Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Αμερικανικός Νότος στον Σκαραμαγκά

Οδηγοί λεωφορείων αρνούνται να επιβιβάσουν πρόσφυγες που περιμένουν στη στάση κοντά στο κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά και τους συμπεριφέρονται με επιθετικό και απαξιωτικό τρόπο, σε μια προφανή επίδειξη ρατσιστικής συμπεριφοράς που παραβιάζει τη νομοθεσία για την ίση μεταχείριση και τον κανονισμό δικαιωμάτων των επιβατών.


Σύμφωνα με την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), που υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Εφετών, παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν επανειλημμένα και έχουν «προφανές ρατσιστικό κίνητρο, καθώς στα συγκεκριμένα πρόσωπα είναι ευδιάκριτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εθνοτικής καταγωγής τους».
Η οργάνωση ενημερώθηκε για τα περιστατικά από μέλη της που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, για το θέμα έχουν υποβληθεί καταγγελίες στον ΟΑΣΑ και αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος έχει ζητήσει από τον ΟΑΣΑ να διερευνήσει το ζήτημα διεξοδικά και να ενημερώσει εγγράφως τους οδηγούς για τις απόψεις του Συνηγόρου για το θέμα και τις συστάσεις του.
Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι περιμένει τόσο το αποτέλεσμα της πειθαρχικής διαδικασίας που έχει κινήσει η διοίκηση του ΟΑΣΑ κατά οδηγού που εμπλέκεται σε ένα περιστατικό όσο και την αντίδρασή της για τα υπόλοιπα.
«Οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα λεωφορεία της Αλαμπάμα να παραμείνουν εκεί όπου πλέον ανήκουν: σε μια σκοτεινή αλλά προ πολλού κλειστή σελίδα της Ιστορίας» σημειώνει η οργάνωση, αναφερόμενη στις χωριστές θέσεις για λευκούς και μαύρους στα λεωφορεία του αμερικανικού Νότου μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’50 και στην υποχρέωση των μαύρων να παραχωρούν τη θέση τους στους λευκούς.

Τι λένε ΟΑΣΑ - ΟΣΥ

«Δεν έχει φτάσει σε μας κάποια καταγγελία» σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ, του φορέα των λεωφορείων και τρόλεϊ, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα ερευνήσει σήμερα το θέμα.
Σημείωσε ότι στο παρελθόν υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις ρατσιστικής συμπεριφοράς απέναντι σε πρόσφυγες που χρησιμοποιούσαν λεωφορεία για τις μετακινήσεις τους.
«Έχουμε ενημερώσει τους οδηγούς, υπάρχει καλή συνεργασία και πιστεύω ότι το τελευταίο διάστημα δεν έχουμε προβλήματα» μας είπε το κορυφαίο στέλεχος της ΟΣΥ.
Την ίδια απάντηση πήραμε και από τον Τάσο Ταστάνη, πρόεδρο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι για τη διευκόλυνση του κέντρου υποδοχής στον Σκαραμαγκά έχει δημιουργηθεί ειδική λεωφορειακή γραμμή σύνδεσης με την Ελευσίνα που εξυπηρετεί αποκλειστικά τους μετανάστες.
efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: