Αποτελώ ένα μέλος της τοπικής κοινωνίας της Καλλιτεχνούπολης, στην οποία με συνειδητή επιλογή εγκαταστάθηκα με την οικογένεια μου και δημιούργησα την περιουσία μου.
Συμμετέχω ενεργά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που όλοι μας βιώνουμε, συνεισφέροντας με την όποια ενεργητικότητα διαθέτω ,μέσα από τους συλλόγους και τους μαζικούς φορείς του οικισμού μου.
Αισθάνομαι την ευθύνη να καταθέσω την άποψη μου για το θέμα του ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων που η κεντρική διοίκηση με διαφόρους συμμάχους επιθυμεί να εγκαταστήσει κοντά στον οικιστικό μας ιστό για να ικανοποιήσει ανάγκες των περιοχών από Γλυκά Νερά έως πιθανώς περιοχές του δήμου Μαραθώνα όπως προκύπτει από επιμέρους στοιχεία των μελετών.
Είμαι αντίθετος στην εγκατάσταση και λειτουργία του ΚΕΛ στην θέση που προτείνεται στο Πλατύ Χωράφι αν και αποτελεί περιβαλλοντικό έργο γιατί σκοπό έχει την αναβάθμιση του οικοσυστήματος από την επιβάρυνση που επιφέρουν οι απορροφητικοί βόθροι, όχι επηρεασμένος από το σύνδρομο NIMBY (not in my back yard) που τείνουμε να απορρίπτουμε κάθε τι που οχλεί η νομίζουμε ότι θα οχλεί αν είναι κοντά στην κατοικία μας και στην ζωή μας , αλλά γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν βάσιμοι περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί λόγοι.
Για να σταματήσει το έργο ,που είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ Αττικής και αφού εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από το Περιφερειακό Συμβούλιο θα δημοπρατηθεί , βλέπω τρεις πιθανότητες.
1η ΕΠΙΛΟΓΗ : Να αντιταθεί ουσιαστικά ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου.
Δεν το βλέπω.
Τον βολεύει το ΚΕΛ αρκεί να μην το χρεωθεί επικοινωνιακά.
Ο Δήμαρχος ,βλέποντας τις αντιδράσεις από τους γειτονικούς του ΚΕΛ οικισμους,εξηγγειλε πριν 4 μήνες δημοψήφισμα. Στην συνεχεία το ξέχασε. Αν ποτέ θα το πραγματοποιήσει ποιο θα είναι το ερώτημα και τι νομίζετε ότι θα ψηφίσουν οι κάτοικοι από το κέντρο της Ραφηνας,από το Ντραφι,την Διωνη,τον Βουτζα? Να το βάλουν στο κέντρο της Ραφήνας?
Λέτε θα προτιμήσουν το τοπικό ΚΕΛ δίπλα στην πόλη τους (περιοχή νεκροταφείου Ραφήνας) ή το κεντρικό ΚΕΛ 4 χιλιόμετρα μακριά από τον οικιστικό ιστό τους.
Η αίτηση χρηματοδότησης του τοπικού ΚΕΛ που επανακατέθεσε η σημερινή διοίκηση για το έργο που προγραμματίστηκε επί δημαρχίας Κεχαγιόγλου, ελαφρά μεγαλύτερο και τεχνολογικά πιο σύγχρονο χρησιμοποιώντας την μέθοδο των βιοαντιδραστήρων μεμβρανών έναντι της αρχικής μεθόδου ενεργού ιλύος , προβλέπω ότι χωρίς ουσιαστική πάλη έναντι των κεντρικών σχεδιασμών θα απορριφτεί όπως δεν προχώρησε και το 2007 όταν επέλεγε από την πολιτεία σαν συγχρηματοδοτούμενο έργο (http://www.sdit.mnec.gr/el/projects/projects/project0023.html), ο Πρωθυπουργός ήταν Ραφινιώτης και η οικονομική κατάσταση της χώρας απείρως καλύτερη .
Πριν τέσσερις μήνες ζήτησε διαβούλευση ο Δήμος από το ΥΠΕΚΑ. Έγινε κάτι?
Ποια η δημοτική αντίδραση στην αδιαφορία για διάλογο; Δυστυχώς καμία.
Υποσχέθηκε έγκυρη ενημέρωση από επιστήμονες και ανοικτή διαβούλευση στον Δημο.Εγινε κάτι? Δυστυχώς τίποτα.
Ήρθε σε διαπραγμάτευση με τον Δήμαρχο Σπατων,όπως είχε δεσμευτεί, για την αλλαγή χωροθέτησης στην ζώνη του Αεροδρόμιου ώστε να μην γειτονεύει με κατοικημένες περιοχές ? Δυστυχώς όχι.
Ζήτησε από την ΕΥΔΑΠ έστω την μικρή μετακίνηση του έργου στις έρημες εκτάσεις μεταξύ των περιοχών Κιάφα και Πετρέζα?
Κραυγαλέα ΟΧΙ.
Πήρε μόνο απόφαση Δημοτικού Συμβούλιου ότι δεν συμφωνεί με την κατασκευή στο Πλατύ Χωράφι.
Σαν να λέει κάποιος στον γείτονα του ότι δεν συμφωνεί να χτίσει το σπίτι του στο οικόπεδο του….
2η ΕΠΙΛΟΓΗ : Να υπάρξει νικηφόρος νομικός αγώνας .
Δεν είμαι ειδικός για να εκφράσω άποψη που θα δοθεί και ποιες είναι οι πιθανότητες μας.
Από ότι όμως μέχρι σήμερα γνωρίζω προκύπτει ότι δεν υπάρχει οργανωμένη νομική ομάδα, η οποία να παρακολουθεί το θέμα, παρά μόνο ιδιωτικές πρωτοβουλίες όπως του κ. Φράγκου και με απούσα κάποια δημοτική αρχή στην προσπάθεια αυτή.
Άγνωστα είναι και τα στάδια που θα δοθεί η μάχη.
Στο ΣΤΕ? Ήδη έχει πάρει αρνητική θέση για την οριοθέτηση του ρέματος Ραφήνας,το όποιο η Διοίκηση ρύθμισε τμηματικά εκ των υστέρων και η οποία ρύθμιση πρόσφατα απορρίφθηκε πάλι από το ΣΤΕ γιατί έλειπε η γνωμοδότηση του δήμου Σπάτων.
Λάθη τραγελαφικά της κεντρικής διοίκησης που μας δίνουν χρόνο για να δράσουμε.
Θα τον εκμεταλλευτούμε όμως;
Πρέπει να επισημάνω ότι το ΣΤΕ δεν μπήκε και στην ουσία των υπολοίπων λόγων της αρχικής προσφυγής. Συνεπώς υπάρχει ελπίδα για περαιτέρω νομικό αγώνα.
Αλλά αυτό θα είναι έγκυρο αν το πουν οι νομικοί.
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι όπως το Ρυθμιστικό της Αθήνας?
Στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια?
Πιστεύω ότι πρέπει να συνταχθεί μια γνωμοδότηση από το νομικό μας σύμβουλο και να προετοιμασθεί ένα σχέδιο προσφυγής το οποίο θα ολοκληρωθεί με την δημοσιοποίηση της Κ.Υ.Α
Η υπόθεση όμως πρέπει να ανατεθεί σε ειδικευμένο δικηγορικό γραφείο για να έχουμε πιθανότητες επιτυχίας.
Ποιο θα είναι το κόστος? Κάποιος πρέπει να το διερευνήσει.
Και το κόστος αυτό πρέπει να το αναλάβει ο Δήμος. Αυτό είναι ουσιαστική αγωνιστική συμμετοχή και όχι τα παχιά λόγια. Ενέκρινε ο Δήμος Ραφήνας –Πικερμίου 10.000 Ευρώ για την αμοιβή εξωτερικού Δικηγόρου που θα ασχολείτο με τον Μ/Τ της ΔΕΗ στο κέντρο της Ραφήνας μετά από απαίτηση των περιοικων.Γιατι όχι και για μας?
Πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η προθεσμία προσφυγής μετά την κοινοποίηση της ΚΥΑ? Νομίζω 60 ημέρες.
Να δούμε το θέμα σε συνδυασμό με το παλαιοντολογικό πάρκο της γειτνιάζουσας Πικερμικής πανίδας και να κάνουμε στις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα κοινοποιώντας τα στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομίας στους χρηματοδότες του έργου.
Στους Ευρωπαίους εταίρους και στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τέτοια θέματα και όχι με την προχειρότητα που διέπει τις ενέργειες στη χώρα μας, όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ για την τμηματική οριοθέτηση του ρέματος Ραφήνας.
3η ΕΠΙΛΟΓΗ : Να κατεβούν στον δρόμο 1000 άνθρωποι για 1-2 μήνες με πέτρες και μολότοφ, όπως συνέβηκε στην περίπτωση της Κερατέας που είχε επιτυχία γιατί μπροστάρης ήταν ο Δήμος, αν και όταν εγκατασταθεί ο εργοληπτης.Μπορουμε να το κάνουμε?
Όλα τα υπόλοιπα με αέναες συναντήσεις που επαναλαμβάνουμε μεταξύ μας τα ιδία πράγματα, με την κουβέντα με τους Δημοτικές παρατάξεις που συμπαρίστανται αλλά δεν ενεργούν, με επιστολές ,μάζεμα υπογράφων και συναυλίες βοηθάνε στην ενημέρωση αλλά λίγη ουσιαστική αξία έχουν στην αποτροπή.
Άλλωστε υπάρχουν ήδη παρακαταθήκη οι 2000 υπόγραφες συμπολιτών μας από τον ξεσηκωμό του 2004.
Για τις διάφορες απόψεις και θέσεις συμπολιτών και φορέων που κυκλοφορούν και συζητούνται, δεδομένης της επιστημονικής μου θέσης αλλά και της κοινωνικής μου άποψης έχω να σημειώσω τα εξής
1.Το όποιο έργο θα γίνει για να εξυπηρετηθούν τώρα τα οικονομικά συμφέροντα, οι εθνικοί εργολάβοι, και η μετοχοποιημένη ΕΥΔΑΠ .
Δεν λέω ότι οι θεωρίες συνωμοσίας και διαπλοκής δεν ¨πουλάνε¨ αλλά πιστεύω ότι το όποιο έργο γινει,μικρο η μεγαλο,δημοτικο η κεντρικό είναι απαραίτητο ΧΘΕΣ. Η υποδομή αποχέτευσης στην περιοχή έχει αργήσει δραματικά με προφανείς συνέπειες στην υγεία μας και στό φυσικό περιβάλλον.
Στο κεντρικό έργο αν γινει,λογω μεγέθους προϋπολογισμού 30-40 εκ Ευρώ ,θα συμμετέχουν οι μεγάλες εταιρείες.
Ποιες είναι? ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ- ΑΒΑΞ-ΜΗΧΑΝΙΚΗ και αντιστοιχες.Μπορει και αλλοδαπές HOCHTIEF (Γερμάνια),VINCI (Γάλλια),DRAGADOS (Ισπανία) κλπ.
Το ερώτημα επομένως μπαίνει ως εξής: Τι προτιμάμε? ¨Εθνικό¨ η αλλοδαπό εργολάβο? Πάντως κανένα ¨πτωχό και τίμιο¨ μικροεργολάβο δεν θα δούμε !!
Μετοχοποιημένη ΕΥΔΑΠ τι σημαίνει; Απαξιώθηκε γιατί μπήκε στο Χρηματιστήριο? Το αντίθετο. Ευτυχώς έχει τεραστία πείρα σε διαχείριση υδατων.Μην ξεχνάμε ότι υδρεύει 5.000.000 κάτοικους στο λεκανοπέδιο για πάνω από 60 χρόνια .Τα έργα που θα απαιτηθούν, όπου και όποτε και να γίνουν ,είναι εξειδικευμένα στην λειτουργία τους και την συντήρηση τους. Τι προτιμάμε? Να το λειτουργήσει μια Δημοτική επιχείρηση? Με ποια κεφάλαια? .Με ποια τεχνογνωσία? Με ποιο προσωπικό? Ούτε τις λακκούβες δεν μπορούν να επισκευάσουν……
2.Τα περί δυσοσμίας ,κουνουπιών ,πυρσών ,σειρήνων κλπ για να πούμε κάποτε την πλήρη αλήθεια δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση ιδίως για σύγχρονα καλυμμένα τριτοβάθμια έργα με τα ειδικά συστήματα αποσμήσεων και δαιμονοποιούν τον βιολογικό καθαρισμό που είναι ένα κατεξοχήν περιβαλλοντικό έργο δημιουργώντας φοβικές αναστολές στον γενικό πληθυσμό.
Από την στιγμή που επιλέγουμε να ζούμε σε πόλεις και όχι στην Πίνδο είναι αναγκαίο να διαχειρισθούμε τα λύματα που παράγουμε. 350 ΚΕΛ λειτουργούν στην χωρα.Πρεπει βεβαία να είναι κατασκευασμένα άρτια και να λειτουργούν σωστά βάσει των οικείων απαιτήσεων.
Γεγονός είναι ότι η Ψυτάλλεια καθάρισε τον Σαρωνικο.Ποιος μπορεί να πει το ίδιο για την θάλασσα μας στην Ραφήνα και την Αρτέμιδα? Με την μεγάλης έκτασης παράνομη επιφανειακή απόρριψη τα ανεπεξέργαστα λύματα οδηγούνται μέσω του δικτύου όμβριων στην θάλασσα .Ποιός δεν ξέρει τι γίνεται καθημερινά στην πλατειά της Ραφήνας? Έχει μπει έστω και ΕΝΑ (1) πρόστιμο από τους Δημοτικούς άρχοντες διαχρονικά σε κάποιον δημότη -ψηφοφόρο που αδειάζει βράδυ έξω τον βόθρο του?
Συμφωνώ ότι το κεντρικό έργο είναι μεγάλης κλίμακας σε μια περιοχή που έχει ήδη αναπτυχτεί.
Συμφωνώ ότι δεν έχουμε λόγο να δεχθούμε να επεξεργάζονται εδώ τα λύματα της Παλλήνης και του Μαραθώνα.
3.Το όχι λύματα στην Θάλασσα.
Κατ αρχήν η θάλασσα δε θα δέχεται λύματα αλλά το επεξεργασμένο προϊόν του βιολογικού καθαρισμού το όποιο είναι και χλωριωμένο .
Ανεπεξέργαστα λύματα πιθανόν να απορριφτούν μόνο σε σπάνιες ακραίες περιπτώσεις που δεν θα λειτουργεί η μονάδα για κάποιες ώρες και όχι με το παραμικρό πρόβλημα .Αυτά κανένας δεν λέει όμως ότι ,αν ποτέ στιγμιαία απορριφθουν,θα είναι ελάχιστα σε σχέση με την καθημερινή μεγάλης κλίμακας παράνομη επιφανειακή απόρριψη που γίνεται .
Ποιος έλεγξε ποτέ αν οι τα καταστήματα και οι πολυκατοικίες στο παραλιακό μέτωπο ,στον Νηρέα και τις Μαρίκες έχουν τους σηπτικούς βόθρους που είναι απαραίτητοι από την νομοθεσία?
Κάθε τέτοια μονάδα επεξεργασιας,μικρη μεσαια,μεγαλη έχει αποδεκτή σε θαλασσα,λιμνη η ποτάμι για το υγρό προϊόν επεξεργασίας .Και σύστημα κόμπακτ να μπει στην Καλλιτεχνούπολη στο ρεματάκι θα ρίχνει το νερό και μετά στο ρέμα Ραφήνας και μετά στην κεντρική παραλία. Δεν υπάρχει στον πλανήτη βιολογικός που δεν έχει αποδεκτή.
Ναι στην επαναχρησιμοποίηση.
Μπορεί όμως να επιτευχθεί κατ αρχήν για μικρή ποσότητα και όχι για τα 30 έως 40.000 κυβικά την ημέρα που θα παραγονται.Εκτος αν αρδεύσουμε καλλιέργειες και δάση επιφάνειας σαν τον νόμο Λαρίσης……
Πιστεύουμε ότι υπάρχουν κεφαλαια για τετοια εργα? Ζητάμε πάντα το μέγιστο αλλά πρέπει να έχουμε και γραμμές άμυνας
Υπαρχουν κατάλληλοι δημοτικοι αρχοντες που θα τα απαιτησουν και θα τα επιβάλλουν ? Την απάντηση την αφήνω στην κρίση σας
Για να συνοψισω.
Συμμετεχω και στηριζω την κοινη προσπαθεια για να μην γινει κεντρικο ΚΕΛ στο Πλατυ Χωραφι.
Διατηρώ την επιστημονική μου άποψη γιατί δεν μπορώ να συνταχθώ σ’ένα τυφλό αγώνα.
Για την κλιμάκωση πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τριπλό δρόμο.
1.Οργάνωση του νομικού αγώνα και συγκέντρωση χρημάτων για τα έξοδα του.
2.Πίεση στον Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου να διαπραγματευτεί με την ΕΥΔΑΠ και με τον Δήμο Σπάτων ,αν επιλεγεί το κεντρικό ΚΕΛ, για την αναγκαία μετατόπιση της χωροθέτησης στην ακατοίκητη ζώνη του Αεροδρομίου η έστω σε περιοχή που δεν υπάρχει μαζική δόμηση.
Οι Δημαρχοι Κερατεας και Σαρωνικου διαπραγματευτηταν για την χωροθετηση των ΧΥΤΥ και ΚΕΛ Παλαιάς Φώκαιας αντίστοιχα. Ο Δημαρχος Σπατων διαπραγματευεται με την ΕΥΔΑΠ ,όχι την θεση αλλα την τεχνολογία των εγκαταστάσεων, με απώτερο σκοπό την χρηματοδοτηση των εσωτερικων του δικτυων.
Ο Δήμος Παλλήνης προχωρά σε μελέτη των δικτύων.
ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ ΣΕ ΠΟΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΜΕ;
Φοβάμαι θα συμμετέχουμε μονό στην μάχη της υποχώρησης ….
Δεν μπορεί ο δικός μας Δήμος να οχυρώνεται πίσω από μια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου που δεν δεσμεύει κανέναν από τους ενδιαφερομένους αλλά και δεν μας λύνει το πρόβλημα της γειτνίασης.
3.Ρητή δέσμευση του Δήμου Ραφήνας –Πικερμίου ότι, αν η διαπραγμάτευση δεν έχει αποτέλεσμα, θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον του κεντρικού ΚΕΛ ,πρώτος από όλους τους συλλογους και φορεις.
Αλλωστε είναι υποχρέωσή του γιατί η σημερινή διοίκηση προεκλογικά είχε κάνει σημαία της το θέμα του ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων.
Παναγιώτης Καλφαντής
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
M.Sc. Περιβαλλοντικής Δυναμικής Ρευστών
Καλλιτεχνούπολη
Πηγή
Συμμετέχω ενεργά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που όλοι μας βιώνουμε, συνεισφέροντας με την όποια ενεργητικότητα διαθέτω ,μέσα από τους συλλόγους και τους μαζικούς φορείς του οικισμού μου.
Αισθάνομαι την ευθύνη να καταθέσω την άποψη μου για το θέμα του ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων που η κεντρική διοίκηση με διαφόρους συμμάχους επιθυμεί να εγκαταστήσει κοντά στον οικιστικό μας ιστό για να ικανοποιήσει ανάγκες των περιοχών από Γλυκά Νερά έως πιθανώς περιοχές του δήμου Μαραθώνα όπως προκύπτει από επιμέρους στοιχεία των μελετών.
Είμαι αντίθετος στην εγκατάσταση και λειτουργία του ΚΕΛ στην θέση που προτείνεται στο Πλατύ Χωράφι αν και αποτελεί περιβαλλοντικό έργο γιατί σκοπό έχει την αναβάθμιση του οικοσυστήματος από την επιβάρυνση που επιφέρουν οι απορροφητικοί βόθροι, όχι επηρεασμένος από το σύνδρομο NIMBY (not in my back yard) που τείνουμε να απορρίπτουμε κάθε τι που οχλεί η νομίζουμε ότι θα οχλεί αν είναι κοντά στην κατοικία μας και στην ζωή μας , αλλά γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν βάσιμοι περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί λόγοι.
Για να σταματήσει το έργο ,που είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ Αττικής και αφού εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από το Περιφερειακό Συμβούλιο θα δημοπρατηθεί , βλέπω τρεις πιθανότητες.
1η ΕΠΙΛΟΓΗ : Να αντιταθεί ουσιαστικά ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου.
Δεν το βλέπω.
Τον βολεύει το ΚΕΛ αρκεί να μην το χρεωθεί επικοινωνιακά.
Ο Δήμαρχος ,βλέποντας τις αντιδράσεις από τους γειτονικούς του ΚΕΛ οικισμους,εξηγγειλε πριν 4 μήνες δημοψήφισμα. Στην συνεχεία το ξέχασε. Αν ποτέ θα το πραγματοποιήσει ποιο θα είναι το ερώτημα και τι νομίζετε ότι θα ψηφίσουν οι κάτοικοι από το κέντρο της Ραφηνας,από το Ντραφι,την Διωνη,τον Βουτζα? Να το βάλουν στο κέντρο της Ραφήνας?
Λέτε θα προτιμήσουν το τοπικό ΚΕΛ δίπλα στην πόλη τους (περιοχή νεκροταφείου Ραφήνας) ή το κεντρικό ΚΕΛ 4 χιλιόμετρα μακριά από τον οικιστικό ιστό τους.
Η αίτηση χρηματοδότησης του τοπικού ΚΕΛ που επανακατέθεσε η σημερινή διοίκηση για το έργο που προγραμματίστηκε επί δημαρχίας Κεχαγιόγλου, ελαφρά μεγαλύτερο και τεχνολογικά πιο σύγχρονο χρησιμοποιώντας την μέθοδο των βιοαντιδραστήρων μεμβρανών έναντι της αρχικής μεθόδου ενεργού ιλύος , προβλέπω ότι χωρίς ουσιαστική πάλη έναντι των κεντρικών σχεδιασμών θα απορριφτεί όπως δεν προχώρησε και το 2007 όταν επέλεγε από την πολιτεία σαν συγχρηματοδοτούμενο έργο (http://www.sdit.mnec.gr/el/projects/projects/project0023.html), ο Πρωθυπουργός ήταν Ραφινιώτης και η οικονομική κατάσταση της χώρας απείρως καλύτερη .
Πριν τέσσερις μήνες ζήτησε διαβούλευση ο Δήμος από το ΥΠΕΚΑ. Έγινε κάτι?
Ποια η δημοτική αντίδραση στην αδιαφορία για διάλογο; Δυστυχώς καμία.
Υποσχέθηκε έγκυρη ενημέρωση από επιστήμονες και ανοικτή διαβούλευση στον Δημο.Εγινε κάτι? Δυστυχώς τίποτα.
Ήρθε σε διαπραγμάτευση με τον Δήμαρχο Σπατων,όπως είχε δεσμευτεί, για την αλλαγή χωροθέτησης στην ζώνη του Αεροδρόμιου ώστε να μην γειτονεύει με κατοικημένες περιοχές ? Δυστυχώς όχι.
Ζήτησε από την ΕΥΔΑΠ έστω την μικρή μετακίνηση του έργου στις έρημες εκτάσεις μεταξύ των περιοχών Κιάφα και Πετρέζα?
Κραυγαλέα ΟΧΙ.
Πήρε μόνο απόφαση Δημοτικού Συμβούλιου ότι δεν συμφωνεί με την κατασκευή στο Πλατύ Χωράφι.
Σαν να λέει κάποιος στον γείτονα του ότι δεν συμφωνεί να χτίσει το σπίτι του στο οικόπεδο του….
2η ΕΠΙΛΟΓΗ : Να υπάρξει νικηφόρος νομικός αγώνας .
Δεν είμαι ειδικός για να εκφράσω άποψη που θα δοθεί και ποιες είναι οι πιθανότητες μας.
Από ότι όμως μέχρι σήμερα γνωρίζω προκύπτει ότι δεν υπάρχει οργανωμένη νομική ομάδα, η οποία να παρακολουθεί το θέμα, παρά μόνο ιδιωτικές πρωτοβουλίες όπως του κ. Φράγκου και με απούσα κάποια δημοτική αρχή στην προσπάθεια αυτή.
Άγνωστα είναι και τα στάδια που θα δοθεί η μάχη.
Στο ΣΤΕ? Ήδη έχει πάρει αρνητική θέση για την οριοθέτηση του ρέματος Ραφήνας,το όποιο η Διοίκηση ρύθμισε τμηματικά εκ των υστέρων και η οποία ρύθμιση πρόσφατα απορρίφθηκε πάλι από το ΣΤΕ γιατί έλειπε η γνωμοδότηση του δήμου Σπάτων.
Λάθη τραγελαφικά της κεντρικής διοίκησης που μας δίνουν χρόνο για να δράσουμε.
Θα τον εκμεταλλευτούμε όμως;
Πρέπει να επισημάνω ότι το ΣΤΕ δεν μπήκε και στην ουσία των υπολοίπων λόγων της αρχικής προσφυγής. Συνεπώς υπάρχει ελπίδα για περαιτέρω νομικό αγώνα.
Αλλά αυτό θα είναι έγκυρο αν το πουν οι νομικοί.
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι όπως το Ρυθμιστικό της Αθήνας?
Στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια?
Πιστεύω ότι πρέπει να συνταχθεί μια γνωμοδότηση από το νομικό μας σύμβουλο και να προετοιμασθεί ένα σχέδιο προσφυγής το οποίο θα ολοκληρωθεί με την δημοσιοποίηση της Κ.Υ.Α
Η υπόθεση όμως πρέπει να ανατεθεί σε ειδικευμένο δικηγορικό γραφείο για να έχουμε πιθανότητες επιτυχίας.
Ποιο θα είναι το κόστος? Κάποιος πρέπει να το διερευνήσει.
Και το κόστος αυτό πρέπει να το αναλάβει ο Δήμος. Αυτό είναι ουσιαστική αγωνιστική συμμετοχή και όχι τα παχιά λόγια. Ενέκρινε ο Δήμος Ραφήνας –Πικερμίου 10.000 Ευρώ για την αμοιβή εξωτερικού Δικηγόρου που θα ασχολείτο με τον Μ/Τ της ΔΕΗ στο κέντρο της Ραφήνας μετά από απαίτηση των περιοικων.Γιατι όχι και για μας?
Πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η προθεσμία προσφυγής μετά την κοινοποίηση της ΚΥΑ? Νομίζω 60 ημέρες.
Να δούμε το θέμα σε συνδυασμό με το παλαιοντολογικό πάρκο της γειτνιάζουσας Πικερμικής πανίδας και να κάνουμε στις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα κοινοποιώντας τα στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομίας στους χρηματοδότες του έργου.
Στους Ευρωπαίους εταίρους και στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τέτοια θέματα και όχι με την προχειρότητα που διέπει τις ενέργειες στη χώρα μας, όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ για την τμηματική οριοθέτηση του ρέματος Ραφήνας.
3η ΕΠΙΛΟΓΗ : Να κατεβούν στον δρόμο 1000 άνθρωποι για 1-2 μήνες με πέτρες και μολότοφ, όπως συνέβηκε στην περίπτωση της Κερατέας που είχε επιτυχία γιατί μπροστάρης ήταν ο Δήμος, αν και όταν εγκατασταθεί ο εργοληπτης.Μπορουμε να το κάνουμε?
Όλα τα υπόλοιπα με αέναες συναντήσεις που επαναλαμβάνουμε μεταξύ μας τα ιδία πράγματα, με την κουβέντα με τους Δημοτικές παρατάξεις που συμπαρίστανται αλλά δεν ενεργούν, με επιστολές ,μάζεμα υπογράφων και συναυλίες βοηθάνε στην ενημέρωση αλλά λίγη ουσιαστική αξία έχουν στην αποτροπή.
Άλλωστε υπάρχουν ήδη παρακαταθήκη οι 2000 υπόγραφες συμπολιτών μας από τον ξεσηκωμό του 2004.
Για τις διάφορες απόψεις και θέσεις συμπολιτών και φορέων που κυκλοφορούν και συζητούνται, δεδομένης της επιστημονικής μου θέσης αλλά και της κοινωνικής μου άποψης έχω να σημειώσω τα εξής
1.Το όποιο έργο θα γίνει για να εξυπηρετηθούν τώρα τα οικονομικά συμφέροντα, οι εθνικοί εργολάβοι, και η μετοχοποιημένη ΕΥΔΑΠ .
Δεν λέω ότι οι θεωρίες συνωμοσίας και διαπλοκής δεν ¨πουλάνε¨ αλλά πιστεύω ότι το όποιο έργο γινει,μικρο η μεγαλο,δημοτικο η κεντρικό είναι απαραίτητο ΧΘΕΣ. Η υποδομή αποχέτευσης στην περιοχή έχει αργήσει δραματικά με προφανείς συνέπειες στην υγεία μας και στό φυσικό περιβάλλον.
Στο κεντρικό έργο αν γινει,λογω μεγέθους προϋπολογισμού 30-40 εκ Ευρώ ,θα συμμετέχουν οι μεγάλες εταιρείες.
Ποιες είναι? ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ- ΑΒΑΞ-ΜΗΧΑΝΙΚΗ και αντιστοιχες.Μπορει και αλλοδαπές HOCHTIEF (Γερμάνια),VINCI (Γάλλια),DRAGADOS (Ισπανία) κλπ.
Το ερώτημα επομένως μπαίνει ως εξής: Τι προτιμάμε? ¨Εθνικό¨ η αλλοδαπό εργολάβο? Πάντως κανένα ¨πτωχό και τίμιο¨ μικροεργολάβο δεν θα δούμε !!
Μετοχοποιημένη ΕΥΔΑΠ τι σημαίνει; Απαξιώθηκε γιατί μπήκε στο Χρηματιστήριο? Το αντίθετο. Ευτυχώς έχει τεραστία πείρα σε διαχείριση υδατων.Μην ξεχνάμε ότι υδρεύει 5.000.000 κάτοικους στο λεκανοπέδιο για πάνω από 60 χρόνια .Τα έργα που θα απαιτηθούν, όπου και όποτε και να γίνουν ,είναι εξειδικευμένα στην λειτουργία τους και την συντήρηση τους. Τι προτιμάμε? Να το λειτουργήσει μια Δημοτική επιχείρηση? Με ποια κεφάλαια? .Με ποια τεχνογνωσία? Με ποιο προσωπικό? Ούτε τις λακκούβες δεν μπορούν να επισκευάσουν……
2.Τα περί δυσοσμίας ,κουνουπιών ,πυρσών ,σειρήνων κλπ για να πούμε κάποτε την πλήρη αλήθεια δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση ιδίως για σύγχρονα καλυμμένα τριτοβάθμια έργα με τα ειδικά συστήματα αποσμήσεων και δαιμονοποιούν τον βιολογικό καθαρισμό που είναι ένα κατεξοχήν περιβαλλοντικό έργο δημιουργώντας φοβικές αναστολές στον γενικό πληθυσμό.
Από την στιγμή που επιλέγουμε να ζούμε σε πόλεις και όχι στην Πίνδο είναι αναγκαίο να διαχειρισθούμε τα λύματα που παράγουμε. 350 ΚΕΛ λειτουργούν στην χωρα.Πρεπει βεβαία να είναι κατασκευασμένα άρτια και να λειτουργούν σωστά βάσει των οικείων απαιτήσεων.
Γεγονός είναι ότι η Ψυτάλλεια καθάρισε τον Σαρωνικο.Ποιος μπορεί να πει το ίδιο για την θάλασσα μας στην Ραφήνα και την Αρτέμιδα? Με την μεγάλης έκτασης παράνομη επιφανειακή απόρριψη τα ανεπεξέργαστα λύματα οδηγούνται μέσω του δικτύου όμβριων στην θάλασσα .Ποιός δεν ξέρει τι γίνεται καθημερινά στην πλατειά της Ραφήνας? Έχει μπει έστω και ΕΝΑ (1) πρόστιμο από τους Δημοτικούς άρχοντες διαχρονικά σε κάποιον δημότη -ψηφοφόρο που αδειάζει βράδυ έξω τον βόθρο του?
Συμφωνώ ότι το κεντρικό έργο είναι μεγάλης κλίμακας σε μια περιοχή που έχει ήδη αναπτυχτεί.
Συμφωνώ ότι δεν έχουμε λόγο να δεχθούμε να επεξεργάζονται εδώ τα λύματα της Παλλήνης και του Μαραθώνα.
3.Το όχι λύματα στην Θάλασσα.
Κατ αρχήν η θάλασσα δε θα δέχεται λύματα αλλά το επεξεργασμένο προϊόν του βιολογικού καθαρισμού το όποιο είναι και χλωριωμένο .
Ανεπεξέργαστα λύματα πιθανόν να απορριφτούν μόνο σε σπάνιες ακραίες περιπτώσεις που δεν θα λειτουργεί η μονάδα για κάποιες ώρες και όχι με το παραμικρό πρόβλημα .Αυτά κανένας δεν λέει όμως ότι ,αν ποτέ στιγμιαία απορριφθουν,θα είναι ελάχιστα σε σχέση με την καθημερινή μεγάλης κλίμακας παράνομη επιφανειακή απόρριψη που γίνεται .
Ποιος έλεγξε ποτέ αν οι τα καταστήματα και οι πολυκατοικίες στο παραλιακό μέτωπο ,στον Νηρέα και τις Μαρίκες έχουν τους σηπτικούς βόθρους που είναι απαραίτητοι από την νομοθεσία?
Κάθε τέτοια μονάδα επεξεργασιας,μικρη μεσαια,μεγαλη έχει αποδεκτή σε θαλασσα,λιμνη η ποτάμι για το υγρό προϊόν επεξεργασίας .Και σύστημα κόμπακτ να μπει στην Καλλιτεχνούπολη στο ρεματάκι θα ρίχνει το νερό και μετά στο ρέμα Ραφήνας και μετά στην κεντρική παραλία. Δεν υπάρχει στον πλανήτη βιολογικός που δεν έχει αποδεκτή.
Ναι στην επαναχρησιμοποίηση.
Μπορεί όμως να επιτευχθεί κατ αρχήν για μικρή ποσότητα και όχι για τα 30 έως 40.000 κυβικά την ημέρα που θα παραγονται.Εκτος αν αρδεύσουμε καλλιέργειες και δάση επιφάνειας σαν τον νόμο Λαρίσης……
Πιστεύουμε ότι υπάρχουν κεφαλαια για τετοια εργα? Ζητάμε πάντα το μέγιστο αλλά πρέπει να έχουμε και γραμμές άμυνας
Υπαρχουν κατάλληλοι δημοτικοι αρχοντες που θα τα απαιτησουν και θα τα επιβάλλουν ? Την απάντηση την αφήνω στην κρίση σας
Για να συνοψισω.
Συμμετεχω και στηριζω την κοινη προσπαθεια για να μην γινει κεντρικο ΚΕΛ στο Πλατυ Χωραφι.
Διατηρώ την επιστημονική μου άποψη γιατί δεν μπορώ να συνταχθώ σ’ένα τυφλό αγώνα.
Για την κλιμάκωση πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τριπλό δρόμο.
1.Οργάνωση του νομικού αγώνα και συγκέντρωση χρημάτων για τα έξοδα του.
2.Πίεση στον Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου να διαπραγματευτεί με την ΕΥΔΑΠ και με τον Δήμο Σπάτων ,αν επιλεγεί το κεντρικό ΚΕΛ, για την αναγκαία μετατόπιση της χωροθέτησης στην ακατοίκητη ζώνη του Αεροδρομίου η έστω σε περιοχή που δεν υπάρχει μαζική δόμηση.
Οι Δημαρχοι Κερατεας και Σαρωνικου διαπραγματευτηταν για την χωροθετηση των ΧΥΤΥ και ΚΕΛ Παλαιάς Φώκαιας αντίστοιχα. Ο Δημαρχος Σπατων διαπραγματευεται με την ΕΥΔΑΠ ,όχι την θεση αλλα την τεχνολογία των εγκαταστάσεων, με απώτερο σκοπό την χρηματοδοτηση των εσωτερικων του δικτυων.
Ο Δήμος Παλλήνης προχωρά σε μελέτη των δικτύων.
ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ ΣΕ ΠΟΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΜΕ;
Φοβάμαι θα συμμετέχουμε μονό στην μάχη της υποχώρησης ….
Δεν μπορεί ο δικός μας Δήμος να οχυρώνεται πίσω από μια απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου που δεν δεσμεύει κανέναν από τους ενδιαφερομένους αλλά και δεν μας λύνει το πρόβλημα της γειτνίασης.
3.Ρητή δέσμευση του Δήμου Ραφήνας –Πικερμίου ότι, αν η διαπραγμάτευση δεν έχει αποτέλεσμα, θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον του κεντρικού ΚΕΛ ,πρώτος από όλους τους συλλογους και φορεις.
Αλλωστε είναι υποχρέωσή του γιατί η σημερινή διοίκηση προεκλογικά είχε κάνει σημαία της το θέμα του ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων.
Παναγιώτης Καλφαντής
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
M.Sc. Περιβαλλοντικής Δυναμικής Ρευστών
Καλλιτεχνούπολη
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου