Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Άγριο «κυνήγι» σε όλα τα ακίνητα

Υπό διωγμό βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι μετά τα αλλεπάλληλα φορολογικά πλήγματα που έχουν δεχθεί, απειλούνται τώρα και με άγριο διαρκές κυνηγητό, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης.  Το πολεοδομικό νομοσχέδιο, που δημοσιοποίησε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθιερώνει ένα νέο σύστημα ελέγχων που ισοδυναμεί με μόνιμο σαφάρι σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).
Επιπλέον απειλεί να τινάξει στον αέρα τις ενοικιάσεις ακινήτων, προβλέπει εξοντωτικά πρόστιμα για τα νέα αυθαίρετα και εγκυμονεί τον κίνδυνο να δημιουργηθούν νέες εστίες διαφθοράς. Όπως τονίσει η ΠΟΜΙΔΑ σε επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλοντος Γιώργο Σταθάκη, «εμφανίζονται αξεπέραστα εμπόδια στη σύνταξη συμβολαίων, ακόμη και μισθωτηρίων και νέες επιθεωρήσεις και έλεγχοι ακινήτων με σημαντικές δημοσιονομικές αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις σε βάρος των πολιτών και των περιουσιών τους».
Ειδικότερα το νομοσχέδιο:
1. Αντιμετωπίζει τους ιδιοκτήτες ακινήτων ως μόνιμους υπόπτους εκτέλεσης αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης.
2. Πλήττει τις ενοικιάσεις ακινήτων με τη διάταξη που απαγορεύει την κατάρτιση συμβάσεων μίσθωσης για ακίνητα με πολεοδομικές παρανομίες.
3. Τα πρόστιμα και οι ποινές για κατασκευή αυθαιρέτων μετά την 28η Ιουλίου 2011 εκτοξεύονται σε δημευτικού χαρακτήρα ύψη: Το πρόστιμο ανέγερσης αυθαιρέτου αυξάνεται από το 1/3 της τιμής ζώνης του ακινήτου στο 100% και το ετήσιο πρόστιμο διατήρηση στο 50% από 5% που είναι σήμερα.
Δημοκρατία


Δεν υπάρχουν σχόλια: