Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Ιστορική συμφωνία για την εκμετάλλευση της Κασπίας

Σε μία κατ΄αρχήν συμφωνία για το νομικό καθεστώς της Κασπίας, η οποία βρισκόταν στα σκαριά επί 22 χρόνια, κατέληξαν σήμερα στην πόλη Ακτάου οι ηγέτες της Ρωσίας, του Ιράν, του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν. Οι Βλαντίμιρ Πούτιν, Χασάν Ροχανί, Ιλάμ Αλίγιεφ, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ και Γκουρμπανγκουλάι Μπερντιμουχαμέντοφ υπέγραψαν επί της ουσίας έναν «χάρτη» για την εκμετάλλευσή της θάλασσας και κυρίως του πετρελαίου της, που αποτελεί «μήλο της Έριδος» για τις πέντε χώρες.



Με το έγγραφο ρυθμίζεται η πρόσβαση στην θαλάσσια επιφάνεια αλλά και στον πυθμένα της Κασπίας, καθώς και μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως η κατασκευή πετρελαιαγωγών, η αλιεία και περιβαλλοντικά θέματα.  Και οι πέντε ηγέτες χαρακτήρισαν τη σημερινή συμφωνία ιστορική, αλλά έδωσαν λιγοστές πληροφορίες σχετικά με τον διαχωρισμό του πετρελαιοφόρου πυθμένα της Κασπίας.
Ωστόσο, καθιστώντας σαφές ότι το σημερινό έγγραφο που υπέγραψαν δεν είναι η τελική συμφωνία, ο Ροχανί δήλωσε ότι η οροθεσία των συνόρων απαιτεί περαιτέρω διαβουλεύσεις και ξεχωριστές συμφωνίες ανάμεσα στα παράκτια κράτη παρότι η σημερινή θα λειτουργήσει ως βάση γι αυτό.
Μια από τις σημαντικές παραγράφους της συμφωνίας είναι εκείνη η οποία απαγορεύει την παρουσία στρατιωτικών βάσεων και πλοίων μη παράκτιων κρατών στην περιοχή.
Επίσης, ένας αριθμός ξεχωριστών διακυβερνητικών συμφωνιών καθορίζουν το πλαίσιο της συνεργασίας στο εμπόριο, τις μεταφορές και την «πρόληψη επεισοδίων».
Η διαμάχη για την Κασπία, πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ξεκίνησε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Το νομικό καθεστώς της Κασπίας έγινε εξαιρετικά σημαντικό καθώς η περιοχή πλέον μοιραζόταν ανάμεσα σε πέντε διαφορετικά κράτη, αντί για δύο.
Στις διαπραγματεύσεις με τις μετα-σοβιετικές χώρες, η Τεχεράνη επέμεινε είτε στον διαχωρισμό της θαλάσσιας περιοχής σε πέντε ίσα τμήματα ή στην από κοινού ανάπτυξη όλων των φυσικών πόρων της Κασπίας.
Καμία από τις γειτονικές χώρες δεν συμφώνησε με αυτές τις προτάσεις και τρεις από αυτές-η Ρωσία, το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν- μοίρασαν τη βόρεια Κασπία ανάμεσά τους χρησιμοποιώντας διαχωριστικές γραμμές.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: