπλάνα κατέρρευσαν στον αέρα, με αποτέλεσμα 56 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
Ο λόγος της πτώσης τους; Τα παράθυρα.
Όπου υπάρχει γωνία, υπάρχει και αδύναμο σημείο. Τα τετράγωνα παράθυρα, έχοντας τέσσερις γωνίες, είχαν τέσσερα αδύναμα σημεία, με αποτέλεσμα να είναι πιθανό να διαλύσουν σε ακραίες συνθήκες, όπως εκείνη που διαμορφώνει η πίεση του αέρα.

Δείτε το βίντεο από το Real Engineering που εξηγεί πώς τα τετράγωνα παράθυρα αντικαταστάθηκαν από τα κυκλικά:

koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: