Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Ενδεχόμενο επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα

Την επιβολή δασμών στον Καναδά, την Κίνα, την Ελλάδα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία σχεδιάζουν οι ΗΠΑ έπειτα από πόρισμα του υπουργείου Εμπορίου ότι οι παραπάνω χώρες προσφέρουν συγκολλημένους σωλήνες μεγάλης διαμέτρου σε τιμές πολύ κατώτερες της πραγματικής τους αξίας.


Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, συγκολλημένοι σωλήνες μεγάλης διαμέτρου που εισάγονται στη χώρα από τον Καναδά, την Κίνα, την Ελλάδα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία, προσφέρονται σε τιμές πολύ κατώτερες της θεωρούμενης ως δίκαιης με σκοπό «την δόλια απόσπαση μεριδίου αγοράς της χώρας», όπως αναφέρει το Reuters.

Οι σωλήνες αυτοί, οι οποίοι χρησιμοποιούνται συνήθως για την κατασκευή αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, πωλούνται σε τιμές χαμηλότερες αυτών που θεωρούνται δίκαιες εκατοστιαία, από 3,45% ως 132,63%, πρόσθεσε το υπουργείο.

Η εν λόγω πρακτική που ονομάζεται ντάμπινγκ θα ανέρχεται από τον Κάναδά στο 24,38%, από την Κίνα στο 132,63%, από την Ελλάδα στο 22,51%, από την Ινδία στο 50,55%, από τη Νότια Κορέα μεταξύ ενός 14,97% κι ενός 22,21%, και από την Τουρκία μεταξύ ενός 3,45% και ενός 5,29%.

Οι εισαγωγές των σωλήνων για το 2017 είχαν αξία πάνω από 720 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η έρευνα του υπουργείο ξεκίνησε με αίτησης μιας ομάδας αμερικανικών ιδιωτικών εταιρειών που παράγουν τέτοιους σωλήνες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο το υπουργείο Εμπορίου είχε επιβάλλει δασμούς σε Κίνα, Ινδία, Νότια Κορέα και Τουρκία καθώς οι εν λόγω σωλήνες επιδοτούνταν αθέμιτα. Οι τότε δασμοί ειδικά στην περίπτωση της Ινδίας ξεπέρασαν το 500%.

Η τελική απόφαση για την επιβολή των δασμών θα ανακοινωθεί στις αρχές Νοεμβρίου για την Κίνα και την Ινδία, και τον προσεχή Ιανουάριο για τον Καναδά, την Ελλάδα, την Κορέα και την Τουρκία.
 thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: