Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Οπλίζουν για τη Μοσούλη

Με ενημερωτικά φυλλάδια ανακοινώνει την, οσονούπω, έναρξη χερσαίας και εναέριας επιχείρησης ανακατάληψης της Μοσούλης, ο ιρακινός στρατός προειδοποιώντας τους κατοίκους πως οι προετοιμασίες ολοκληρώνονται. Η πλούσια σε φυσικούς πόρους περιοχή είναι το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και για την κατάληψή της ενδιαφέρονται ουκ ολίγοι «παίκτες» στην αιματοβαμμένη σκακιέρα της περιοχής.
Τα μηνύματα στα φυλλάδια διαβεβαίωναν τους κατοίκους ότι ο στρατός, αλλά και οι αεροπορικές επιδρομές, δεν θα έχουν στόχο τους αμάχους, αλλά... συνιστούν στον πληθυσμό να αποφεύγει τις περιοχές στις οποίες συγκεντρώνονται μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.=                                         Η δύναμη των τζιχαντιστών στην περιοχή υπολογίζεται πως είναι κοντά στις 10.000, ενώ η μάχη αναμένεται σκληρή, καθώς ο ISIS δεν θα υποχωρήσει τόσο εύκολα από το τελευταίο του προπύργιο στο Ιράκ.
Η μεγάλη αγωνία, βέβαια, είναι για τους περίπου ένα εκατομμύριο άμαχους που υπολογίζεται πως βρίσκονται στην περιοχή, καθώς, αυτοί ενδέχεται να πληρώσουν το αιματηρό τίμημα μιας ακόμη πολεμικής επιχείρησης στην περιοχή. Ήδη ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν πως μόνο από τη Μοσούλη θα δημιουργηθεί ένα νέο κύμα προσφύγων τους οποίους υπολογίζουν σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες.
Οι πρώτες βολές
Κεντρικό ρόλο στην επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης αναμένεται να παίξει ο Ιρακινός στρατός, ενισχυμένος από αμερικανικές δυνάμεις, ενώ στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν και οι Κούρδοι που μέχρι πρότινος πολεμούσαν σχεδόν ολομόναχοι με το Ισλαμικό Κράτος.
Ο πρόεδρος της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε  ότι είναι καιρός να αρχίσει η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αφού έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προετοιμασίες.
«Ήρθε η ώρα να αρχίσει η μάχη για την απελευθέρωση της Μοσούλης», έγραψε στο Twitter ο Μασούντ Μπαρζανί. « Όλες οι προετοιμασίες για τη μάχη της απελευθέρωσης της Μοσούλης έχουν ολοκληρωθεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της προεδρίας της κουρδικής αυτόνομης περιοχής του Ιράκ.
Ήδη, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ιράκ άρχισαν εντατικούς βομβαρδισμούς με πυροβολικό στο ανατολικό τμήμα της Μοσούλης, με την ευρύτερη επιχείρηση να ξεκινάει μέσα στον Οκτώβρη.                                                                                                           Σύμφωνα με ιρακινή αυτή, ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αυξάνει τις δυνάμεις του στην περιοχή.  Αργά χθες βράδυ το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι στοιχεία του πυροβολικού των ΗΠΑ που έχουν αναπτυχθεί σε απόσταση περίπου 21 χιλιομέτρων από το κέντρο της Μοσούλης άρχισαν να βάλλουν εναντίον θέσεων του ΙΚ, ενώ διεξήχθησαν επίσης πολυάριθμες αεροπορικές επιδρομές.
Η Βαγδάτη και η Άγκυρα
Ένας ακόμη κεντρικός παράγοντας για την εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή είναι η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία δεν προτίθεται να αφήσει τα πλούσια κοιτάσματα της Μοσούλης στους Ιρακινούς και Αμερικανούς, πόσω μάλλον στους Κούρδους και ήδη έχει ανακηρύξει ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο για την ανακατάληψη της περιοχής.
Η Βαγδάτη, βέβαια, αντιδρά και έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεχθεί τη συνέχιση της τουρκικής παρουσίας στα βόρεια εδάφη της ζητώντας, παράλληλα, την αποχώρηση των στρατευμάτων από την περιοχή.
Ανησυχεί και ο Πούτιν
Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει να διαχειριστεί την έτερη ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Χαλέπι ζητάει από τις ΗΠΑ και το Ιράκ να πράξουν το καλύτερο, προκειμένου ν' αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των αμάχων, για την ανακατάληψη της Μοσούλης στο Ιράκ. 
Όλες οι πλευρές, βέβαια, μιλούν στο όνομα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας και της προστασίας των αδυνάτων, ενώ το σίγουρο είναι πως όλοι προετοιμάζονται για το χάος μετά την επιχείρηση...


Δεν υπάρχουν σχόλια: