Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018

Tα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν να βάλουν τέλος στους ψεύτικους λογαριασμούς

Πρώτη φορά στα χρονικά το Facebook δημοσιοποίησε αναλυτικά στοιχεία για τα μέτρα που έχει πάρει με στόχο να «καθαρίσει» την πλατφόρμα του από περιεχόμενο βίας, μίσους, σπαμ, την ίδια ώρα που το Τwitter ανακοίνωσε ότι λαμβάνει πρόσθετα μέτρα εναντίον των τρολ που διαστρεβλώνουν το δημόσιο διάλογο στην πλατφόρμα του.


Το Facebook γνωστοποίησε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, διέγραψε περίπου 583 εκατομμύρια «ψεύτικους» λογαριασμούς (fake) που διέσπειραν αναρτήσεις «σπαμ» (αποσκοπούν σε εξαπάτηση) ενώ διέγραψε και 837 εκατομμύρια αναρτήσεις αυτού του είδους. Με τη σειρά του το Twitter ανακοίνωσε ότι λαμβάνει πρόσθετα μέτρα εναντίον των «τρολ» που διαστρεβλώνουν το δημόσιο διάλογο στην πλατφόρμα του, κάνοντας πλέον τις αναρτήσεις τους λιγότερο ορατές και πιο δύσκολα προσβάσιμες.

Αυτή είναι και η πρώτη φορά που το Facebook δημοσιοποίησε αναλυτικά στοιχεία για τα μέτρα που έχει πάρει με στόχο να «καθαρίσει» την πλατφόρμα του από περιεχόμενο βίας, σεξ, τρομοκρατικής προπαγάνδας, μίσους, σπαμ κ.α. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Facebook 'Αλεξ Σουλτς, υπεύθυνο για την ανάλυση δεδομένων των χρηστών, το 3% έως 4% των ενεργών λογαριασμών του δικτύου εκτιμάται ότι είναι «fake» (ψεύτικοι).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την ίδια ώρα, το Τwitter ανακοίνωνε πως και αυτό λαμβάνει σχετικά μέτρα. «Οι άνθρωποι που συμβάλλουν στον υγιή διάλογο, θα είναι πλέον πιο ορατοί στις συζητήσεις και στην αναζήτηση» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας Τζακ Ντόρσι. Οι λογαριασμοί που επιδεικνύουν ύποπτες συμπεριφορές, θα είναι πια «λιγότερο ορατοί» στην πλατφόρμα, σημειώνει το BBC και το πρακτορείο Reuters.

Παραδείγματα ύποπτης συμπεριφοράς, όπως αναφέρθηκε, θα θεωρούνται οι λογαριασμοί που δεν επιβεβαιώνουν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έδωσαν αρχικά, ο χρήστης που χρησιμοποιεί πολλούς λογαριασμούς ταυτόχρονα, ο χρήστης που κατ' επανάληψη στέλνει μηνύματα (tweets) σε ανθρώπους που δεν είναι «ακόλουθός» τους και όσοι χρήστες παίρνουν μέρος σε συντονισμένες επιθέσεις εναντίον άλλου χρήστη.
thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: