Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

«Πρωταθλητές» οι Έλληνες στη χρήση καρτών για να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και φόρους

«Πρωταθλητισμό» σε ότι αφορά τη χρήση πιστωτικών καρτών για την αποπληρωμή της εφορίας, πραγματοποιούν οι Έλληνες.  Οι φορολογούμενοι πλήρωσαν διπλάσιους φόρους σε σχέση με πέρυσι μέσω πιστωτικών καρτών αξιοποιώντας σε ποσοστό 95% (απ' όσους χρησιμοποίησαν τις κάρτες) το εργαλείο των άτοκων δόσεων που προσέφεραν οι τράπεζες. Μάλιστα πολλοί εξ' αυτών εξάντλησαν και τις 12 δόσεις παρά το γεγονός πως την προηγούμενη χρονιά αυτό δεν είχε συμβεί.

Δόσεις

Είναι σαφές πως οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις και κυρίως η περιορισμένη φοροδοτική ικανότητα έστρεψε τους φορολογούμενους στις 12 δόσεις των καρτών. Για πολλούς όμως δεν ήταν πρώτη φορά με αποτέλεσμα οι παλιοί φόροι να «διπλώσουν» επάνω στους καινούριους. Οι πληρωμές των φόρων που αναλήφθηκαν μέσω καρτών πλησιάζουν τα 550 εκατομμύρια ευρώ αφού μόνον το Σεπτέμβριο ξεπέρασαν τα 55 εκατομμύρια ευρώ.
Ας σημειωθεί πως στις κάρτες συμπεριελήφθησαν φόροι εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ ενώ στις περιπτώσεις εκείνες που δεν εγκρίθηκε άνοιγμα του ορίου της κάρτας για αποπληρωμή φόρου, ακόμα και η μία δόση διαιρείτο σε 12.  Παρά το άνοιγμα προς την πίστωση που επιχείρησαν αρκετοί φορολογούμενοι, εν τούτοις δεν φαίνεται μέχρι στιγμής τουλάχιστον οι τράπεζες να αντιμετωπίζουν θέμα επισφαλειών εξ' αυτού του λόγου. Όμως δεν είναι λίγοι οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις 12 δόσεις και αναγκάζονται και πληρώνουν τόκο για την πληρωμή των φόρων τους.
Υγιής πλέον ο κλάδος καρτών

Όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη ο τομέας των καρτών υπέστη μεγάλο ξεκαθάρισμα και έφθασε να είναι πλέον υγιής.
Συγχρόνως σε μεγάλο βαθμό, ενδελεχώς εξετάστηκαν όλα τα αιτήματα των φορολογουμένων οι οποίοι αιτήθηκαν να ανοιχτεί το όριο της κάρτας για να υπάρξει η δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου τους. Πολλά αιτήματα απορρίφθηκαν. Ας σημειωθεί άλλωστε πως ένας πελάτης της τράπεζας προκειμένου να μπορεί να διαθέτει κάρτα σήμερα με πιστωτικό όριο σημαίνει πως κατά βάση είναι πελάτης συνεπής.                                      Οι παραπάνω διαπιστώσεις ωστόσο εάν η ύφεση συνεχιστεί δεν αποκλείεται να αλλάξουν αφού κάποιοι ενδέχεται να χάσουν την εργασία τους ή άλλες πηγές εισοδήματος που στην παρούσα φάση διαθέτουν.
enikonomia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: