Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Δημοψήφισμα για το «κούρεμα» και ψήφος εμπιστοσύνης

Δημοψήφισμα για τη νέα συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 26 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες για το ελληνικό χρέος προανήγγειλε κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως θα ζητήσει ψήφο εμποστοσύνης από τη Βουλή. Σημειώνεται πως πρόκειται για το δεύτερο δημοψήφισμα που πραγματοποιείται από τη Μεταπολίτευση. Το πρώτο αφορούσε τη βασιλευομένη ή αβασίλευτη δημοκρατία και πραγματοποιήθηκε το 1974. Με την κίνησή του αυτή, όπως διαρρέουν πηγές του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ικανοποίησε το αίτημα των βουλευτών του για ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών, θέτοντας παράλληλα το σύνολο της αντιπολίτευσης – και ειδικότερα τη ΝΔ - προ των ευθυνών της.




«Πρέπει να τιμήσουμε το λαό και να τον βάλουμε συμμέτοχο στις αποφάσεις, στις προσπάθειες μας. Επειδή είναι ιστορική στιγμή είναι ευθύνη όλων μας, συλλογική και προσωπική για ένα θέμα που οριοθετεί το παρόν και το μέλλον. Σε τέτοιες συνθήκες ο πολίτης έχει τον πρώτο λόγο χωρίς μεσολαβητές», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα. Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε. Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι θα προχωρήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου Και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν «παραιτηθήκαμε από τις ευθύνες μας».


Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως θα ζητήσει αύριο να κινηθεί η διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν προκύψει νέα δεδομένα από τον Ιούνιο και γιατί, όπως είπε, «είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η έκφραση της κοινοβουλευτικής ευθύνης στην πολιτική που θα ακολουθεί η κυβέρνηση». Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, διαθέτει την δεδηλωμένη και έχει δύο χρόνια μπροστά της για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.


Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση για την ψήφο παροχής εμπιστοσύνης θα ξεκινήσει το αργότερο μεθαύριο Τετάρτη. Θα διαρκέσει 3 ημέρες και θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας.


Νωρίτερα, στην ομιλία του ενώπιον των κυβερνητικών βουλευτών, ο Γιώργος Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των αποφάσεων των Βρυξελλών, που όπως είπε, σηματοδοτούν «μια νέα εποχή για την Ελλάδα και την Ευρώπη», απαντώντας στους «κήρυκες της μιζέριας», αλλά και όσους, όπως είπε, υπονομεύουν το δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας της χώρας.


«Κανείς δεν πανηγυρίζει, το μέλλον δεν έγινε ξαφνικά ρόδινο, αλλά έγινε πιο εύκολο», επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, διαμηνύοντας ότι κανείς δεν θα απαγορεύσει στην κυβέρνηση να χαίρεται για το γεγονός ότι «απαλλάχθηκε ο Έλληνας φορολογούμενος από το τεράστιο βάρος του χρέους».


Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όσοι υπονομεύουν τη δημοκρατία κάνουν ένα ιστορικό λάθος, επισημαίνοντας ότι δεν δικαιολογεί τη βία, αν και όπως είπε συμμερίζεται την οργή του κόσμου για τα λάθη του παρελθόντος. «Πατριωτισμός δεν είναι η απαξίωση της δημοκρατίας, είναι το να βάλουμε πλάτη για να βγούμε από την κρίση. Να δούμε την ιστορία μας και να μην επαναλάβουμε λάθη της διχόνοιας και της διαίρεσης», πρόσθεσε και έκανε έκκληση για νηφαλιότητα και ενότητα «Όλοι μαζί ας πούμε ένα μεγάλο όχι σε όσους θέλουν να διαλύσουν την προσπάθεια της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η συμφωνία των Βρυξελλών «απομακρύνει την ανασφάλεια και μας επιτρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον». «Εξασφαλίσαμε για τη χώρα μας μια σημαντική μείωση των βαρών μας ελάφρυνση που θα δώσει νέα προοπτική στη χώρα μας», ανέφερε, ενώ όπως συμπλήρωσε, μας δίνεται πλέον η δυνατότητα να γίνουμε ξανά αυτοδύναμοι, να στηριχθούμε στα δικά μας πόδια.

Μετά τον Ιανουάριο το δημοψήφισμα

Την ανάγκη να υπάρξουν «πράξεις λύτρωσης» που θα επιτρέψουν στη χώρα να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική υπογράμμισε κατά την ομιλία του στην Κ.Ο. του κυβερνώντoς κόμματος και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η χώρα δεν αντέχει να βιώνει το δράμα. Πρέπει να επέλθει η κάθαρση, να ξαναγνωριστούμε ως έθνος για να οργανώσουμε τα φυγή προς τα εμπρός», τόνισε. Σημειώνεται πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών με σημερινό του άρθρο στα «Νέα», τασσόταν κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Βρυξελλών που κατέληξε σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Μιλώντας στη συνέχεια σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Βενιζέλος προσδιόρισε ουσιαστικά για το διάστημα μετά τον Ιανουάριο, το χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. «Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μετά την οριστικοποίηση των λεπτομερειών της νέας δανειακής σύμβασης και την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI)», ανέφερε.



Σημειώνεται ότι η συμφωνία για το PSI θα ολοκληρωθεί προς το τέλος Δεκεμβρίου και η ανταλλαγή θα αρχίσει να υλοποιείται από τον Ιανουάριο 2012. Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό, ο λαός θα κληθεί να απαντήσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι» στον κυρωτικό νόμο της νέας δανειακής σύμβασης.


Ο κ. Βενιζέλος απέρριψε τις πρόωρες εκλογές, λέγοντας πάντως, ότι εάν απορριφθεί η κυβερνητική πρόταση στο δημοψήφισμα, «η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε άλλες εξελίξεις», και προσθέτοντας ότι «οι εκλογές αργά ή γρήγορα θα γίνουν».


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: