Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018

Η Δανία απαγόρευσε με νόμο την μπούρκα

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Δανία η έγκριση νόμου με τον οποίο απαγορεύεται η χρήση μπούρκας και νικάμπ. Σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το μέτρο δεν είναι «ούτε αναγκαίο ούτε αναλογικό». Ο νόμος πέρασε από τη Βουλή της Δανίας με 75 ψήφους υπέρ και 30 κατά, ενώ απουσίαζαν από το σώμα 74 βουλευτές.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση που υπέβαλε τον νόμο προς ψήφιση υποστήριξε ότι δεν έχει στόχο όλες τις θρησκείες και δεν απαγορεύει άλλα χαρακτηριστικά καλύμματα κεφαλής όπως η μαντίλα, τα τουρμπάνια και η εβραϊκή κίπα. Ωστόσο δεν επιτρέπει αυτά που καλύπτουν το γυναικείο πρόσωπο. Επίσης, δεν απαγορεύει στους πολίτες να καλύπτουν τα πρόσωπα τους όταν υπάρχει «εύλογη αιτία», όπως το πολύ κρύο ή μέσα από τα κράνη των μοτοσικλετιστών.

Ο νόμος έχει γίνει γνωστός ως «η απαγόρευση της μπούρκας», το κάλυμμα κεφαλιού που καλύπτει όλο το πρόσωπο και φορούν αρκετές μουσουλμάνες.
Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Αυγούστου και όσοι -όσες δηλαδή- τον παραβούν θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 1.000 κορόνων (περίπου 200 ευρώ). Αν κάποια συλληφθεί να παραβαίνει τον νόμο κατ' επανάληψη, τότε είτε θα πληρώνει πρόστιμο 10.000 κορόνων (2.000 ευρώ) ή ποινή φυλάκισης 6 μηνών.
Ανάλογους νόμους έχουν η Αυστρία, η Γαλλία και το Βέλγιο.
«Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ελεύθερες να φορούν όπως τους αρέσει και να φορούν ρούχα που εκφράζουν την ταυτότητα ή τα πιστεύω τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας Ευρώπης στη Δανία. «Αυτή η απαγόρευση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις μουσουλμάνες που επιλέγουν να φορούν νικάμπ ή μπούρκα».
Και τόνισε ότι ενώ είναι θεμιτή η λήψη μέτρων για τη δημόσια ασφάλεια, «αυτή η απαγόρευση δεν είναι ούτε αναγκαία, ούτε αναλογική και παραβιάζει τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης και της θρησκείας».
Κατέληξε δε λέγοντας ότι αν ο νόμος έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών «έχει αποτύχει παταγωδώς. Ο νόμος ποινικοποιεί την επιλογή των γυναικών να φορούν ενδύματα που επιθυμούν και τραυματίζει τις αρχές της ελευθερίας που υποτίθεται ότι προστατεύει η Δανία».
 efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: