Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Γιατί το exit poll έδειχνε «φουσκωμέν​ο» τον ΣΥΡΙΖΑ


Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει για την ακρίβεια του exit poll, που διενήργησαν οι εταιρίες MRB, Opinion, Marc, GPO, Alco και Metron Analysis για λογαριασμό Mega, Antenna, NET και Alpha, καθώς και για την πρόβλεψη της Public Issue για τον Σκάι.
Είναι αλήθεια ότι οι πολιτικοί αναλυτές των έξι εταιριών υπερεκτίμησαν στο exit poll τη δύναμη του Σύριζα. Προέβλεψαν στις 7 το απόγευμα ότι θα συγκέντρωνε από 27 έως 30% και η ΝΔ από 27,5 έως 30,5%. Έδιναν, δηλαδή, διαφορά μόλις μισής μονάδας υπέρ του κόμματος του Αντώνη Σαμαρά, ενώ μιλούσαν για βραδιά -θρίλερ που περιελάμβανε ακόμη και το ενδεχόμενο να αναδειχθεί πρώτο κόμμα ο Σύριζα.
Τελικά, η ΝΔ πήρε 29,7% και ο Σύριζα 26,9%.
Τι συνέβη;
Έως τις 4 το απόγευμα όλα τα στοιχεία συνηγορούσαν στην εκτίμηση ότι η ΝΔ προηγείτο με 2 μονάδες διαφορά. Στη συνέχεια, όμως, ανέβηκε το ποσοστό του Σύριζα, καθώς άρχισαν να προσέρχονται στις κάλπες οι νέοι άνθρωποι.
Οι δημοσκόποι έκαναν την τελευταία σύσκεψή τους στις 6.30 έχοντας μπροστά τους τα «κύματα» του exit poll που υπήρχαν έως τις 6. Η εκτίμησή τους, λοιπόν, έγινε με βάση τα στοιχεία αυτά, καθώς και με την υπόθεση ότι τα δεδομένα της επόμενης ώρας (6 με 7) θα ήταν ανάλογα.
Τα πράγματα δεν πήγαν έτσι, γι αυτό και στη νεώτερη εκτίμηση (στις 8.35) έδωσαν πρώτο κόμμα τη ΝΔ με διαφορά από 1 έως 1,5%. Στις 9.20 η Singular έκανε επίσημη πρόβλεψη για διαφορά 2,4 υπέρ της ΝΔ.
Στον Σκάι η εικόνα ήταν πολύ χειρότερη. Ο Γιάννης Μαυρής της Public Issue εκτίμησε στις 7 ότι ο Σύριζα θα είναι τελικός νικητής. Του έδωσε 28% (με +- 3) και στη ΝΔ 27,5 (με +- 2,5). Είναι αλήθεια ότι και στο τελευταίο πολιτικό βαρόμετρο, δυο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, είχε κάνει την εκτίμηση ότι ο Σύριζα προηγείτο με 5 μονάδες, όταν όλα τα άλλα γκάλοπ εκείνης της ημέρας έδιναν προβάδισμα στη ΝΔ.

www.aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: