Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Ποια ακίνητα έχουν βάλει στο μάτι ξένοι αγοραστές

Σε ποιες περιοχές και για ποια ακίνητα εκδηλώνεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την πλευρά των ξένων. Από ποιες χώρες προέρχονται. Ποια είναι η εικόνα στο μέτωπο της ενοικίασης κατοικίας. Το πρόγραμμα Χρυσή Βίζα.
Η μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος των ξένων για τα ελληνικά ακίνητα αποτυπώνεται στα στοιχεία επισκεψιμότητας των ιστοσελίδων αγγελιών που διαχειρίζεται το δίκτυο Spitogatos, όπως τα παρουσίασε στο συνέδριο Prodexpo ο διευθύνων σύμβουλος του τελευταίου, Δημήτρης Μελαχροινός.

Οπως είπε, οι επισκέπτες των ιστοσελίδων αγγελιών του δικτύου από την Κίνα αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 203,6%, από την Τουρκία κατά 99,2%, από τη Γερμανία κατά 69,7% και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά 50,6%.
Η κίνηση από υποψήφιους αγοραστές εξωτερικού στις ιστοσελίδες του δικτύου ήταν υπερδιπλάσια (125,6%) στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Οσο για το πού ψάχνουν περισσότερο οι ξένοι που θέλουν να αποκτήσουν ακίνητο στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη αύξηση «αιτημάτων ενδιαφέροντος για αγγελίες πώλησης κατοικίας από το εξωτερικό» παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο του 2017 ηΘεσσαλονίκη (281,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016), ενώ ακολουθούν τα Νότια Προάστια της Αθήνας (252,5%), η υπόλοιπη Μακεδονία - Θράκη (163,8%), αλλά και το κέντρο της Αθήνας (157,7%). Μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος για αγγελίες πώλησης κατοικιών (133,3%) καταγράφεται και στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου (70,9%).
Ο κ. Μελαχροινός παρουσίασε και μερικά ενδεικτικά παραδείγματα ακινήτων που ενδιαφέρουν τους ξένους αγοραστές, με βάση την κίνηση στις διαδικτυακές αγγελίες του δικτύου Spitogatos. Αναφέρθηκε π.χ. σε ένα ρετιρέ στο Κουκάκι με τιμή 40.000 ευρώ, σε μονοκατοικία στη Σαντορίνη (100 τ.μ.) με τιμή 130.000 ευρώ, διαμέρισμα 120 τ.μ. στη Βούλα με τιμή πώλησης 160.000 ευρώ, κτίριο 450 τ.μ. κοντά στην Ακρόπολη με τιμή 650.000 ευρώ, διαμέρισμα 67 τ.μ. σε Φιλοπάππου με τιμή 55.000 ευρώ.
Από τις δημοσιευμένες αγγελίες του δικτύου προκύπτει, πάντως, σημαντική αύξηση των ζητούμενων τιμών ενοικίασης από το 2014, ειδικά στα νεότερα ακίνητα. Ταυτόχρονα, όμως, καταγράφεται μεγάλη πτώση στις τιμές ενοικίασης των μικρών διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια.
Οσοι βρέθηκαν την Τρίτη στο συνέδριο Prodexpo άκουσαν, για παράδειγμα, τον διευθυντή επενδύσεων της ICI ΑΕΕΑΠ Αλέξανδρο Περετζή να υποστηρίζει πως Κινέζος επενδυτής έχει αποκτήσει περί τα 100 διαμερίσματα στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, ενώ στο παρελθόν είχε αγοράσει και άλλα τα οποία «πακετάρισε» και πώλησε.
Οι Κινέζοι είναι στην πρώτη θέση των ξένων υπηκόων που έχουν αξιοποιήσει το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», που παρέχει 5ετή άδεια παραμονής (με δυνατότητα ανανέωσης και, υπό όρους, υπηκοότητα) σε όσους αγοράσουν ακίνητο στη χώρα μας, αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Από τα στοιχεία του Spitogatos προκύπτει, πάντως, πως το ενδιαφέρον των ξένων επικεντρώνεται σε μικρότερης αξίας κατοικίες, που βρίσκονται κάτω από το όριο των 250.000 ευρώ. Το παράδειγμα του Κινέζου αγοραστή δείχνει πως κάποιοι πιάνουν το όριο, επενδύοντας σε περισσότερα από ένα φθηνά διαμερίσματα.

 euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: