Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Η σκληρή κόντρα της χωματερής

ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΤΙ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ



Οι απεργίες των εργαζομένων στους ΟΤΑ συνεχίζονται, οι σκουπιδόλοφοι μετατρέπονται σε τεράστια βουνά βρόμας και μικροβίων και το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο: 

Οχι μόνο θέλει να πετάμε τα σκουπίδια μας όλα μαζί χωρίς να γίνεται ανακύκλωση, ώστε να τα εκμεταλλεύονται ντόπιοι και ξένοι εργολάβοι (πάντα στο πλαίσιο της «πράσινης ανάπτυξης»), αλλά απειλεί με μαζικές απολύσεις, κατάργηση των υπηρεσίων καθαριότητας των δήμων και το κυριότερο ότι θα αναθέσει την αποκομιδή των σκουπιδιών σε ιδιώτες.


Ωστόσο αυτό προς το παρόν δεν μοιάζει παρά ευσεβής πόθος. Οπως μας λέει ο Γ. Χάρδας, γενικός γραμματέας των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων, «τα ιδιωτικά απορριμματοφόρα στην Αττική δεν ξεπερνούν τα 15, ενώ την ίδια στιγμή μόνο ο ακινητοποιημένος στόλος του δήμου Αθηναίων αγγίζει τα 150. Πώς θα μαζέψουν όλα αυτά τα σκουπίδια; Είναι προφανές ότι αυτές οι δηλώσεις γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού καθώς δεν πρόκειται να έχουν καμία άμεση εφαρμογή, ακόμη και να γίνουν απευθείας αναθέσεις όπως έκανε η Περιφέρεια Αττικής».



Πριν από δυο μέρες ο περιφερειάρχης Γ. Σγουρός ανέθεσε σε τρεις εταιρείες και σε χρόνο ρεκόρ την αποκομιδή των απορριμμάτων από ευαίσθητους για τη δημόσια υγεία χώρους. Εξίσου αμφίβολη και εύκολη κυβερνητική λύση είναι η συνδρομή των ΜΑΤ ώστε να ανοίξουν οι ΧΥΤΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικοί που είχαν περικυκλώσει τη χωματερή στη Φυλή την περασμένη Παρασκευή αποχώρησαν αργά το βράδυ, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει απεργίες μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.


«Ολοι αυτοί που νοιάζονται για τη δημόσια υγεία τυχαίνει να είναι οι ίδιοι που επιχειρούν να προωθήσουν την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και την ανάθεσή της σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα», μας λέει ο Θ. Μπαλασόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ.


Προσθέτει ότι αρκετά ΜΜΕ έχουν αναλάβει με «εργολαβία» τη «βρόμικη δουλειά κατασυκοφάντησης των εργαζομένων» για λογαριασμό της κυβέρνησης και ορισμένων δημάρχων οι οποίοι ταυτόχρονα κατέχουν δύο και τρεις έμμισθες θέσεις (π.χ. υπουργείο Εσωτερικών, ΚΕΔΚΕ).


Την ίδια στιγμή αρκετοί υπάλληλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έλαβαν αρνητικά εκκαθαριστικά μισθοδοσίας ή οριακά θετικά, λόγω των υποχρεώσεων που έχουν (δάνεια, κυρίως στεγαστικά) και της αναδρομικής ισχύος των μέτρων του μνημονίου. «Με 20 και 70 ευρώ καλούνται να καταβάλουν τα χαράτσια της εφορίας και του τέλους ακινήτου, να πληρώσουν το νοίκι, το ρεύμα και να πάρουν γάλα στα παιδιά τους», καταλήγει ο Θ. Μπαλασόπουλος.


Ηδη στο δήμο Αθηναίων έχουν εκδιωχθεί εκατοντάδες συμβασιούχοι με αποτέλεσμα εδώ και πολύ καιρό να μη γίνεται σωστά η αποκομιδή, ανεξάρτητα από το αν γίνεται απεργία ή όχι. Ωστόσο η δημοτική αρχή του Γ. Καμίνη παρακολουθεί σαν «Πόντιος Πιλάτος», τα τεκταινόμενα και δεν είναι ικανή να αλλάξει ούτε καν τα σπασμένα καπάκια των κάδων.


Απ' ό,τι φαίνεται η πλήρης διάλυση του τομέα της καθαριότητας θεωρείται απαραίτητη ώστε να προσελκυστούν οι ιδιώτες επιχειρηματίες που θα επενδύσουν στο ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον της σκουπιδοχώρας (garbageland αγγλιστί).


Εντωμεταξύ ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος κάνει δηλώσεις περί σχεδίου της κυβέρνησης «με αρχή, μέση και τέλος» για το πρόβλημα των σκουπιδιών της Αττικής. Ήδη έχει αποσταλεί προς δημοσίευση στην «εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» το σχέδιο της προκαταρκτικής προκήρυξης του διαγωνισμού για τα έργα που προτείνονται στον περιφερειακό σχεδιασμό.


Συγκεκριμένα προβλέπεται η μελέτη, η κατασκευή, η χρηματοδότηση και η 20ετής-25ετής λειτουργία τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, με συνολική δυναμικότητα των 1.350.000 τόνων ετησίως. Σύμφωνα με το σχέδιο για το διαγωνισμό, δεν τίθεται κανένας περιορισμός ως προς τις τεχνολογίες που θα προτείνουν οι συμμετέχοντες.


Παρ' όλ' αυτά οι κυβερνώντες έχουν στα χέρια τους μελέτες με συγκεκριμένες προτιμήσεις. Το 2008 έγινε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την κοινοπραξία γραφείων μελετών Enviroplan Α.Ε., ΕΠΕΜ Α.Ε., Ι. Φραντζής και Συνεργάτες ΕΠΕ για λογαριασμό του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής. Σ' αυτήν προκρίνεται η λύση της βιολογικής ξήρανσης για το μεγαλύτερο εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί (δυναμικότητας 700.000 τόνων). Δηλαδή προτείνεται μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται ελάχιστα σε όλες τις χώρες Ευρώπης, ενώ η μεγαλύτερη εταιρεία του είδους στον κόσμο ανήκει στον όμιλο Μπόμπολα.


Ομως το κερασάκι στην τούρτα βάζει μια άλλη πιο πρόσφατη μελέτη κόστους/οφέλους που ολοκλήρωσε το γραφείο «Ι. Φραντζής και Συνεργάτες ΕΠΕ» τον Μάρτιο του 2011. Εκεί διαβάζουμε πως το τέλος χρήσης των νέων μονάδων επεξεργασίας θα κυμαίνεται μεταξύ 57,8 και 62,2 ευρώ ανά τόνο εισερχόμενων απορριμμάτων.


Το ερώτημα που θέτει ο Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, είναι σαφές: «Πώς γίνεται να παρουσιάζονται μελέτες, βάσει των οποίων, η μέση τιμή εισόδου στις μονάδες θα είναι 57-62 ευρώ ο τόνος και την ίδια στιγμή η λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης στα Ανω Λιοσία να κοστίζει στους δημότες της Αττικής 89 ευρώ ο τόνος, μαζί με τον ΦΠΑ, χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζεται το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που μπορεί να είναι επιπλέον 20-40 ευρώ ανά τόνο;».


Συμπληρώνει πως «ή μας χρεώνει πανάκριβα η κοινοπραξία που ανέλαβε τη λειτουργία του ΕΜΑΚ ή οι υποθέσεις στις οποίες στηρίζονται οι συγκεκριμένες μελέτες δεν είναι βάσιμες».


Πάντως, σύμφωνα με τον Γ. Χάρδα, «αν όλα αυτά τα χρήματα που δίνουμε ως καταναλωτές για την ανακύκλωση, και είναι ενσωματωμένα στις τιμές των προϊόντων τα αξιοποιούσαμε πραγματικά για τη διαχείριση των σκουπιδιών με διαλογή στην πηγή, θα είχε λυθεί το πρόβλημα για όλη τη χώρα». 


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: