Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Υπόθεση Θέμου Αναστασιάδη: Εντολή για καταβολή 5 εκατ. ή δέσμευση περιουσίας

Σχεδόν 5 εκατομμύρια ευρώ (4.937.500) απαιτεί από τον εκδότη, Θέμο Αναστασιάδη, το ελληνικό Δημόσιο, όπως αποφαίνεται με απόφασή της η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συμβουλίου, η οποία επιδόθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento, πριν λίγα 24ωρα έφυγε προς την αρμόδια ΔΟΥ, με εντολή άμεσης εκτέλεσης.  Σε περίπτωση που ο εκδότης δεν συμμορφωθεί, η περιουσία του θα δημευτεί.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι πρόκειται για την πιο σοβαρή από τις νομικές υποθέσεις που αφορούν τον Θέμο Αναστασιάδη γιατί, εκτός του ποσού που καλείται να καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο για τις μαύρες σακούλες στα γαλλοελβετικά σύνορα, η Δικαιοσύνη αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μαύρο χρήμα.
Πρόκειται για το ποσό που εντοπίστηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς του ιδίου και της συζύγου του στην BNP Paribas, έπειτα από έρευνα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Ο εκδότης ισχυρίστηκε ότι το χρήμα αυτό προερχόταν από τον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη, ο οποίος είχε υποτίθεται αγοράσει μετοχές του «Πρώτου Θέματος». Αλλά, όπως αποδείχτηκε η εν λόγω συναλλαγή δεν έγινε ποτέ.
Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για νόμιμα και φορολογημένα εισοδήματα, η δήλωση «πόθεν έσχες» του όμως – στην οποία υποχρεούνται εκδότες και δημοσιογράφοι – κατέρριψε τον ισχυρισμό του, με το δικαστήριο να διαπιστώνει πως πρόκειται για νέα περιουσιακά στοιχεία που δεν είχαν δηλωθεί.
Έτσι ήδη από το 2013 το Ε’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συμβουλίου αποφασίζει ότι ο Θ. Αναστασιάδης πρέπει να πληρώσει 5 εκατομμύρια. ευρώ. Η απόφαση επιδίδεται στις 20 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που εκπροσωπεί το αντίδικο ελληνικό Δημόσιο. Για να προλάβει να μην πάει η απόφαση στην αρμόδια ΔΟΥ ο Αναστασιάδης υποβάλλει αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Ελεγκτικού Συμβουλίου κι αναστολής της εκτέλεσης της κι έτσι παίρνει παράταση.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η Documento, o Θέμος Αναστασιάδης χρησιμοποιεί ευνοϊκές διατάξεις των νόμων για να εμφανιστεί «αθώος». Έτσι πληρώνει φόρο  1.433.162 ευρώ που δεν είχε πληρώσει για το αδήλωτο χρήμα, και όπως σχολιάζει η εφημερίδα, προσπαθεί επικοινωνιακά να εμφανίσει τον εαυατό του όχι μόνο ως αθώο αλλά μερικές φορές κι ως μεγάθυμο που κάνει την παραχώρηση να πληρώσει το Δημόσιο ακόμη κι αν «αδικείται».
Στις 4 Μαρτίου του 2015 συνεδριάζει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συμβουλίου για να εξετάσει την αίτηση αναίρεσης του. Έναν χρόνο και τρεις μήνες αργότερα, στις 29 Ιουνίου του 2016, εκδίδεται τελικά η απόφαση που απορρίπτει την αίτηση Αναστασιάδη και του καταλογίζει οριστικά το χρέος. Από την έκδοση της απόφασης μέχρι την καθαρογραφή της στις 8 Μαρτίου του 2017, μεσολαβούν άλλοι εννέα μήνες.
Ρεπορτάζ της εφημερίδας τον περασμένο Ιανουάριο αναφερόταν σε απόψεις συμβούλων του Ελεγκτικού Συμβουλίου, που μιλούσαν για αδικαιολόγητη καθυστέρηση από τον εισηγητή της υπόθεσης. Να σημειωθεί ότι ο εισηγητής, ήταν μειοψηφών, καθώς είχε ταχθεί υπέρ της θέσης του εκδότη, ότι δηλαδή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπόλογος του Δημοσίου και άρα δεν υποχρεούται να πληρώσει.
Το δημοσίευμα αναρωτιέται: Κατά τα δύο χρόνια καθυστερήσεων που μεσολάβησαν υπάρχουν τα περιουσιακά στοιχεία του Θέμου Αναστασιάδη για να κατασχεθούν ή έχει γίνει μεταφορά τους σε εταιρείες κι αγοραστές;
«Το τελευταίο διάστημα ακούγεται ότι έχουν μπει νέοι επενδυτές στο Πρώτο Θέμα, ενώ πυκνώνουν τα ταξίδια του εκδότη στην Ελβετία. Αν ο Θέμος Αναστασιάδης δεν αποδώσει τα 5 εκατ. ευρώ, έχοντας αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία, δεν είναι καθόλου απίθανο οι νέοι επενδυτές, αν υπάρχουν, να κατηγορηθούν ότι συνδέονται με καταδολίευση σε αυτή τη μεγάλη υπόθεση διακίνησης μαύρου χρήματος», καταλήγει η Documento.
tvxs.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: