Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Τέλη περιαγωγής: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να επωφεληθείτε από τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό

Οριστικά παρελθόν είναι από σήμερα οι χρεώσεις περιαγωγής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, για όσους Ευρωπαίους συνδρομητές συμβολαίου (και κατά περίπτωση καρτοκινητής) ταξιδεύουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου.

Ειδικότερα, ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός λαμβάνει μέριμνα για τους ταξιδιώτες και τους κατόχους συνδέσεων συμβολαίου. Κάτι που σημαίνει ότι επιτρέπει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να θέσουν όρια ορθής χρήσης σε περιβάλλον περιαγωγής και δεν τους υποχρεώνει να συμπεριλάβουν τους πελάτες καρτοκινητών. Πάντως, στην πράξη, όσον αφορά στην ελληνική αγορά και βάσει των όσων έχουν ήδη ανακοινώσει Cosmote, Vodafone και Wind, των νέων δεδομένων επωφελούνται και οι περισσότεροι κάτοχοι συνδέσεων καρτοκινητής.
Όπως διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πρέπει να παρέχουν τις υπηρεσίες περιαγωγής σε εγχώριες τιμές στους καταναλωτές που έχουν είτε συνήθη διαμονή, είτε σταθερούς δεσμούς στο κράτος μέλος της εταιρείας τηλεφωνίας, όταν οι εν λόγω καταναλωτές ταξιδεύουν κατά διαστήματα στην ΕΕ. Εάν είναι απαραίτητο, οι εταιρείες τηλεφωνίας μπορούν να ζητούν από τους πελάτες τους να αποδείξουν ότι διαμένουν ή ότι έχουν σταθερούς δεσμούς στο εν λόγω κράτος μέλος.
Για να επωφεληθεί από την περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού ένας συνδρομητής δεν απαιτείται καμία εγγραφή. Από τις 15 Ιουνίου 2017 η περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού περιλαμβάνεται αυτόματα σε όλα τα συμβόλαια των πελατών κινητής τηλεφωνίας, στο πλαίσιο των οποίων οι εταιρείες τηλεφωνίας προσφέρουν περιαγωγή. Οι εταιρείες τηλεφωνίας μπορούν να ζητούν από τους καταναλωτές να αποδείξουν την κατοικία (διαμονή) τους στο κράτος μέλος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Ο καταναλωτής μπορεί επίσης να αποδείξει την ύπαρξη σταθερών δεσμών που συνεπάγονται τη συχνή και παρατεταμένη διαμονή στο έδαφος του κράτους μέλους της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, όπως σχέση εργασίας ή παρακολούθηση τακτικών μαθημάτων σε κάποιο πανεπιστήμιο.
Η περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού έχει σχεδιαστεί για τους ταξιδιώτες. Προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο χρήστης χρησιμοποιεί με καταχρηστικό ή αντικανονικό τρόπο την περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού, η εταιρεία τηλεφωνίας θα πρέπει να αποδείξει κατάχρηση για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών. Εάν ένας πελάτης περνά περισσότερο από δύο μήνες στο εξωτερικό σε ένα τετράμηνο και αν έχει καταναλώσει περισσότερα στο εξωτερικό από ό,τι στη χώρα του σε αυτό το χρονικό διάστημα, η εταιρεία τηλεφωνίας μπορεί να του αποστείλει ειδοποίηση. Αφού λάβει την ειδοποίηση, ο πελάτης θα έχει στη διάθεσή του δύο εβδομάδες για να αποσαφηνίσει την κατάσταση. Εάν ο χρήστης εξακολουθεί να παραμένει στο εξωτερικό, η εταιρεία τηλεφωνίας θα μπορεί να χρεώνει μικρές προσαυξήσεις (που αντιστοιχούν στα ανώτατα όρια περιαγωγής χονδρικής).
Για τα πιο ανταγωνιστικά συμβόλαια που προσφέρουν απεριόριστα δεδομένα ή δεδομένα σε πολύ χαμηλές εγχώριες τιμές, κάτω από το ανώτατο όριο τιμών περιαγωγής χονδρικής, προβλέπεται μια ρήτρα σχετικά με τον όγκο των δεδομένων που μπορεί να καταναλωθεί με περιαγωγή, έτσι ώστε οι προσφορές αυτές να μπορούν να διατηρηθούν. Ακόμα, οι εταιρείες τηλεφωνίας μπορούν να λάβουν μέτρα «εύλογης χρήσης» για την πρόληψη περιπτώσεων κατάχρησης του νέου κανονισμού, όπως η συστηματική μεταπώληση καρτών SIM που πωλούνται σε χαμηλές τιμές για μόνιμη χρήση σε άλλες χώρες.
Σημειώνεται ότι ως περιαγωγή ορίζεται η δυνατότητα που έχουμε, όταν ταξιδεύουμε σε ξένη χώρα, να τηλεφωνούμε, να στέλνουμε γραπτό μήνυμα ή να μπαίνουμε στο διαδίκτυο με το κινητό μας τηλέφωνο (ή άλλη συσκευή) χρησιμοποιώντας την κάρτα SIM της χώρας προέλευσής μας. Η εταιρεία τηλεφωνίας στη χώρα προέλευσής μας πληρώνει την εταιρεία τηλεφωνίας της ξένης χώρας για τη χρήση του δικτύου της. Η τιμή που καταβάλλει η μία εταιρεία τηλεφωνίας στην άλλη ονομάζεται τιμή περιαγωγής χονδρικής. Αυτό συνεπάγεται κόστος για την εταιρεία τηλεφωνίας της χώρας προέλευσης και, ως εκ τούτου, μέχρι πρόσφατα είχε αντίκτυπο στον τελικό λογαριασμό του καταναλωτή.
Η περιαγωγή δεν περιλαμβάνει τις τηλεφωνικές κλήσεις ή την αποστολή sms από την Ελλάδα σε αριθμούς των υπολοίπων κρατών-μελών της ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση, οι χρεώσεις συνεχίζουν να επιβάλλονται ανάλογα με τον ισχύοντα τιμοκατάλογο ή το πακέτο του συνδρομητή.
Επίσης, τέλη περιαγωγής θα συνεχίσουν να χρεώνονται με τις ισχύουσες τιμές-ημερήσιες προσφορές για όσους ταξιδεύουν οπουδήποτε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναλυτικά, οι χώρες στις οποίες δεν υπάρχει πλέον χρέωση τελών περιαγωγής για τους συνδρομητές συμβολαίου και όσους κατόχους καρτοκινητών καλύπτονται με βάση τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γαλλική Γουιάνα, Γερμανία, Γιβραλτάρ, Γουαδελούπη, Δανία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λίχτενσταϊν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μαρτινίκα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία, Φιλανδία και η γαλλική νήσος Ρεγιούνιον στον Ινδικό ωκεανό - είναι η πιο απομακρυσμένη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως νόμισμα το ευρώ.
Cosmote
Σχετικά με τις αλλαγές στις χρεώσεις περιαγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση για συνδρομητές καρτοκινητής, η Cosmote ανακοίνωσε ότι για εξερχόμενες κλήσεις, αποστολή sms και χρήση δεδομένων από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα ή προς οποιαδήποτε άλλη χωρά της ΕΕ θα καταναλώνονται, χωρίς επιπλέον χρέωση, ο δωρεάν χρόνος ομιλίας προς τρίτα εθνικά δίκτυα, τα διαθέσιμα δωρεάν sms προς τρίτα εθνικά δίκτυα και τα διαθέσιμα δωρεάν Mb από τυχόν πρόσθετα εθνικά πακέτα.
Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμος δωρεάν χρόνος ομιλίας και διαθέσιμα δωρεάν sms προς τρίτα δίκτυα, και διαθέσιμα δωρεάν Μb από κάποιο πρόσθετο πακέτο, η χρέωση θα γίνεται σύμφωνα με τις εκάστοτε εθνικές χρεώσεις του προγράμματος του συνδρομητή προς τρίτα εθνικά δίκτυα και για χρήση δεδομένων εντός Ελλάδας.
Κατά την περιαγωγή δεν θα καταναλώνεται ο δωρεάν χρόνος ομιλίας προς κινητά Cosmote και σταθερά, προς What’s Up ή τυχόν προσφορές, όπως επίσης η προσφορά 450 λεπτά ομιλίας προς όλα τα κινητά και σταθερά που λαμβάνουν οι συνδρομητές Cosmoκάρτα για τις δυο πρώτες ανανεώσεις ανά μήνα από́ 10 ευρώ και άνω με αυτόματη χρέωση 4 ευρώ, τα φοιτητικά πακέτα για συνδρομητές καρτοκινητής What’s Up που είναι εγγεγραμμένοι στην φοιτητική προσφορά, και τα πακέτα Giga Day, Giga ΣΚ, #Giga_day, #Giga_SouKou, After Dark 5000’ προς WHAT’S UP, After Dark 10 Gb.
Οι εισερχόμενες κλήσεις κατά τη διάρκεια περιαγωγής σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι χωρίς χρέωση.
Vodafone
Όλοι οι συνδρομητές καρτοκινητής και καρτοπρογράμματος της Vodafone, που διαθέτουν ενσωματωμένα λεπτά ομιλίας και sms προς εθνικά τρίτα δίκτυα ή MB, θα μπορούν να τα καταναλώνουν σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά χρέωσης του προγράμματος ή πρόσθετου πακέτου τους, χωρίς επιπλέον χρεώσεις.
Οι συνδρομητές που δεν διαθέτουν ή έχουν καταναλώσει τα ενσωματωμένα λεπτά ομιλίας και sms προς εθνικά τρίτα δίκτυα ή MB, θα χρεώνονται σύμφωνα με τις χρεώσεις επικοινωνίας προς εθνικά τρίτα δίκτυα του προγράμματος ή πρόσθετου πακέτου τους, χωρίς επιπλέον χρεώσεις.
Οι εισερχόμενες κλήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν μηδενική χρέωση.
Κατά την περιαγωγή, δεν θα καταναλώνεται ο δωρεάν χρόνος ομιλίας  προς κινητά Vodafone και σταθερά ή τυχόν άλλες εποχιακές προσφορές. Τα προγράμματα International, Taza και CU Xclusive θα είναι διαθέσιμα μόνο για χρήση εντός Ελλάδος. Οι συνδρομητές της Vodafone  θα ενημερώνονται μέσω των όρων χρήσης των προγραμμάτων/πρόσθετων πακέτων τους για τυχόν περιορισμό στη δωρεάν κατανάλωση των ενσωματωμένων Μb κατά την περιαγωγή, καθώς επίσης για τις χρεώσεις για χρήση πέραν του ορίου αυτού.
Wind
Οι νέες χρεώσεις ισχύουν  για όλους τους συνδρομητές συμβολαίου, καρτοσύνδεσης Wind και καρτοκινητής Winf f2g και Q, ιδιώτες ή εταιρικούς, οι οποίοι για τις εξερχόμενες κλήσεις, sms, mms και κίνηση mobile Internet που θα πραγματοποιούν όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ θα καταναλώνουν την ενσωματωμένη χρήση του προγράμματος ή του πακέτου τους χωρίς επιπλέον χρέωση.
Οι εισερχόμενες κλήσεις κατά την περιαγωγή στην ΕΕ δεν θα χρεώνονται και ούτε θα  καταναλώνουν από τα ενσωματωμένα λεπτά ομιλίας.
Για όσους συνδρομητές της Wind δεν διαθέτουν ενσωματωμένα λεπτά ομιλίας, sms και Mb δεδομένων ή τα έχουν καταναλώσει όλα, οι χρεώσεις για τις εξερχόμενες κλήσεις, sms, mms και κίνηση mobile Internet εντός Ευρωπαϊκής  Ένωσης θα γίνονται σύμφωνα με τις εθνικές χρεώσεις επικοινωνίας του προγράμματός τους (προς όλους ή προς λοιπά εθνικά δίκτυα).
Επιπλέον, η Wind λανσάρει τρία νέα πακέτα περιαγωγής από 2,99 ευρώ για τους συνδρομητές της που δεν θέλουν να καταναλώνουν την ενσωματωμένη χρήση τους ή που δεν θέλουν να ξεμείνουν επιστρέφοντας στην Ελλάδα.
news247.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: