Σάββατο 26 Μαΐου 2018

«Ναι» στις αμβλώσεις λένε οι Ιρλανδοί

Οι Ιρλανδοί με σημαντική πλειοψηφία ψήφισαν υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων, σύμφωνα με exit polls.  Σύμφωνα με το exit poll που διενήργησε το ινστιτούτο Ipsos / MRBI για λογαριασμό της εφημερίδας Irish Times με δείγμα 4.000 ψηφοφόρους σε 160 εκλογικά κέντρα, σε κάθε εκλογική περιφέρεια της χώρας, το «Ναι» συγκεντρώνει με 68% έναντι του «Όχι» με 32%.


Το διαφαινόμενο αποτέλεσμα αντανακλά την σταδιακή απώλεια επιρροής της Καθολικής Εκκλησίας στην Ιρλανδία, όπου ο κλήρος διαδραματίζει κομβικό ρόλο από το 1922, όταν η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πολύ σημαντική ήταν όπως φάνηκε και η ψήφος των νέων, με τις ηλικίες 18 έως 34 ετών να ψηφίζουν σε ποσοστό άνω του 82% για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων.
Η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων θα αρχίσει στις 11:00 το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδος. Εάν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν το αποτέλεσμα θα δρομολογήσει την κατάργηση της 8ης τροπολογίας και θα επιτρέψει στην Βουλή θα νομοθετήσει νέο πλαίσιο, που κατά πάσα πιθανότητα θα επιτρέπει τις αμβλώσεις μέχρι και τις 12 εβδομάδες κύησης.
Μέχρι σήμερα η Ιρλανδία, η Βόρεια Ιρλανδία, η Πολωνία και η Μάλτα είναι οι μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες όπου ο τερματισμός της εγκυμοσύνης απαγορεύεται δια νόμου στις περισσότερες ή σε όλες τις περιπτώσεις.
 .koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: