Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Γιώργος Παπαστεφάνου: Παρέμβαση για το Κέντρο Βιολογικού Καθαρισμού Β.Μεσογείων.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΛΥΜΑΤΩΝ Β. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ

1. Αποδοχή μόνο τριτοβάθμιας επεξεργασίας , με συγκεκριμένο οριοθετημένο όριο του επεξεργασμένου φορτίου εκροής με την απομάκρυνση αζώτου μέσω νιτροποίησις απονιτροποίησις,ώστε οι συγκεντρώσεις αμμωνιακού αζώτου και ολικού αζώτου να είναι μικρότερες από 2 mg/l και 15 mg/l αντίστοιχα .

2. Ταυτόχρονος σχεδιασμός - μελέτη όπως και χρηματοδότηση της απαραίτητης υποδομής για την επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου φορτίου , με αγωγούς που θα επιστρέφουν αυτό , στα κέντρα των δήμων που μετέχουν , με την υποχρέωση των δήμων που είναι ενταγμένοι στο ΚΕΛ , εντός τριετίας ,να έχουν καταθέσει εγκεκριμένο σχέδιο από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων , για την χρήση όλου του επεξεργασμένου ύδατος που τους αντιστοιχεί στον καθένα από αυτούς.

3. Σχεδιασμός και κατασκευή αγωγού απόθεσης φορτίου στην θάλασσα μόνο για έκτακτες ανάγκες .

4. Νέα μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων για το χώρο της θάλασσας με την ταυτόχρονη συμμετοχή και των άλλων βιολογικών της περιοχής (Β. Μεσογείων - Κ . Μεσογείων , Αεροδρομίου .

5. Σύνδεση των δύο παραπάνω ΚΕΛ με αγωγό για τις περιόδους συντήρησης ή επισκευής.

6. Σύνδεση όλων των οικισμών του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδας και της Ραφήνας με τον Βιολογικό(στον δήμο μας υπάρχουν 6.000 κατοικίες σε εκτός σχεδίου περιοχές ,που αντιστοιχούν σε 18.000 κατοίκους στην περίοδο αιχμής,αριθμός που επιβάλει από μόνος του την κατασκευή ΚΕΛ γι αυτούς μόνο -όριο 15.000 κάτοικοι .

7. Πρέπει ο μετρητής ελέγχου ποιότητας του ύδατος εισροής στο ΚΕΛ και εκροής από αυτό να είναι συνεχής ή ανά 5΄λεπτής μέτρησης με απευθείας ανάρτηση στον Δήμο και στο διαδίκτυο.

8. Η μελέτη πρέπει να θέτει ως βασικό κριτήριο το θέμα των οσμών και της οπτικής επαφής και την επίλυσή τους με την υπόγεια εγκατάσταση των δεξαμενών και την κατασκευή πλευρικών φυσικών αναχωμάτων με την ταυτόχρονη φύτευση του γύρω χώρου με πυκνή και υψηλή δασώδεις βλάστηση

9. Ο Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος να είναι μέτοχος και συν διαχειριστής ανεξάρτητης εταιρίας - λειτουργίας του ΚΕΛ μαζί με την ΕΥΔΑΠ.

10. Η δικτύωση των περιοχών που θα εξυπηρετήσει το ΚΕΛ να αρχίσει πρώτα από τις κατοικίες της Αρτέμιδας , των Σπάτων και της Ραφήνας για να σταματήσει η επιβάρυνση της θάλασσας .

11. Να δοθούν επιδοτήσεις για την αλλαγή της γεωργικής παραγωγής στον κάμπο των Μεσογείων , με φυτά ενεργειακής παραγωγής και άλλες υδρόφιλες καλλιέργειες , για την εκμετάλλευση της γεωργικής γης .

12. Νέος σχεδιασμός χωροθέτησης σε πιο κεντρικό σημείο , ώστε να είναι κοντά σε κάθε Δήμο που είναι ενταγμένος σε αυτό .Αφού η επαναχρησιμοποίηση θα είναι ο κύριος τρόπος χρήσης του επεξεργασμένου ύδατος , δεν χρειάζεται η χωροθέτηση του ΚΕΛ κοντά στην θάλασσα ούτε στο χαμηλότερο υψομετρικό σημείο της περιοχής . Προτείνω την χωροθέτηση του , στο τέλος της Αττικής Οδού προς Ραφήνα – Σπάτα στην δεξιά της πλευρά και σε επαφή με αυτήν .

13. Όλα τα παραπάνω να εφαρμοστούν και για το ΚΕΛ κεντρικών Μεσογείων με την ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή και συμμετοχή όλης της περιοχής του Πόρτο – Ράφτη και των γύρω οικισμών.

Γιώργος Παπαστεφάνου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: