Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Εκρηκτικά εντοπίστηκαν κοντά στο μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Σουηδίας

Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας
 Ο πυρηνικός σταθμός Ρίνγκχαλς είναι ο μεγαλύτερος της Σουηδίας
Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στους πυρηνικούς σταθμούς της Σουηδίας μετά τον εντοπισμό εκρηκτικής ύλης στον περίβολο του μεγαλύτερου σταθμού στο Ρίνγκχαλς στα νότια της χώρας.
Η εκρηκτική ύλη, μεγέθους μιας μικρής γροθιάς, βρέθηκε κάτω από ένα φορτηγό από έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο κατά τη διάρκεια ελέγχων ρουτίνας στα οχήματα στον πυρηνικό σταθμό.
Δεν υπήρχε πυροκροτητής και η εταιρεία Vattenfall, που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, ανέφερε ότι το υλικό δεν θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ζημιά.
Επί του παρόντος δεν έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις, αλλά οι Αρχές έχουν ανοίξει έρευνα για το ενδεχόμενο σαμποτάζ.


Η αρμόδια σουηδική Αρχή για την πυρηνική ασφάλεια (SSM) ανακοίνωσε ότι το επίπεδο πυρηνικής ασφαλείας στη χώρα αυξήθηκε κατά μια βαθμίδα στο δεύτερο επίπεδο «προληπτικά και μέχρι να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες».

Το πυρηνικό εργοστάσιο του Ρίνγκχαλς διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες και παράγει σχεδόν το 20% του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται στη χώρα.

Το εργοστάσιο ελέγχεται σε ποσοστό 70,4% από τον δημόσιο σουηδικό όμιλο Vattenfall που το διαχειρίζεται και κατά 29,6% από τον γερμανικό ενεργειακό όμιλο Ε.ΟΝ.

Η SSM είχε θέσει υπό επιτήρηση τον πυρηνικό σταθμό στο Ρίνγκχαλς το 2009 ύστερα από σειρά περιστατικών που σημειώνονταν από το 2005 και τα οποία είχαν εγείρει ερωτηματικά για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Η αρμόδια Αρχή είχε προειδοποιήσει για τις αδυναμίες της διαχείρισης και της διοίκησης του εργοστασίου και τη μη τήρηση οδηγιών και διαδικασιών.

www.badmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: