Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Σε κλοιό καύσωνα η χώρα - Ανοιχτές κλιματιζόμενες αίθουσες

Τις αντοχές των πολιτών, αλλά και του συστήματος της ΔΕΗ θα δοκιμάσει το κύμα καύσωνα που χτυπάει ήδη τη χώρα. Ο υδράργυρος έχει πάρει την ανιούσα και η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει στους 43 βαθμούς. Την Πέμπτη, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές πεδινές περιοχές της χώρας, ενώ στην κοιλάδα της Λάρισας και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας θα φτάσει τοπικά και τους 41 με 42 βαθμούς.
Στους 37 με 38 θα φτάσει στις παραθαλάσσιες ηπειρωτικές περιοχές όπως και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ στις Κυκλάδες και στη Β. Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τους 36 με 37 βαθμούς.

Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, όλες σχεδόν οι πεδινές ηπειρωτικές περιοχές αλλά και αρκετές νησιωτικές θα φτάσουν τους 40 βαθμούς, ενώ στις κοιλάδες Δράμας-Σερρών, Ημαθίας, Θεσσαλίας, καθώς και σε περιοχές της Βοιωτίας και της Αττικής οι μέγιστες θα φτάσουν έως και τους 42 με 43 βαθμούς.
Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από το απόγευμα της Κυριακής, αρχικά στα βόρεια και δυτικά και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα.

Ανοιχτές και ιδιαιτέρως για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες θα παραμείνουν έως την Κυριακή οι κλιματιζόμενες αίθουσες του Δήμου Αθηναίων που θα λειτουργούν από τις 10:00 έως τις 20:00.


-Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου: Μαμούρη & Δύμης, τηλ. 2108223946

-Λέσχη Φιλίας Κουκακίου: Δράκου 26-28, τηλ. 2109232044

-Λέσχη Φιλίας Νέου Κόσμου: Χελντράιχ 15, τηλ. 2109240403

-Λέσχη Φιλίας Παγκρατίου: Πρατίνου 12, τηλ. 2107242160

-Λέσχη Φιλίας Άνω Πετραλώνων: Αιξονέων & Μυρμιδόνων, τηλ. 2103476398

-Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς: Αίμονος 9 & Άστρους, τηλ. 2105140877

-Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου: Αχαρνών 372, τηλ. 2102012334

-Λέσχη Φιλίας Αγίου Μελετίου: Ξεναγόρα 6, τηλ. 2108674900

-Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων: Πανόρμου & Βαθέος, τηλ.210 6459890


Οι πολίτες για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μπορούν να απευθύνονται στον τετραψήφιο αριθμό 1595.

Ενόψει του επικείμενου καύσωνα το Υπουργείο Υγείας συστήνει στο κοινό και ιδιαίτερα στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως:

• Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών

• Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, κ.λ.π.

• Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων), τα οποία θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας

1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λ. π.)

2. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

3. Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:

• Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.
• Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
• Ολιγοθερμιδική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.

4. Συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες ( ντους ).

5. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα ( μητρικό ή άλλο ) και υγρά όπως νερό κ.λ.π.

6. Συνιστάται η παραμονή σε χώρους που διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες κατά προτίμηση οροφής.

7. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

• Σε περίπτωση υπέρβασης ορίων του όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα, θα πρέπει:
Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.

• Σε περίπτωση υπέρβασης ορίων από αιωρούμενα σωματίδια (Α.Σ.10), ανάλογα με τις συγκεντρώσεις τους, αναρτώνται συστάσεις προς το κοινό στον ιστότοπο του υπουργείου.

Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται στις ευαίσθητες ηλικιακά ομάδες, όπως τα άτομα άνω των 65 ετών, η φροντίδα των οποίων αποτελεί δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας και ενδεχομένως σωτήρια ζωτική ενέργεια.
.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: