Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Euromedica: «Μπλόκο» στα μετρητά με βαριές κατηγορίες

Προσωρινή δέσμευση ταμείου και λοιπών κινητών αξιών επέβαλε το Δικαστήριο. Τα στοιχεία της Farallon για «αφαίμαξη» ρευστότητας, εξοπλισμού και πελατείας. Χάθηκαν εισπράξεις άνω του 1 εκατ. με απλήρωτους εργαζόμενους. Γιατί οι καταγγελίες βαρύνουν την οικογένεια Λιακουνάκου. Τα στοιχεία.
Μια απόφαση «βόμβα» για εισηγμένη εταιρεία έλαβε πριν από λίγο το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, διατάσσοντας την προσωρινή δέσμευση όλης της κινητής περιουσίας της Euromedica, συμπεριλαμβανομένου και του ταμείου της, ως την 21η Σεπτεμβρίου και την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσε η Farallon.

Η απόφαση απαγορεύει οιαδήποτε μεταβολή στο ταμείο και τα λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία της μητρικής εταιρείας του ομώνυμου ομίλου, με εξαίρεση την καταβολή μισθοδοσίας στους εργαζόμενους, υιοθετώντας ως ισχυρά τα στοιχεία, που προσκόμισε η DV01, διαχειρίστρια εταιρεία δανείων της Euromedica, ονομαστικής αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια, που αγόρασε από τράπεζες η Farallon Capital, τον Φεβρουάριο του 2018.
Το σκεπτικό της απόφασης θεωρεί ικανά ευρήματα τα στοιχεία, που προσκόμισε η Farallon,  για «αφαίμαξη» ρευστότητας, πελατείας και εξοπλισμού από το ιδιόκτητο δίκτυο διαγνωστικά της Euromedica προς όφελος τρίτων εταιρειών, ήδη από το 2017.
Μια εκ των εταιρειών, που φέρεται να «καρπώθηκε» εισπράξεις της Euromedica, πέρασε, πρόσφατα, υπό τον έλεγχο της οικογένειας Λιακουνάκου. Όλα τα παραπάνω εγείρουν πλήθος ερωτημάτων για το επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και εσωτερικού ελέγχου σε μια εισηγμένη εταιρεία, όπως η Euromedica.
Η βαρύτητα των κατηγοριών και το γεγονός ότι έρχονται σε μια περίοδο που η αγορά συνταράσσεται από την υπόθεση Folli Follie, θέτει την Επιτροπή Ελέγχου της εταιρείας, τον ορκωτό ελεγκτή και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενώπιον των ευθυνών τους, ενώ είναι πιθανόν η υπόθεση να καταλήξει στον εισαγγελέα για το ποινικό της μέρος.   
Ειδικότερα, η Farallon προσκόμισε τα εξής στοιχεία για κλοπή μετρητών, εξοπλισμού και πελατείας εναντίον της διοίκησης της εισηγμένης και της οικογένειας Λιακουνάκου, η οποία είναι ο μεγαλομέτοχος της Euromedica και μέτοχος εταιρειών που φέρονται να προσπορίστηκαν εισπράξεις της τελευταίας.  

«Αφαίμαξη» εισπράξεων της Euromedica  

Σύμφωνα με την αίτηση, το δίκτυο των ιδιόκτητων διαγνωστικών κέντρων της Euromedica στην Αθήνα, αν και τιμολογούσε, ήδη από το 2017, τους πελάτες του για παροχή υπηρεσιών, όταν εισέπραττε χρήματα, μέσω POS, αυτά κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων και συγκεκριμένα των εταιρειών Medipol και Euromedica Π. Φαλήρου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, που επικαλέστηκε η Farallon, ο ετήσιος τζίρος του δικτύου ιδιόκτητων διαγνωστικών κέντρων Αθήνας της Euromedica ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών εκτιμάται ότι οι εισπράξεις, που έχουν «διοχευτευθεί» εκτός Euromedica ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.
Όλα αυτά την ώρα που η Euromedica έχει απλήρωτο το προσωπικό της για περίπου έναν χρόνο και βαρύνεται από δυσθεώρητες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και τη Farallon.
Αμέσως μετά την κατάθεση του αιτήματος συντηρητικής κατάσχεσης στο Πρωτοδικείο, η υπεύθυνη των διαγνωστικών κέντρων Αθήνας και Κρήτης εξέδωσε, σύμφωνα πάντα με τη Farallon, επείγουσα οδηγία προς το δίκτυο των υποκαταστημάτων για τη μετατροπή των POS, ώστε οι εισπράξεις να κατατίθενται, πλέον, σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Euromedica.

Μεταφορά εξοπλισμού και πελατείας σε εταιρείες Λιακουνάκου

Oπως προκύπτει από την αίτηση, εκτός από τη διοχέτευση εισπράξεων, μέσω POS, σε Medipol και Euromedica Π. Φαλήρου, η Farallon προσκόμισε και στοιχεία για μεταφορά εξοπλισμού. Ειδικότερα, κατήγγειλε ότι ο εξοπλισμός του υποκαταστήματος Κηφισιάς, που βρισκόταν επί της Λεωφόρου Κηφισίας 225, μεταφέρθηκε στην έδρα της Medipol (Λ. Κηφισίας 243) με προσωρινή πινακίδα Euromedica.
Μαζί με τον εξοπλισμό μεταφέρθηκαν και οι τηλεφωνικές γραμμές, με αποτέλεσμα η Farallon να καταγγέλλει και κλοπή πελατείας. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το fund όλες οι παραπάνω ενέργειες δείχνουν ότι η οικογένεια Λιακουνάκου, προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα, δημιουργώντας νέο δικό της ανεξάρτητο δίκτυο διαγνωστικών κέντρων, επί ζημία της Euromedica.

Η οικογένεια Λιακουνάκου πίσω από τη Medipol

Σημειώνεται ότι η μεν Euromedica Π. Φαλήρου είναι θυγατρική κατά 49% της Euromedica, η δε Medipol αν και ήταν ως πρόσφατα 100% θυγατρική της εισηγμένης, άλλαξε χέρια και μέσω συντονισμένων αυξομειώσεων του μετοχικού της κεφαλαίου πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Λιακουνάκου.
Με βάση τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της 10ης Ιουλίου, η οικογένεια Λιακουνάκου κατέχει πλέον ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο του 90% με το ποσοστό της Euromedica να πέφτει στο 6,8%. Οι παραπάνω αποφάσεις δημοσιεύτηκαν στο ΓΕΜΗ στις 3 Αυγούστου, την ημέρα, δηλαδή, εκδίκασης της αίτησης από πλευράς Farallon.
Σημειώνεται ότι η Medipol διοικούνταν απευθείας από την οικογένεια Λιακουνάκου, ακόμη και όταν ήταν 100% θυγατρική της Euromedica. Επομένως όλες οι καταγγελλόμενες ενέργειες βαρύνουν την ίδια.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, τα όσα συνέβησαν με τη μεταφορά εξοπλισμού, ρευστότητας και πελατείας στη Medipol ήταν η αρχή ενός ευρύτερου σχεδίου για ανάπτυξη ενός παράλληλου δικτύου διαγνωστικών υπό τη Medipol επί ζημία της Euromedica. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο σχεδιασμός προέβλεπε ως επόμενο σταθμό την Ανατολική Αττική.

Και προείσπραξη από τρίτους μελλοντικών εσόδων!

Τέλος η Farallon προσκόμισε στοιχεία για προείσπραξη από τρίτους μελλοντικών εσόδων διαγνωστικών κέντρων και κλινικών του ομίλου Euromedica.  
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η εταιρεία, υπό το διακριτικό τίτλο Medfree, που συστάθηκε φέτος με έδρα τη Θεσσαλονίκη από συνεργάτες και συνεταίρους του ομίλου Euromedica διατείνεται ότι συνεργάζεται με 4 διαγνωστικά κέντρα και 2 κλινικές της Euromedica, μέσω ειδικού προγράμματος.
Το πρόγραμμα προβλέπει ότι με την καταβολή 100 ευρώ ετησίως για 4μελή οικογένεια, η τελευταία μπορεί να λαμβάνει ιατρικές υπηρεσίες από τις συνεργαζόμενες μονάδες της Euromedica, χωρίς την καταβολή της ιδιωτικής συμμετοχής (15%) επί της συνολικής αμοιβής.
Με δεδομένο ότι η καταβολή της ίδιας συμμετοχής αποτελεί τη μοναδική ρευστότητα, που εισπράττουν άμεσα κλινικές και διαγνωστικά καθώς η εξόφληση από τον ΕΟΠΥΥ καθυστερεί, η παραπάνω πρακτική εντείνει τις συνθήκες ταμειακής ασφυξίας της Euromedica.
euro2day.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: