Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Συλλογή υπογραφών για να φορολογηθεί η Εκκλησία

Περισσότερα από εκατό χιλιάδες μέλη αριθμεί πλέον η ομάδα πολιτών του Facebook «Υπογράψτε να Φορολογηθεί και η Εκκλησία», η οποία κατέθεσε νέο αίτημα με αποδέκτη το ελληνικό κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και την τρόικα, για την άμεση και ισότιμη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Όπως αναφέρει το εν λόγω αίτημα, το οποίο μπορεί να συνυπογράψει κανείς εδώ, τα «ασφυκτικά οικονομικά μέτρα πλήττουν κυρίως τις κατώτερες και μεσαίες οικονομικές τάξεις» τη στιγμή που το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο συζητείται στη Βουλή, δεν προβλέπει ανάλογες φορολογικές ρυθμίσεις για την Εκκλησία, «παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για συμμετοχή όλων».

Συγκεκριμένα, ο φορολογικός νόμος που εγκρίθηκε τον περασμένο Απρίλιο και περιελάμβανε όλες σχεδόν τις εξαγγελθείσες περικοπές για τους πολίτες, μπορεί να χαρακτηριστεί «φιλικός» προς την Εκκλησία: Ο φόρος επί εισοδημάτων της Εκκλησίας από ακίνητα, εξαγγέλθηκε 20% και κατέληξε ουσιαστικά σε 10%, ο φόρος δωρεάς ακινήτων στην Εκκλησία εξαγγέλθηκε 5% και κατέληξε 0,5%, ενώ ο φόρος δωρεάς χρημάτων στην Εκκλησία εξαγγέλθηκε 10% και κατέληξε 0,5%.

Όπως επισημαίνει η ομάδα «Υπογράψτε να Φορολογηθεί και η Εκκλησία», τη στιγμή που οι αυξήσεις στους χαμηλούς συντελεστές ανεβάζουν τις τιμές σε απαγορευτικά επίπεδα για τους καταναλωτές, οι όποιοι βλεπουν παράλληλα τα επιδόματα και τις συντάξεις τους να περικόπτονται, η Εκκλησία βρίσκεται στο φορολογικό απυρόβλητο.

Μάλιστα, η ομάδα χαρακτηρίζει την Εκκλησία τον «τελευταίο τσιφλικά στην Ελλάδα», μιας και έχει στην κυριότητά της 1.300.000 στρέμματα γης, χιλιάδες αστικά ακίνητα, περίπου 9.000.000 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και πολλά ακόμα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία εκτείνονται πίσω από 10.000 και πλέον νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αστικές εταιρείες και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Οι οικονομικές εισφορές του Κράτους προς την Εκκλησία, ανέρχονται στα 232.000.000 ευρώ για τους μισθούς των κληρικών, συν 3.120.000 ευρώ προς τους διάφορους εκκλησιαστικούς οργανισμούς και 2.250.000 ευρώ για τις μονές του Αγίου Όρους.

Σύμφωνα με το κείμενο του αιτήματος, ο γεγονός πως η μισθοδοσία και η συνταξιοδότηση των κληρικών εντάσσεται στον κρατικό προϋπολογισμό, σε συνδυασμό με το προνομιακό φορολογικό καθεστώς και τις κρατικές επιχορηγήσεις που απολαμβάνει, καθιστούν την Εκκλησία εν μέρει υπεύθυνη για τη δημοσιονομική κρίση.

Στο επιχείρημα αυτό, μπορεί να συμπεριληφθεί και η «εμπλοκή κληρικών σε σκάνδαλα διαπλοκής με φορείς κρατικής εξουσίας, κυβερνητικούς και δικαστικούς, καθώς και η αδιαφανής διακίνηση κονδυλίων μέσω μη κυβερνητικών εκκλησιαστικών οργανώσεων», που συντέλεσαν σε ένα βαθμό στην οικονομική καταστροφή της χώρας.

Τα αιτήματα που προβάλει η πρωτοβουλία αυτή είναι συγκεκριμένα:
Πρώτον, να καταγράφεται και να ελέγχεται ο τρόπος κτήσης της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας, καθώς και το πόθεν έσχες των ιεραρχών.
Δεύτερον, να φορολογείται Εκκλησία όπως οι αστικές εταιρείες.
Τέλος, να θεσμοθετηθεί ειδικός εκκλησιαστικός φόρος, ο οποίος θα καταβάλλεται μόνο από τα μέλη κάθε θρησκεύματος, και θα καλύπτει εξ ολοκλήρου τα έξοδα της Εκκλησίας.
 
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: