Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Κοτζιάς:«Τα σύνορα στην Ευρώπη είναι οριστικά»

«Όποιος παίζει με τη φωτιά, στο τέλος -ας το θυμούνται πολλοί- είναι εκείνος που καίγεται. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε να τεθεί, από τον οποιονδήποτε, θέμα συνόρων. Καταδικάζουμε μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας όποιον τυχόν έχει τέτοιες επιδιώξεις», είπε με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών

Αυστηρό μήνυμα π΄ρός την Τουρκία απεύθηνε ο Νίκος Κοτζιάς με δηλώσεις του στην κυριακάτικη Real News. Ο υπουργός απευθυνόμενος στην Τουρκική πλευρά υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια κατεστραμμένη χώρα», ούτε «ένα εύκολο πεδίο βολής», καλώντας τους γείτονές μας «να σταματήσουν να αμφισβητούν το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες», «να αποδεχτούν τις πραγματικότητες και να επιστρέψουν σε έναν παραγωγικό διάλογο», και διαμηνύει ότι «τα σύνορα στην Ευρώπη είναι οριστικά και όποιος προσπαθήσει να τα πειράξει θα έχει μεγάλες και σοβαρές συνέπειες», καθώς και ότι «η ΕΕ και εμείς δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε».
Προσέθεσε ότι από την πλευρά μας «λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα, διπλωματικά και αμυντικά».
Στην συνέχεια ο κ Κοτζίας ανάφερε ότι η Τουρκία είναι «μια νευρική και αναθεωρητική δύναμη» που έχει μπει σε «μία διαδικασία αδιέξοδης εθνικιστικής πλειοδοσίας», εκτιμά ότι η σημερινή ηγεσία της δείχνει αυτή την περίοδο «εγκλωβισμένη ανάμεσα σε ένα αίσθημα ανασφάλειας και φόβου και σε μια αδικαιολόγητη αίσθηση υπεροχής και αλαζονείας».
Ο υπουργός εξωτερικών, έστειλε μήνυμα και στην Αλβανία, τονίζoντας ότι κάποιοι ονειρεύονται «ψευδομεγαλεία» που δεν θα επιτρέψει η ΕΕ και η Ελλάδα, υπενθυμίζει ότι «η Αλβανία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και άνοιξε ο ευρωπαϊκός δρόμος της με τη στήριξη της Ελλάδας και μάλιστα, χωρίς ανταλλάγματα, κάτι που ήταν λάθος» και επισημαίνει ότι ο δρόμος της γειτονικής χώρας προς την ΕΕ «περνά μέσα από τη δικαστική μεταρρύθμιση, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και του εμπορίου ναρκωτικών και την προάσπιση των δικαιωμάτων της γηγενούς ελληνικής μειονότητας».
Προσθέτει δε, ότι «ο δρόμος αυτός είναι δρόμος σταθερότητας και η υπέρβαση της όποιας αστάθειας στο εσωτερικό της Αλβανίας απαιτεί την παραπέρα εμπέδωση της δημοκρατίας και της κουλτούρας των συμβιβασμών».
koutipandoras.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: