Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Προσφεύγει στο ΣτΕ οφθαλμίατρος που απολύθηκε για χορήγηση 235 πιστοποιητικών τυφλότητας

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγε οφθαλμίατρος δημόσιου νοσοκομείου σε νησί του Αιγαίου ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση με την οποία παύθηκε οριστικά από τα καθήκοντά της.
Αυτό συνέβη καθώς το χρονικό διάστημα 1989-2011 (22 χρόνια) χορήγησε 235 πιστοποιητικά χαμηλής οπτικής οξύτητας τα οποία είχαν ως συνέπεια τη χορήγηση επιδόματος τυφλότητας στα 235 αυτά άτομα.

Ειδικότερα, το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο ομόφωνα επέβαλε στην εν λόγω οφθαλμίατρο την ποινή της οριστικής παύσης, καθώς το διάστημα 1989-2011 χορήγησε 235 πιστοποιητικά πλήρους τύφλωσης ή αντίληψης φωτός κάτω του 1/20.
Οι ενδιαφερόμενοι αφού λάμβαναν τα πιστοποιητικά αυτά, μαζί με τα άλλα αναγκαία χαρτιά, υπέβαλαν στην αρμόδια υπηρεσία αίτημα για τη χορήγηση του προνοιακού επιδόματος τυφλότητας. Η χορήγηση των 235 πιστοποιητικών ζημίωσε το Δημόσιο με πάνω από 150.000 ευρώ, σύμφωνα με την πειθαρχική απόφαση.
Συγκεκριμένα, η πειθαρχική ποινή που επιβλήθηκε είναι για παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος, ενώ ποινικά της αποδίδεται το αδίκημα της έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης κατά συρροή και της απλής συνέργειας σε απάτη κατ΄επάγγελμα και συνήθεια.
Η οφθαλμίατρος αναφέρει, ότι στο ποινικό σκέλος που εκκρεμεί, της καταλογίζουν μόνο 8 ανάλογες περιπτώσεις και όχι 235, όπως στο πειθαρχικό, ενώ σημειώνει ότι ο αριθμός των 235 ατόμων -σε συνάρτηση με την αναλογία του πληθυσμού του νησιού- είναι αποδεκτός σύμφωνα με τα παγκόσμια ιατρικά στατιστικά, μεταξύ υγειούς και τυφλού πληθυσμού (ένας τυφλός ανά 300 κατοίκους).
Σε άλλο σημείο υποστηρίζει ότι έχει επέλθει παραγραφή των πειθαρχικών παραπτωμάτων που της αποδίδονται και ότι η ποινή επιβλήθηκε από αναρμόδιο πειθαρχικό όργανο, αφού αρμόδιο σε πρώτο και τελευταίο βαθμό, είναι το κεντρικό συμβούλιο των γιατρών του ΕΣΥ.
Η οφθαλμίατρος αποδίδει, επίσης, σωρεία παραβάσεων στην όλη πειθαρχική διαδικασία που τηρήθηκε.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: