Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

«Εξαφανίστηκε» τάνκερ ελληνικών συμφερόντων στη θάλασσα της Γκαμπόν

Τάνκερ ελληνικών συμφερόντων με σημαία Παναμά και 17μελές πλήρωμα από τη Γεωργία αγνοείται από τις 14 Αυγούστου. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται στρατιωτικές πηγές στην Κεντρική Αφρική, το τάνκερ «Παντελένα», ιδιοκτησίας Lotus Shipping και μήκους 121 μέτρων, «εξαφανίστηκε από τις οθόνες» των ραντάρ στις 14 Αυγούστου ενώ έπλεε στα ύδατα μεταξύ Γκαμπόν και Σάο Τομέ».
«Κόπηκε ο πομπός που δείχνει τη θέση του, το πρώτο πράγμα που κάνουν οι πειρατές όταν πλησιάζουν ένα πλοίο είναι να κόβουν τις επικοινωνίες του» επισήμανε η περιφερειακή στρατιωτική πηγή.
Σύμφωνα με μέλος πληρώματος άλλου πλοίου που έπλεε στην περιοχή την ίδια μέρα, το «Παντελένα» έστειλε σήμα κινδύνου και έτσι ειδοποιήθηκε το ναυτικό της Γκαμπόν.
Την πληροφορία επιβεβαίωσε αξιωματούχος της αφρικανικής χώρας, ωστόσο υποστήριξε ότι «δεν μπορούσαν να επέμβουν, γιατί δεν είχαν αρκετά στοιχεία». Η κυβέρνηση της Γεωργίας επιβεβαίωσε ότι 17 υπήκοοί της, όλοι ναυτικοί, βρίσκονται πάνω στο πλοίο.
Το πλοίο που κατασκευάσθηκε το 2006, χωρητικότητας 7.000 τόνων, ανήκει σε ελληνική εταιρεία, η οποία έχει ξεκινήσει επιχείρηση έρευνας από κοινού με τις «τοπικές ναυτικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και σε συνεργασία με τις αρχές της Γεωργίας».
Ο Κόλπος της Γουινέας έχει γίνει επίκεντρο της πειρατείας, σύμφωνα με το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο. Μόνο το 2018 έχουν καταγραφεί έξι περιστατικά πειρατείας, ωστόσο εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός πειρατικών επιθέσεων είναι πολύ μεγαλύτερος.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: