Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Η Ευρώπη των λαών, διαπιστώνει. Μεγαλύτερη... σύγκλιση μισθών διαπιστώνει η Ε.Ε.

Κυνική διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και τους μισθούς στην Ε.Ε.: κέρδη για επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά από εκεί και πέρα χάος...  Σε σχετική έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, η Επιτροπή αρχίζει με τα «θετικά» και αφήνει την ουσία για το τέλος.  Συγκεκριμένα, «επιβεβαιώνει τις θετικές τάσεις στην αγορά εργασίας οι οποίες παρατηρούνται στην Ε.Ε.».

Και αναφέρει: «Η απασχόληση στην Ε.Ε. ξεπέρασε τα αντίστοιχα επίπεδα πριν από την κρίση, καθώς οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 235 εκατομμύρια. Στο 7,6 % διαμορφώνεται το ποσοστό ανεργίας και, επομένως, προσεγγίζει τα επίπεδα που καταγράφονταν πριν από την ύφεση». Επιπλέον, η έκθεση δείχνει ότι «έχει καταστεί ευκολότερη η ανεύρεση εργασίας για τους ανέργους». 
Στη συνέχεια, όμως, η Κομισιόν παρατηρεί, θέτοντας ένα «εξάλλου»: οι πιο ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας επέφεραν οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους ιδιώτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησαν σε χάσμα μεταξύ των εργαζομένων με διαφορετικούς τύπους συμβάσεων, γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι με συμβόλαιο ορισμένου χρόνου και οι αυτοαπασχολούμενοι είναι λιγότερο προστατευμένοι». 
Στο ίδιο μοτίβο, η Επιτροπή αναφέρει ότι από την έκθεση προκύπτει πως «το 2016 οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 1,2% στην ευρωζώνη και σημείωσαν αύξηση σχεδόν σε όλα τα κράτη-μέλη... Τα κράτη-μέλη με συγκριτικά χαμηλό επίπεδο μισθών (όπως οι χώρες της Βαλτικής, η Ουγγαρία και η Ρουμανία) κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις».
Σύμφωνα με την Κομισιόν, «αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί συγκλίνουν σε όλη την Ευρώπη». 
Ωστόσο, συνεχίζει, «σε πολλές χώρες ο ρυθμός αύξησης των μισθών εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από τον αναμενόμενο με βάση την πρόσφατη πτώση της ανεργίας... Επιπλέον, σε όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη, οι μισθοί των προσωρινά απασχολουμένων είναι χαμηλότεροι από εκείνους των εργαζομένων αορίστου χρόνου, κυρίως στα κράτη-μέλη όπου το ποσοστό της προσωρινής απασχόλησης είναι υψηλότερο». 
Η Κομισιόν καταλήγει τελικά σε ένα ατελείωτο μπλα μπλα«Στο πλαίσιο των εργασιών για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, υποβλήθηκε νομοθετική πρόταση με σκοπό τη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για τους εργαζόμενους γονείς και φροντιστές και δρομολογήθηκαν διαβουλεύσεις με κοινωνικούς εταίρους σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των κανόνων για τις συμβάσεις εργασίας και την πρόσβαση στην κοινωνική προστασία για όλους... Οι πρωτοβουλίες αυτές -όταν εγκριθούν- θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις στις προκλήσεις που επισημαίνονται στην έκθεση με θέμα τις εξελίξεις ως προς την αγορά εργασίας και τους μισθούς στην Ευρώπη, όπως ο κατακερματισμός της αγοράς εργασίας και η έλλειψη προστασίας των εργαζομένων σε άτυπες μορφές απασχόλησης». 
Μα σε ποιον αστερισμό ζουν στις Βρυξέλλες;

Κώστας Μοσχονάς
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: