Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

36 μέρες στα οδοφράγματα

ΚΕΡΑΤΕΑ: ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ «ΟΧΙ» ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ

Του ΑΛ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Από τα οδοφράγματα της Κερατέας, στα γραφεία της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες έφτασε το «όχι στον ΧΥΤΑ» που εδώ και 36 ημέρες φωνάζουν χιλιάδες κάτοικοι.

Το ίδιο «όχι» οδήγησε αργά το βράδυ της Παρασκευής δεκάδες κατοίκους κοντά στα μηχανήματα του εργολάβου. Οι αστυνομικές δυνάμεις εκεί αιφνιδιάστηκαν με αποτέλεσμα να τραβηχτεί μέχρι και όπλο. Κοπή πίτας χθες το πρωί στα μπλόκα και δύο πορείες διαμαρτυρίας μέσα στην Κερατέα με εκατοντάδες διαδηλωτές από την Αθήνα.

«Ο αγώνας της Κερατέας είναι αγώνας όλων μας» έγραφαν τα πανό που πέρναγαν μπροστά από το «Αγωνιστικό Πολιτιστικό Στέκι - Το Απαρτο Κάστρο», το πρόχειρο κτίσμα που έχει στηθεί στα μπλόκα και έχει συμβολικό αριθμό αδείας: 11/12/10. Την ημερομηνία που ήρθαν τα ΜΑΤ και ο εργολάβος στην Κερατέα. Περίπου ένα μήνα μετά, συγκεκριμένα την Παρασκευή που μας πέρασε, αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης με τους Γ. Ραγκούση, Τίνα Μπιρμπίλη, Θεοδώρα Τζάκρη και συνοδεία πολλών συμβούλων επισκέφτηκε την Επιτροπή Περιβάλλοντος, αλλά και την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρώπης στις Βρυξέλλες. Τις ίδιες μέρες βρισκόταν εκεί και αντιπροσωπεία του Δήμου Λαυρεωτικής.

Οπως μεταφέρει η αντιπροσωπεία του δήμου για τη συνάντηση των υπουργών με τους Ευρωπαίους, στην πρώτη Επιτροπή διαπραγματεύτηκαν και διαβεβαίωσαν ότι θα λυθεί σύντομα το πρόβλημα με τις 150 παράνομες χωματερές.

Ακολούθως, η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης είχε συνάντηση με την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης -που ελέγχει το Ταμείο Συνοχής από το οποίο γίνονται οι χρηματοδοτήσεις. Εκεί, επικεντρώθηκαν στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Αττικής και φέρεται να είπαν ότι «για να ολοκληρώσουμε το κλείσιμο των χωματερών, ζητάμε τη χρηματοδότηση για το έργο στην Κερατέα, που είναι 16 εκατ. ευρώ.

Αντιπροσωπεία

Από την προηγούμενη όμως ημέρα, αντιπροσωπεία του Δήμου Λαυρεωτικής μαζί με τον τέως δήμαρχο Σταύρο Ιατρού είχε επισκεφτεί την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, στην οποία παρείχε επιχειρήματα με σκοπό να αντικρούσει «προκαταβολικά» τις θέσεις της κυβέρνησης. «Επειδή ο υπουργός Εσωτερικών έχει ενημερώσει επίσημα την Ε.Ε. ότι το έργο έχει ξεκινήσει, ότι όλες οι δικαστικές αποφάσεις έχουν κερδηθεί από το ελληνικό κράτος σε βάρος της Κερατέας και ότι ο Δήμος Κερατέας διατηρεί παράνομη χωματερή που δεν θέλει να κλείσει (σ.σ. έχει κλείσει από τις 28/12/10), επιβεβαιώσαμε στους αρμόδιους εκεί ότι δικαστικές αποφάσεις έχουν κερδηθεί υπέρ της Κερατέας (Ειρηνοδικείο Λαυρίου), ενώ εκκρεμούν άλλες. Επίσης καταθέσαμε στοιχεία πως δεν έχει γίνει ούτε ένα τετραγωνικό έργου».

Στο χώρο όπου «δεν έχει γίνει ούτε ένα τετραγωνικό έργου» έφτασαν αργά το βράδυ της Παρασκευής και κρυφά δεκάδες κάτοικοι. Οι αστυνομικοί που φύλαγαν τα μηχανήματα και «διασκέδαζαν με μουσικές» αιφνιδιάστηκαν από τους κατοίκους, με αποτέλεσμα ένας να τραβήξει περίστροφο. Μέχρι χθες το πρωί που έφταναν τα πούλμαν με τους διαδηλωτές από την Αθήνα, οι κάτοικοι της Κερατέας εξάντλησαν τη φιλοξενία τους κερνώντας και ευχαριστώντας διαρκώς όσους ήρθαν.

Ενισχύσεις

Αργά το απόγευμα έφτασαν περίπου 150 άτομα από τον αναρχικό αντιεξουσιαστικό χώρο. Από το πρωί οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν ενισχυθεί. Οι κάτοικοι τους υποδέχτηκαν με την ίδια φιλοξενία, τους έπαιξαν το ντοκιμαντέρ για την περιοχή, ενώ σημειώθηκαν και λίγες αψιμαχίες με τα ΜΑΤ. Πλέον στην Κερατέα, τα τέσσερα -σχεδόν καθημερινά- καφάσια με μολότοφ προς τα ΜΑΤ θεωρούνται «ησυχία».*

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: